Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului prevede ca firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia.
Avand in vedere prevederile legale, persoanele care isi desfasoara activitatea ca PFA si care aleg sa isi schimbe numele, de exemplu dupa casatorie, sunt obligate sa modifice denumirea PFA-ului, informeaza ONRC pe pagina sa de internet.
Conform sursei citate, pentru a inregistra modificarea referitoare la nume si prenume, persoana fizica autorizata trebuie sa mearga la Registrul Comertului unde s-a inregistrat ca PFA cu urmatoarele documente:
- actul doveditor al schimbarii numelui (de exemplu: certificatul de casatorie, hotararea de divort etc.), dupa caz;
- noul act de identitate;
- codul unic de inregistrare (CUI);
- certificatul constatator de autorizare.
ONRC atentioneaza ca profesionistul are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor privind schimbarea numelui in termen de 15 zile lucratoare de la data modificarii acestuia.
De asemenea, persoana fizica autorizata, cetatean roman sau din alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, trebuie sa mentioneze la registrul comertului daca se inregistreaza modificari, dupa caz, referitoare la domiciliul, seria si numarul actului de identitate sau seria si numarul pasaportului.
Daca nu respecta dispozitiile legii si termenele prevazute, comerciantii care trebuie sa ceara inmatricularea sau inscrierea unei mentiuni sau sa depuna specimene de semnatura ori anumite acte vor fi obligati, prin incheiere pronuntata de judecatorul delegat, la plata unei amenzi judiciare de la 50 la 500 lei, daca fapta nu constituie infractiune, se arata in Legea nr. 26/1990.
In ce conditii poate functiona PFA?
Conform OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pot desfasura activitati economice ca persoane fizice autorizate cei care au implinit varsta de 18 ani si care nu nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal.
In cazul in care, potrivit unor prevederi legale speciale, pentru anumite activitati economice este necesara indeplinirea unor conditii de pregatire profesionala si/sau de atestare a pregatirii profesionale, persoanele fizice autorizate trebuie sa faca dovada indeplinirii acestora, se mentioneaza in actul normativ.
PFA are un sediu profesional declarat, iar pentru stabilirea sediului profesional este necesar ca titularul PFA sa detina un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia acesta este declarat, se mai arata in ordonanta de urgenta.
Totodata, pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit.
Mai mult decat atat, persoana fizica poate lucra pe cont propriu sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.
Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata, se precizeaza in legislatia in vigoare.
PFA raspunde cu averea personala in fata creditorilor
In situatia in care persoana fizica autorizata nu isi poate achita datoriile, atunci aceasta raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor.
Mai exact, persoana fizica autorizata raspunde cu patrimoniul personal atunci cand nu a constituit un patrimoniu de afectatiune aferent profesiei autorizate pe care o desfasoara, a declarat Alexandra Ologu, Senior Associate Dragne&Asociatii, la o solicitare mai veche a AvocatNet.ro.
De asemenea, PFA raspunde cu averea personala in fata creditorilor si in situatia in care creanta detinuta impotriva sa excede valorii patrimoniului de afectatiune, a adaugat sursa citata.
Prima ipoteza vizeaza situatia in care nu exista o diviziune a patrimoniului, si prin urmare, creditorii pot sa se indestuleze din orice bunuri si sume de bani detinute de persoana fizica autorizata, cu exceptia celor care, potrivit legii, nu pot face obiectul executarii silite conform art. 726 din Codul de procedura civila, a precizat la acea data Alexandra Ologu.
A doua ipoteza in care PFA raspunde cu patrimoniul personal face referire, dupa cum ne-a declarat avocatul, la situatia in care creditorul nu se poate indestula din patrimoniul de afectatiune si, in completare, se indreapta impotriva patrimoniului personal al persoanei fizice autorizate. Insa, la fel ca in prima situatie, creditorul nu va putea urmari acele bunuri care sunt in mod expres excluse de la executare, iar veniturile pot fi urmarite doar in limitele prevazute de art. 728 din Codul de procedura civila, a atentionat specialistul.