Bucureºti, 30 nov /Rompres/ - Eliminarea limitelor procentuale pentru negocierile colective prevãzute în Ordonanþa de Urgenþã nr. 123/2005 privind drepturile de autor ºi drepturile conexe a fost o cerinþã a Uniunii Europene, care monitorizeazã foarte strict aplicarea acestei legi, a declarat, miercuri, Eugen Vasiliu, director general adjunct al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor ORDA, într-un seminar privind impactul noilor prevederi legale în domeniul drepturilor de autor.
"Deºi aceastã prevedere a creat numeroase controverse referitoare la introducerea de noi taxe în domeniul audio vizual pe care urmeazã sã le plãteascã consumatorul, nu putem vorbi de acest lucru ca ºi cum ar exista un mercurial în acest domeniu al drepturilor de autor, al proprietãþii intelectuale", a spus Vasiliu.
Posturile de radio, TV ºi operatorii de cablu când au intrat pe piaþã au fãcut un calcul de evaluare al costurilor, luând în calcul doar echipamentele, sediul, mai puþin conþinutul programelor, iar acum considerã cã se introduc noi taxe, când de fapt este protejat acest conþinut, conform cerinþelor UE, a explicat directorul general adjunct al ORDA.
Introducerea acestei prevederi din OUG nr. 123/2005 privind drepturile de autor ºi drepturile conexe - publicatã în Monitorul Oficial în septembrie 2005 - eliminã pragurile de maxim 2 la sutã ºi 13 la sutã, stabilite prin reglementãrile legale anterioare, pentru contribuþiile operatorilor de cablu, introduse prin Legea 285/2004. Asociaþia de Comunicaþii prin Cablu a declarat cã Ordonanþa menþionatã va duce la o scumpire de minim 15 la sutã a tarifului pentru abonamentul la cablu, care reprezintã diferenþa de la 2 la 17 la sutã cât vor obþine acum pe noua lege cele ºapte organisme de gestiune colectivã care colecteazã de la utilizatori drepturile de autor.
În prezent, Ordonanþa a trecut de Senat aflându-se în momentul de faþã în Comisii la Camera Deputaþilor. Pânã acum operatorii de cablu plãteau drepturilor de autor la o valoare de 6,3 la sutã din totalul veniturilor din abonamente pânã la nivelul lunii mai 2005, aceste costuri putând ajunge pânã la 17 la sutã, ceea ce va determina scumpirea serviciilor de cablu.
ORDA este organul de specialitate aflat în subordinea Guvernului cu scopul de a dezvolta ºi consolida sistemul de proprietate intelectualã în domeniul drepturilor de autor ºi a drepturilor conexe cu atribuþii în reglementarea, supravegherea ºi evidenþa registrelor naþionale. Numãrul înregistrãrilor în registrele ºi evidenþele naþionale administrate de ORDA, în perioada 2002-2004, se ridicã la 2.835.
Deºi România nu este printre þãrile "fruntaºe" din regiune ca furnizor de produse piratate, ORDA a reuºit în doi ani, sã confiºte peste 144.550 de mãrfuri piratate cu precãdere CD ºi DVD, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 32 miliarde lei. ORDA funcþioneazã cu 49 de angajaþi ºi un buget de 14 miliarde lei vechi.
Comentarii articol (0)