avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... UCMR -ADA sau UPFR
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

UCMR -ADA sau UPFR

Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele cu privire la difuzare de muzica in scop ambiental?? Nelamurit sunt pentru ca la UPFR se refera la difuzarea de muzica in scop ambiental de pe asa zisele fonograme (definite ca orice suport pe care poate fi stocata informati) iar la UCMR-ADA se refera tot la difuzare de pe orice suport, radio, tv, etc.
Cel mai recent răspuns: viorica nica , utilizator 06:16, 28 Februarie 2019
UCMR-ADA este unic organism de gestiune colectiva in Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical, potrivit Deciziei ORDA nr.3/1997, functionand dupa modelul societatilor de gestiune colectiva din celelalte tari europene.
UCMR-ADA este membra CISAC si BIEM.


Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania este o asociatie profesionala nonprofit infiintata in anul 1996 cu scopul de a apara si promova interesele profesionale, culturale si morale ale membrilor sai în baza mandatului acordat de acestia pentru gestionarea drepturilor lor conexe si implicarea in activitatea de antipiraterie.

Sunt de parere ca la UCMR-ADA avand in vedere decizia ORDA si conexiunile internationale existente.
Oricum nimeni nu e rational sa plateasca de doua ori aceeasi protectie.
Ori plateste la una ori la alta.


multumesc Nicolae!
am studiat si eu astazi mai indeaproape L 8/1996 si site-ul ORDA si m-am lamurit oarecum.
Ce nu am inteles este faptul ca daca nu se folosesc cd-uri, etc...inregistrate ca fonograme de producatorii din romania...si se transmite muzica ambientala descarcata sau de la radio nu ar trebui sa se achite catre UPFR taxa ci doar catre UCMR-ADA nu?
Platesti unde ai incredere ca esti mai bine protejat. TAXA e una de protectie si/ sau de drept de folosire.

Nu cunosc cele doua organizatii dar dupa prezentare publica, conexiuni si recunoasteri internationale daca as fi in cauza as face contract si as plati la UCMR-ADA.

Problema e cu adevarat interesanta cu cine se semneaza protectia drepturilor de autor. Eu ca utilizator de unde stiu cu cine are contract compozitorul ca sa platesc la cine trebuie ca nu spune la radio la fiecare melodie ? Ar fi si aberant sa se faca asta. Muzica de la radio poate fi data si de pe un CD protejat. Si atunci ar trebui sa platesc la amandoua daca nu au o intelegere comuna privind taxele. Eu de unde stiu asta ? Si departajarea sa o fac pentru fiecare melodie in parte ?
Si cine ma poate monitoriza cat de corect am fost? O avalansa de necunoscute.

Poate ca se sesizeaza cele doua organizatii si gasesc o solutie.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
pe site-ul ORDA este inceputa un fel de baza de data cu firmele producatoare de fonograme inscrise la ei si tinand cont ca UPFR este singurul organ de gestiune al acestor producatori inseamna ca mare majoritatea a producatorilor sau chiar toti ar trebui sa fie protejati de ei. Personal consider ca daca difuzarea nu se face de pe aceste fonograme produse de acele firme inscrise la UPFR nu se achita si la ei.
Stimate Domn,
Utilizarea muzicii in scop ambiental (restaurante, oteluri, supermarketuri, discoteci) implica achizitionarea a 3 !!! licente:
1. UCMR - pentru drepturile de autor (compozitori)
2. CREDIDAM - drepturi conexe - artisitii care au interpretat muzica
3. UPFR - drepturi conexe - producatorii care au produs muzica
Aceste organisme gestioneaza drepturile colective ale tuturor membrilor (de ex. platiti la UPFR si daca apar producatori care nu sunt in UPFR, ei trebuie sa solicite banii de la UPFR, pentru ca voi aveti o licenta de muzica pe comunicare publica de la producatori).
Daca platesti doar la un organism, nu esti acoperit din punct de vedere legal. Poate este o circumstanta atenuanta in caz de control, dar in nici un caz o acoperire.
Stima,

Alte discuții în legătură

Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Cui platesc pt muzica??? ContSters94154 ContSters94154 am un bistro si tot apar noi \"domni\" care pretind bani pe motivul ca este muzica ambientala. am facut deja un contract si platesc pt asta la ceva uniune cu ... (vezi toată discuția)
Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)