Obligatia proprietarilor -- indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice -- de a-si identifica si inregistra cainii este prevazuta in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. In acelasi timp, regulile specifice sunt incluse in Ordinul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan.
Concret, cainii pot sa circule in spatiile publice, conform ordinului mentionat, numai daca sunt identificati, inregistrati si daca proprietarii au asupra lor carnetul de sanatate al acestora. Identificarea se face prin microcipare, iar inregistrarea se face in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), la medicii veterinari. Eliberarea carnetului de sanatate se face odata cu identificarea si inregistrarea.
"In cazul deplasarii cainilor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor, care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum si identificarea si inregistrarea in RECS", se arata in Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.
Persoanele care nu se prezinta la medicii veterinari pentru inregistrarea cainilor pe care-i au risca sa fie sanctionati, conform OUG nr. 155/2001, cu amenzi cuprinse intre 2000 si 5000 de lei. Totodata, cei care nu-si identifica animalele prin microcipare pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.
Atentie! Cainii neidentificati si neinregistrati care se afla in spatiile publice sunt considerati a fi fara stapan si, prin urmare, sunt tratati ca atare de autoritati.
In cat timp trebuie sa fie identificati si inregistrati cainii
Persoanele care detin caini nou-nascuti sunt obligate sa-i identifice si inregistreze in cel mult 90 de zile de la fatare, prevede Ordinul ANSVSA nr. 1/2014. Totusi, indiferent de cat timp a trecut de la fatare, acest lucru trebuie facut inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a cainilor.
In cazul celor proveniti din adaposturi publice, identificarea si inregistrarea se fac la momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul.
Inregistrarea in RECS se face odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, daca proprietarii se prezinta la medicii veterinari. Totusi, in situatia in care veterinarul se deplaseaza la sediul proprietarului, inregistrarea se face in cel mult cinci zile de la microcipare.
"(...) Cainii achizitionati de catre cetatenii romani sau rezidenti ai statului roman, inclusiv cetateni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar si cu titlu gratuit, vor fi inregistrati si/sau identificati, dupa caz, conform noilor prevederi, in termen de cinci zile", este precizat in actul normativ.
Totodata, cei care cumpara caini din pet shop-uri, canise (crescatorii de caini) sau expozitii trebuie sa notifice veterinarului ca sunt noii proprietari in cel mult sapte zile.
Proprietarii au acces permanent la RECS, pentru a putea verifica datele si documentele de identificare ale cainilor pe care-i au. In acest sens, Colegiul Medicilor din Romania a pus la dispozitie o aplicatie online, iar verificarea se poate face prin simpla introducere a codului microcipului (care este trecut in carnetul de sanatate), la aceasta adresa.
Important! Costurile legate de identificarea si inregistrarea in RECS, serviciile prestate de unitatile medicale veterinare de asistenta sau de clinicile veterinare universitare sunt suportate de catre stapanii cainilor.
Nota: Proprietarii de caini adulti au avut obligatia de a-i inregistra pe acestia pana la data de 1 ianuarie 2015.
Sterilizarea cainilor de rasa comuna este obligatorie
Cainii care apartin rasei comune, dar si metisii acestora, trebuie sa fie sterilizati, conform OUG nr. 155/2001. Exceptie de la aceasta regula fac, de exemplu, cainii utilitari (adica cei folositi de politie, jandarmerie, persoanele cu dizabilitati etc.).
Proprietarii care nu-si sterilizeaza cainii, desi sunt obligati s-o faca, risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru persoanele care nu mentin "igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative", potrivit actului normativ.
In alta ordine de idei, stapanii de caini trebuie sa notifice medicului veterinar, in maximum sapte zile, vanzarea, cumpararea, pierderea, disparitia, furtul, donatia sau moartea animalului.
"In cazul mortii animalului, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenta si consemnarea mortii in carnetul de sanatate. In cazul vanzarii sau donarii cainelui, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui au obligatia sa solicite utilizatorilor RECS sa inregistreze in acest registru schimbarea datelor proprietarului si noua adresa", dispune Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.
Important! Persoanele care vor sa calatoreasca in strainatate impreuna cu cainii pe care-i au trebuie sa solicite medicului veterinar eliberarea unui pasaport pentru animal si, totodata, sa aiba asupra lor carnetul de sanatate.
Nota: Portalul online pe care pot fi verificate informatiile din RECS pune la dispozitia proprietarilor si urmatoarele documente utile (format pdf): formularul pentru identificarea cainelui, cererea de eutanasie, declaratia de fatare, declaratia de gestatie, declaratia de moarte, declaratia de pierdere, declaratia de vanzare/donatie/export, declaratia pentru preschimbarea carnetului de sanatate/pasaportului.
Uciderea si abandonarea cainilor se pedepsesc cu inchisoare
Persoanele care ucid sau abandoneaza caini pot fi pedepsite, conform OUG nr. 155/2001, cu inchisoare.
Mai exact, actul normativ stabileste ca uciderea cainilor se face doar de catre medicii veterinari si doar prin eutanasiere, astfel ca omorarea acestor animale de catre persoane neautorizate (sau prin alte metode) este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda penala intre 1000 si 10.000 de lei.
Aceeasi pedeapsa este valabila si pentru cruzimile fata de animale, la care se adauga confiscarea cainilor.
Totodata, abandonul cainilor revendicati sau adoptati -- adica lasarea acestora fara hrana, adapost sau tratament medical -- este interzis. Persoanele care fac acest lucru sunt pedepsite cu inchisoare de la doi la cinci ani.
Comentarii articol (43)