ANSVSA a publicat recent un proiect de ordin destinat modificării anexei la Ordinul ANSVSA nr. 1/2014, care reglementează Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Printre schimbările propuse se numără și o reglementare mai strictă pentru persoanele care dețin câini proveniți din țări ale Uniunii Europene sau din state terțe, și care intenționează să rămână în România.
Conform noilor propuneri, deținătorii de câini proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe care intenționează să rămână pe teritoriul României mai mult de 90 de zile ar putea fi obligați să solicite identificatorului și operatorului Registrului Național de Evidență a Câinilor (RECS) verificarea microcipului implantat.
Această solicitare va trebui făcută în termen de maximum 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României. De asemenea, proprietarii vor fi nevoiți să prezinte documentele necesare, inclusiv informațiile din pașaportul animalului, pentru a facilita înregistrarea în RECS.
„În vederea înregistrării câinilor proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe, dacă aceștia rămân pe teritoriul României mai mult de 90 de zile, proprietarii/deținătorii au obligația de a solicita identificatorului și operatorului RECS, în termen de maximum 30 zile de la intrarea pe teritoriul României, verificarea microcipului implantat prin scanarea și citirea acestuia, a datelor înscrise în pașaportul animalului și înregistrarea în RECS. Pentru îndeplinirea cerințelor, proprietarii/deținătorii câinilor au obligația să prezinte identificatorului și operatorului RECS documentele și informațiile necesare.”, se arată în proiect.
Reamintim că în cadrul deplasărilor câinilor în spațiile publice de pe teritoriul României, proprietarii vor avea obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în RECS.
În cazul câinilor proveniți din alte state, proprietarii trebuie să aibă asupra lor pașapoartele animalelor.
Alte posibile obligații ale proprietarilor de câini
Printre propunerile ANSVSA se numără obligativitatea pentru proprietarii câinilor născuți în România de a solicita identificarea și înregistrarea acestora în RECS în termen de maximum 12 săptămâni de la fătare, cu șase zile mai devreme decât prevăd reglementările actuale.
Această identificare trebuie efectuată înainte de vânzare, donație sau scoaterea câinilor în spații publice, în cazul în care aceste acțiuni au loc înainte de împlinirea vârstei de 12 săptămâni.
De asemenea, se propune ca notificarea medicului veterinar identificator și operator al RECS să fie realizată în scris, în termen de maximum cinci zile de la producerea unui eveniment sau de la modificarea datelor de contact. Identificatorul și operatorul RECS vor avea obligația să înregistreze în RECS, în aceeași zi cu primirea notificării, orice eveniment legat de câine și orice modificare a datelor de contact ale proprietarului/deținătorului. Actualmente, termenul este de șapte zile.
Concis, proprietarul are obligația ca în maximum 5 zile să notifice medicului veterinar orice eveniment referitor la animal (fătarea, înstrăinarea în orice mod, achiziționarea în orice mod, pierderea, dispariția, furtul, regăsirea, moartea unui câine, schimbarea adresei proprietarului/deținătorului, schimbarea proprietarului/deținătorului, pierderea/deteriorarea carnetului de sănătate/pașaportului animalului, schimbarea adresei la care este crescut și adăpostit câinele, schimbarea numelui, seriei și numărului cărții de identitate a proprietarului/deținătorului) și orice modificare a datelor de contact.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan, acesta va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)