Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat prin Hotararea nr. 517/2015 calendarul de desfasurare a examenului de absolvire INM, sesiunea mai-iunie 2015. Cele trei probe scrise s-au desfasurat in zilele de 11, 13 si 15 mai, iar rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, au fost publicate azi, fiind disponibile aici (judecatori) si aici (procurori).
Prima proba a fost la disciplina "Drept civil si drept procesual civil", a doua proba -- la disciplina "Drept penal si drept procesual penal" si a treia proba -- la disciplina "Organizare judiciara".
Rezultatele initiale au fost afisate pe 26 mai, iar candidatii au avut posibilitatea de a depune contestatii in 48 de ore de la publicare.
Conform INM, examinarea a constat in redactarea de acte procedurale pe baza unor dosare, pentru disciplinele "Drept civil si drept procesual civil" si "Drept penal si drept procesual penal", respectiv solutionarea de spete la disciplina "Organizare judiciara", prin subiecte ce au vizat aspecte teoretice si practice.
Cum s-a desfasurat examenul de absolvire
Auditorii de justitie au sustinut examenul de absolvire dupa incheierea cursurilor din cadrul INM, astfel incat sa se poata verifica daca acestia si-au insusit cunostintele necesare exercitarii functiei de judecator sau celei de procuror, se arata in regulamentul de examen, care a fost aprobat prin Hotararea CSM nr. 439/2006.
Candidatii au avut acces in salile de examen doar in baza unui act de identitate (cartea de identitate/pasaportul), iar durata probelor a fost de cel mult patru ore. In timpul probelor, candidatii au avut voie sa consulte legislatia indicata in bibliografie, insa doar daca actele normative n-au fost comentate si adnotate.
"Din momentul deschiderii plicurilor in care se afla subiectele de examen multiplicate pentru fiecare sala de examen niciun candidat nu mai poate intra in sala si niciun candidat nu poate parasi sala decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului pierd dreptul de a mai sustine proba respectiva. Pe toata durata desfasurarii probei este interzisa parasirea salii de examen de catre candidati. In cazuri exceptionale, daca un candidat solicita parasirea temporara a salii, el trebuie sa fie insotit de una dintre persoanele care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de examen", scrie in regulament.
In cazul fraudelor dovedite, candidatii au fost eliminati din examen. Potrivit documentului mentionat, s-a considerat frauda si scrierea numelui candidatului, pe teza de examen, in afara rubricii care se sigila, dar si orice alte semne distinctive prin care s-a putut identifica lucrarea. De asemenea, eliminarea din examen s-a aplicat si pentru cei care au depasit timpul de examen stabilit.
Pentru a absolvi, candidatii trebuiau sa aiba media generala de minimum 7, fiind necesar ca la fiecare proba sa obtina cel putin nota 5. Absolventii vor primi un atestat prin care se va certifica absolvirea INM, promotia si media generala obtinuta.
Verificarea bunei reputatii
Inainte de a fi numiti judecatori sau procurori stagiari, se va verifica daca absolventii au o buna reputatie. In acest sens, in cel mult zece zile de la data sustinerii ultimei probe a examenului, candidatii au trebuit sa depuna la INM urmatoarele documente:
- adeverinte eliberate de primarii si/sau, dupa caz, de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii doi ani din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate;
- certificatul de cazier judiciar;
- declaratia pe propria raspundere privind precizarea domiciliului avut in ultimii doi ani;
- orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii cerintei de buna reputatie.
Dupa verificari, rezultatele vor fi consemnate intr-un raport unic referitor la toti absolventii. In acesta, situatia celor despre care se crede ca nu s-ar bucura de o buna reputatie este prezentata distinct. Apoi, pe baza raportului, Plenul CSM va decide cu privire la indeplinirea cerintei de buna reputatie.
Nota: Regulamentul de concurs, in forma integrala, poate fi consultat aici (pdf).