Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat prin Hotărârea nr. 224/2016 tematica, bibliografia, modalitatea de examinare și calendarul de desfășurare a examenului de absolvire INM, sesiunea mai-iunie 2016. Examenul a constat în trei probe scrise, programate pentru zilele de 16, 18 și 20 mai. În ceea ce privește rezultatele finale, acestea au fost publicate joi și sunt disponibile aici (pentru judecători) și aici (pentru procurori).
Prima probă a fost la disciplina „Drept civil și drept procesual civil” (bibliografie), a doua probă, la disciplina „Drept penal și drept procesual penal” (bibliografie) și a treia probă, la disciplina „Organizare judiciară” (bibliografie).
Rezultatele initiale au fost afișate pe 31 mai, iar candidații au avut posibilitatea de a depune contestații în 48 de ore de la publicare.
Potrivit INM, examinarea a constat în redactarea de acte procedurale pe baza unor dosare selectate de comisiile de elaborare a subiectelor pentru disciplinele „Drept civil și drept procesual civil” și „Drept penal și drept procesual penal”, respectiv soluționarea de spețe la disciplina „Organizare judiciară”, prin subiecte ce au vizat atât aspecte teoretice, cât și practice.
Cum s-a desfășurat examenul de absolvire
Auditorii de justiție au susținut examenul de absolvire după încheierea cursurilor din cadrul INM, astfel încât să poată fi verificat dacă aceștia și-au însușit cunoștințele necesare exercitării funcției de judecător sau de procuror, se arată în regulamentul de examen, care a fost aprobat prin Hotărârea CSM nr. 439/2006.
Candidații au avut acces în sălile de examen doar în baza unui act de identitate (cartea de identitate/pașaportul), iar durata probelor a fost de cel mult patru ore. În timpul probelor, candidații au avut voie să consulte legislația indicată în bibliografie, însă doar dacă actele normative nu erau comentate și adnotate.
„Din momentul deschiderii plicurilor în care se află subiectele de examen multiplicate pentru fiecare sală de examen niciun candidat nu mai poate intra în sală și niciun candidat nu poate părăsi sala decât dacă predă lucrarea scrisă și semnează de predarea acesteia. Candidații care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului pierd dreptul de a mai susține proba respectivă. Pe toată durata desfășurării probei este interzisă părăsirea sălii de examen de către candidați. În cazuri excepționale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el trebuie să fie însoțit de una dintre persoanele care supraveghează, până la înapoierea în sala de examen”, scrie în regulament.
Pe timpul desfășurării probei, candidații nu au avut dreptul să dețină asupra lor mijloace de comunicare sau alte surse de informare care ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea acestor dispoziții constituia fraudă și putea atrage eliminarea din examen. În cazul fraudelor dovedite, candidații au fost eliminați din examen.
Potrivit documentului menționat, a fost considerată fraudă și scrierea numelui candidatului, pe teza de examen, în afara rubricii care se sigila, dar și orice alte semne distinctive prin care s-ar fi putut identifica lucrarea. De asemenea, eliminarea din examen s-a aplicat și pentru cei care au depășit timpul de examen stabilit.
Pentru a absolvi INM, candidații au trebuit să obțină media generală de minimum 7, fiind necesar ca la fiecare probă să obțină cel puțin nota 5. Absolvenții vor primi un atestat prin care se va certifica absolvirea INM, promoția și media generală obținută.
Verificarea bunei reputații
Înainte de a fi numiți judecători sau procurori stagiari, se va verifica dacă absolvenții au o bună reputație. În acest sens, în cel mult zece zile de la susținerea ultimei probe a examenului, candidații vor trebui să depună la INM următoarele documente:
- adeverințe eliberate de primarii și/sau, după caz, de administrațiile financiare de la domiciliile avute în ultimii doi ani din care să rezulte, dacă este cazul, natura și tipul contravențiilor aplicate;
- certificatul de cazier judiciar;
- declarația pe propria răspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii doi ani;
- orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante pentru verificarea îndeplinirii cerinței de bună reputație.
După verificări, rezultatele vor fi consemnate într-un raport unic referitor la toți absolvenții. În acesta, situația celor despre care se crede că nu s-ar bucura de o bună reputație va fi prezentată distinct. Apoi, pe baza raportului, Plenul CSM va decide cu privire la îndeplinirea cerinței de bună reputație.
În cazul în care un auditor de justiție nu a promovat examenul de absolvire în prima sesiune, acesta are dreptul să participe la următoarea sesiune, organizată pentru următoarea promoție de auditori. Absența nejustificată sau nepromovarea examenului la a doua sesiune atrage însă pierderea dreptului de a fi numit judecător sau procuror. Persoana aflată în această situație va fi obligată să restituie bursa și cheltuielile de școlarizare.
Notă: Regulamentul de concurs, în forma integrală, poate fi consultat aici (pdf).
Comentarii articol (1)