Cei care au caini sunt obligati prin lege sa-i duca la medicul veterinar pentru a fi identificati prin microcipare si inregistrati in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS). Daca proprietarii animalelor nu respecta aceasta obligatie, atunci risca sa primeasca amenzi usturatoare de pana la 10.000 de lei.
Normele legale aflate in vigoare stabilesc ca, atunci cand isi plimba cainii prin locuri publice, stapanii trebuie sa aiba asupra lor carnetul de sanatate. Cu ajutorul acestui act se poate dovedi faptul ca animalele sunt identificate, inregistrate si vaccinate.
Proprietarii de caini adulti trebuiau sa ajunga la veterinari pentru identificare si inregistrare pana la 1 ianuarie 2015. Iar in cazul cainilor nou-nascuti, obligatia trebuie respectata in cel mult 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea sau scoaterea in spatii publice a acestora.
In acelasi timp, sterilizarea cainilor care apartin rasei comune este obligatorie. Prin caine de rasa comuna se intelege, potrivit legii, orice caine care nu poate fi asimilat unei rase omologate.
Argumente PRO:
1. Proprietarii sunt raspunzatori de prejudiciile cauzate de animale, chiar si in cazul in care acestea au scapat de sub paza lor, prevede Codul civil. De aceea, daca un caine este identificat si inregistrat in RECS, stapanul poate fi gasit cu usurinta si tras la raspundere de autoritati, in cazul in care animalul a produs pagube insemnate. Mai ales in situatia in care cainele este unul considerat periculos.
2. De asemenea, identificarea si inregistrarea cainilor poate ajuta stapanii acestora in anumite situatii grave, cum ar fi furtul sau pierderea. Deoarece au acel microcip, cainii pot fi identificati rapid si returnati de autoritati proprietarilor, iar hotii pot fi sanctionati (atunci cand acest lucru se impune).
Argumente CONTRA:
1. In conditiile in care costurile legate de identificare si inregistrare nu sunt tocmai mici, persoanele cu venituri reduse isi pot permite cu greu sa faca acest lucru. De exemplu, unii medici veterinari cer intre 100 si 150 de lei -- daca nu chiar mai mult -- pentru identificare si inregistrare, astfel ca proprietarii cu venituri mici nu-si pot permite intotdeauna sa dea bani pentru aceste operatiuni, in special daca au doi sau mai multi caini.
2. In special in zonele rurale, cainii sunt tinuti in curte, legati aproape tot timpul langa cotet, strict pentru a speria animalele daunatoare/hotii si a alerta stapanii de pericole. Practic, in general, acesti caini nu ajung sa umble in spatiul public (pe drum, in oras, in parcuri etc.), astfel ca, in aceste cazuri, identificarea si inregistrarea poate fi inutila. Ar trebui sa fie de ajuns ca stapanii acestor caini sa dea o simpla declaratie pe propria raspundere, insotita de toate informatiile necesare (inclusiv poze) pentru identificarea respectivelor animale -- procedura mult mai putin costisitoare.
Voi ce parere aveti? Identificarea si inregistrarea cainilor este utila sau nu?
Comentarii articol (52)