Fiscul poate anula inregistrarea in scopuri de TVA in cazul in care contribuabilul este declarat inactiv, se mentioneaza in Codul fiscal.
De asemenea, si in situatia in care contribuabilul a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului, poate sa-si piarda codul de TVA.
Data anularii codului de TVA intervine in primul caz la data declararii inactivitatii, iar in a doua situatie la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in Registrul Comertului.
Reinregistrarea in scopuri de TVA a celor doua categorii de contribuabili se realizeaza la solicitarea acestora, daca au fost reactivati, incepand de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
Fiscul poate anula codul de TVA si in situatia in care asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal (n.r. atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent).
Anularea codului intervine de la data comunicarii deciziei de anulare de catre organele fiscale competente.
Prin exceptie, Codul fiscal stabileste ca in cazul societatilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, se dispune anularea inregistrarii persoanei in scopuri de TVA daca:
- administratorii si sau persoana impozabila insasi, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni, au inscrise in cazul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001;
- asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic si/sau administratorii si/sau persoana impozabila insasi, in cazul altor societati decat cele mentionate anterior, au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
Reinregistrarea in scopuri de TVA se realizeaza doar la solicitarea persoanei impozabile si numai daca infractiunile din cazierul fiscal sunt sterse, incepand de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
In cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, persoana impozabila poate solicita reinregistrarea chiar daca nu au fost sterse infractiunile din cazierul fiscal.
Contribuabilii isi pot pierde codul de TVA daca nu au depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, fara a fi in inactivitate sau in inactivitate temporara. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA se produce din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic.
Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul.
In cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca nu s-a depus niciun decont de taxa pentru sase luni consecutive. Anularea se realizeaza din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.
Daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic, atunci Fiscul anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca nu s-a depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive. Anularea intervine din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa.
Acesti contribuabili pot obtine din nou codul de TVA daca solicita Fiscului acest lucru si daca furnizeaza urmatoarele informatii/documente:
- deconturi de taxa nedepuse la termen;
- cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa.
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA poate fi aplicata de ANAF in situatia in care contribuabilul a depus deconturi pe "zero".
Mai exact, Codul fiscal stabileste ca Fiscul poate anula din oficiu codul de TVA daca in deconturile de taxa depuse pentru sase luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic (in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica) si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic (in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic) nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare.
Anularea codului de TVA se pune in practica din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa (daca perioada fiscala este luna) si in prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa (daca perioada fiscala este trimestrul).
Contribuabilii se pot inregistra din nou in scopuri de TVA daca solicita acest lucru organelor fiscale, pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca vor desfasura activitati economice. Data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
Codul fiscal stabileste ca ANAF anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA a unui contribuabili in situatia in care acesta nu era obligat si nici nu avea dreptul sa solicite acest lucru.
Fiscul poate anula din oficiu codul de TVA daca persoanele impozabile solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA, se mentioneaza in Codul fiscal.
Conform legislatiei fiscale, persoana impozabila a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita regim special de scutire.
Codul fiscal cuprinde o noua situatie pentru care Fiscul poate anula din oficiu codul de TVA, care se aplica din 1 februarie.
Concret, daca persoana impozabila, societate cu sediu activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, supusa inmatricularii la Registrul Comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al ANAF, atunci acesteia i se anuleaza codul de TVA.
Persoana impozabila se va putea reinregistra in scopuri de TVA doar daca va solicita acest lucru Fiscului si daca va justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica.
Contribuabilul caruia i-a fost anulat din oficiu codul de TVA este obligat sa isi ajusteze TVA dedusa initial. El trebuie sa tina cont de urmatoarele reguli:
- activele corporale fixe care nu sunt amortizate integral la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital, precum si bunurile de capital aflate in patrimoniu, pe perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, se considera ca sunt alocate unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei deduse initial;
- sumele rezultate din ajustare se declara in ultimul decont de TVA depus (formularul 300). In cazul in care contribuabilul nu a evidentiat corect sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute, atunci el va declara sumele rezultate din ajustarea taxei prin depunerea formularului 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea TVA";
- TVA rezultata din ajustare se achita la bugetul de stat pana la data depunerii decontului/declaratiei.
Contribuabilii carora Fiscul le-a anulat codul de TVA sunt inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, organizat de ANAF.
De asemenea, persoanele impozabile care au un cod valid de TVA sunt trecuti Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153.