Persoanele impozabile, pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, nu au dreptul sa isi deduca taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar au obligatia sa o plateasca, daca desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA.
De asemenea, nici beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la acesti contribuabili nu vor avea posibilitatea deducerii TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
Cititi in paginile urmatoare care sunt situatiile in care codul de TVA poate fi anulat din oficiu.
Un contribuabil isi poate pierde calitatea de platitor de TVA in cazul in care este declarat inactiv sau a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului. Data anularii codului de TVA este data comunicarii deciziei de declarare a inactivitatii.
Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, contribuabilii inactivi sau in inactivitate temporara pot fi inregistrati din oficiu in scopuri de TVA de la data la care au fost reactivati.
Atentie! O firma devine inactiva daca nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa, se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia sau nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Fiscul iti poate anula inregistrarea in scopuri de TVA daca nu ai depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, fara a fi in inactivitate sau in inactivitate temporara, prevederile aplicandu-se numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul.
Pentru perioada fiscala luna, organele fiscale anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA, daca nu s-a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive. Anularea se face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.
In cazul persoanelor care au perioada fiscala trimestrul, Fiscul le va anula inregistrarea in scopuri de TVA daca nu au depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive, iar anularea codului de TVA se va face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa.
Cum te reinregistrezi in scopuri de TVA: poti solicita reinregistrarea in scopuri de TVA, oricand dupa anularea inregistrarii, daca prezinti toate deconturile de taxa nedepuse la termen, precum si o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa. Solicitarea reinregistrarii se face prin depunerea la Fisc a declaratiei 099.
Atentie! Daca dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, abaterea se repeta (nu se depun la timp deconturile), organele fiscale vor anula codul de TVA si nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.
Anularea din oficiu a codului de TVA se poate intampla si daca un contribuabil a depus deconturile de TVA, insa, in declaratiile depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic (in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica) si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic (in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic) nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/ prestari de servicii, realizate in cursul perioadelor de raportare.
Anularea se face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa (pentru perioada fiscala luna) si in prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa (pentru perioada fiscala trimestrul).
Pentru reinregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa depui, oricand dupa anulare, declaratia 099, insotita de o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca vei desfasura activitati economice cel mai tarziu in cursul lunii urmatoare celei in care soliciti inregistrarea in scopuri de TVA.
O alta situatie in care ANAF are dreptul sa anuleze inregistrarea in scopuri de TVA a unei societati comerciale este cea in care persoana impozabila sau asociatii ori administratorii acesteia au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, si anume atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent. Anularea codului de TVA se va face numai daca infractiunile mentionate sunt comise de asociatii majoritari sau asociatul unic.
Reinregistrarea in scopuri de TVA se face doar la solicitarea persoanei impozabile si numai daca respectivele fapte care au atras anularea inregistrarii in scopuri TVA au fost sterse din cazier.
O societatea comerciala isi poate pierde din oficiu calitatea de platitor de TVA si daca ea nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Contribuabilii carora le este anulata inregistrarea in scopuri de TVA sunt trecute intr-un Registru al persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, organizat de ANAF si publicat pe site-ul institutiei.
In paralel, ANAF organizeaza si Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care este, de asemenea, public si disponibil pe site-ul ANAF.
Totusi, potrivit avocatului Bianca Gruia, de la Serban si Asociatii, aceste registre nu sunt eficiente decat daca se garanteaza o actualizare in timp real a bazei de date. Citeste mai multe despre problema acestor registre AICI.
Contribuabilul caruia i-a fost anulat codul de TVA din oficiu este obligat sa isi ajusteze TVA dedusa initial. El trebuie sa tina cont de urmatoarele reguli:
- activele corporale fixe care nu sunt amortizate integral la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital, precum si bunurile de capital aflate in patrimoniu, pe perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, se considera ca sunt alocate unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei deduse initial;
- sumele rezultate din ajustare se declara in ultimul decont de TVA depus (formularul 300). In cazul in care contribuabilul nu a evidentiat corect sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute, va declara sumele rezultate din ajustarea taxei prin depunerea formularului 307 „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea TVA”;
- TVA rezultata din ajustare se achita la bugetul de stat pana la data depunerii decontului/declaratiei