ACCES GRATUIT
Românii muncesc în alte tari pentru ca nu sunt apreciati la adevarata lor valoare acasa
Un sondaj realizat de ANBCC arata ca 75 la suta din cetatenii români la care se refera studiul au plecat la munca în Uniunea Europeana motivând ca în tara nu sunt apreciati la adevarata lor valoare, informeaza un comunicat de presa remis luni Rompres.
Articolul continuă mai jos
Un sondaj realizat de ANBCC arata ca 75 la suta din cetatenii români la care se refera studiul au plecat la munca în Uniunea Europeana motivând ca în tara nu sunt apreciati la adevarata lor valoare, informeaza un comunicat de presa remis luni Rompres. Cei mai multi dintre acestia (77 la suta) sunt tineri, cu studii medii (76 la suta). Studiul ?Românii si migratia fortei de munca în UE? ne mai arata ca al doilea motiv al emigrarii, legat de subzistenta, este invocat de numai 13 la suta din cazuri. Peste 33 la suta dintre repondenti ar emigra în UE dupa aderare, din care aproximativ 19 la suta definitiv, iar restul ar reveni dupa un timp în tara. Tarile preferate atât pentru actualii migranti cât si pentru cei potentiali sunt Italia, Spania, Germania, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Austria, Portugalia si Irlanda.
Conform Tratatului de aderare, românii nu vor avea acces liber pe piata muncii europene o perioada de maxim sapte ani dupa aderare. ?Studiul demonstreaza ca cei care emigreaza nu mai sunt neaparat saracii dintr-o fosta tara comunista, ci tineri calificati profesional. Cetatenii care au participat în aceasta ancheta sociologica au avut întrebari directe, concrete si deseori critice la adresa performantei Guvernului, legate de aderare. Desi l-am gândit initial ca instrument intern de lucru, speram ca publicarea lui va declansa un necesar proces de (re)instaurare a încrederii între autoritati si cetatean? a declarat Dorian Filote, Director executiv ANBCC. Cu cât se apropie data aderarii, cu atât sunt mai concrete si urgente întrebarile despre efectele acesteia asupra vietii cetatenilor. La astfel de întrebari se pregateste sa raspunda reteaua de 52 de Birouri de Consiliere pentru Cetateni, printr-un sistem informational specializat pe tema muncii în UE la dispozitia consilierilor din retea si printr-un site dedicat www.robcc.ro/Europa. Studiul este o ancheta sociologica bazata pe raspunsurile a 884 de cetateni la chestionarele aplicate de Birourile de Consiliere pentru Cetateni din tara, în perioada 20 septembrie -1 noiembrie 2005.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)