Banca Comerciala Româna si International Finance Corporation (IFC), Divizia de Investitii a Bancii Mondiale, au încheiat un Acord de împrumut, în valoare de 75 milioane euro, pentru sustinerea activitatii de creditare a întreprinderilor mici si mijlocii, precum si pentru sustinerea dezvoltarii creditarii populatiei, informeaza banca.
Acordul de finantare a fost semnat luni, 5 decembrie 2005, la Bucuresti, de catre Martin Kimmig, director regional în Departamentul Piete Financiare al IFC si Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR. "BCR, cu o buna reputatie si un nivel profesional recunoscut, face un nou pas în dezvoltarea relatiei speciale pe care o are cu IMM-urile si cu populatia. Vom continua sa ne concentram atentia asupra sustinerii acestor segmente al economiei românesti, care sunt obiective cheie pentru BCR, pentru a caror dezvoltare cooperarea cu IFC este foarte importanta", a declarat Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR. Împrumutul va contribui, totodata, la îmbunatatirea structurii bilantiere a BCR, prin cresterea maturitatii resurselor în valuta atrase, ceea ce va reduce decalajele de maturitate dintre activele si pasivele în valuta. Perioada de acordare a creditului este de sapte ani, cu o perioada de gratie de doi ani. Dobânda este EURIBOR la sase luni la care se adauga o marja ce este în concordanta cu nivelul actual de dobânda la care BCR se poate împrumuta de pe pietele internationale, care reflecta evolutia pozitiva a activitatii bancii din ultimul timp.
Aceasta tranzactie se încadreaza în cursul normal al activitatii bancii si se desfasoara pe baze comerciale, la valoarea de piata si în conformitate cu legea aplicabila. Este cel de-al doilea împrumut de acest fel contractat de BCR de la IFC, primul Acord fiind semnat la sfârsitul anului 2002 si având o valoare de 75 milioane dolari. Finantarile acordate de BCR companiilor vor contribui la îmbunatatirea conditiilor de mediu, a eficientei si calitatii activitatilor acestora, în perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. În colaborare cu IFC, BCR a implementat un sistem de Management de Mediu care impune clientilor finantati de banca sa respecte standardele românesti de mediu, sanatate si securitate a muncii. "Încheierea acestui acord a evidentiat capacitatea tehnica si profesionala a BCR, care, ca principal sustinator al economiei reale, deruleaza, în prezent, 46 de programe structurale, nationale si regionale lansate în România, în valoare de aproximativ doua miliarde euro fiind totodata liderul pietei de retail din România", a adaugat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. BCR a înregistrat, în primele zece luni ale acestui an, o crestere cu aproape 30 la suta a creditelor acordate IMM-urilor. Volumul total al creditelor acordate IMM-urilor reprezinta, la sfârsitul lunii octombrie, peste 40 la suta din portofoliul creditelor corporate, în timp numarul clientilor din aceasta categorie este de apoape 270.000, reprezentând aproximativ 85 la suta din clientii corporate ai BCR.
În sfera creditului retail, BCR detine o cota de piata de circa 29 la suta, portofoliul de credite înregistrând în primele 10 luni din 2005 o crestere cu aproape 70 la suta. Creditele în lei au avut o dinamica mai accentuate, având în prezent, în portofoliul de credite retail al BCR, o pondere egala cu cea a împrumuturilor în valuta. BCR este cea mai importanta banca din România, gestionând active de aproape noua miliarde de euro. Banca are în prezent aproape 360 sucursale si agentii în întreaga tara, având unitati în majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. Banca pune la dispozitia clientilor servicii de Internet banking si e-commerce, emite 14 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM - peste 1.000. Numarul clientilor a crescut constânt ajungând în prezent la peste cinci milioane, din care 90 la suta sunt clienti persoane fizice. BCR se prezinta astazi ca cel mai important Grup financiar din România, cu activitati în tara si strainatate, prin subsidiare si sucursale bancare, cu o prezenta marcata prin societatile sale de profil, pe piata de capital, pe piata leasingului, pe cea a asigurarilor si în domeniul managementului activelor.
Comentarii articol (0)