Procesul de reinscriere si inscriere a copiilor in invatamantul prescolar incepe de astazi, se va termina, in principiu, pana in data de 1 august si va fi impartit in doua etape, potrivit unui comunicat de presa de duminica al ministerului.
"In vederea cuprinderii copiilor cu varste intre trei si sase ani in invatamantul prescolar, se deruleaza, succesiv, urmatoarele etape: reinscrierea copiilor care frecventeaza unitatea de invatamant prescolar in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2015-2016, respectiv inscrierea copiilor nou-veniti", anunta reprezentantii MECS.
Concret, reinscrierea copiilor deja inmatriculati incepe de astazi, iar inscrierea copiilor nou-veniti se va face incepand cu data de 11 mai. Totusi, desi 1 august este termenul-limita, inscrierile vor putea continua si dupa aceasta data, in masura in care gradinitele vor mai avea locuri libere.
"Perioadele de inscriere si reinscriere la nivelul fiecarei gradinite si orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unitati de invatamant. Ambele categorii de informatii vor fi afisate la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru a fi cat mai accesibile parintilor si publicului interesat. In masura in care este posibil, informatiile vor fi publicate si pe site-urile gradinitelor (daca exista) si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar judetean", este explicat in comunicatul de presa. Ceea ce inseamna ca parintii vor putea obtine informatii suplimentare referitoare la reinscriere/inscriere de la fiecare gradinita in parte.
Conform sursei citate, ocuparea locurilor libere, dupa terminarea etapei de reinscriere, se va face dupa cum urmeaza:
- in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) si grupa mica (copii de doi-trei ani);
- in limita locurilor ramase si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradinitele le aplica atunci cand exista mai multe solicitari decat numarul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existenta unui frate/a unei surori al/a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea, parinte/tutore unic intretinator de familie, existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului).
Referitor la criteriile generale de departajare, acestea trebuie aprobate de Consiliul de administratie al fiecarei unitati de invatamant prescolar si se aplica in baza unor documente doveditoare prezentate de parinti.
In alta ordine de idei, gradinitele trebuie sa afiseze urmatoarele informatii de interes pentru parinti, in vederea asigurarii transparentei procesului de reinscriere/inscriere:
- capacitatea institutiei (adica numarul de copii pentru care a fost proiectata);
- numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2015-2016, pe grupe de varsta;
- criteriile generale de departajare;
- numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic din totalul disponibil.
Inspectoratele scolare se vor ocupa de consilierea si sprijinirea parintilor, tinandu-se cont de interesul educational al copiilor, pentru solutionarea oricaror situatii legate de reinscrierea/inscrierea in gradinite.
Comentarii articol (1)