Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473 din 30 iunie si se aplica de la data publicarii.
Atunci cand este vorba de procedura de camera preliminara si de judecata, masura arestului la domiciliu poate dura cel mult 30 de zile, potrivit noului act normativ. Dispozitia a fost introdusa de Executiv dupa ce CCR a constatat ca lipsa acesteia incalca, printre altele, libertatea individuala si libera circulatie.
"In procedura de camera preliminara si in cursul judecatii, masura arestului la domiciliu poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 30 de zile. Dispozitiile art. 239 se aplica in mod corespunzator", scrie in OUG nr. 24/2015.
Inainte de aceasta modificare, Codul de procedura penala reglementa durata arestului la domiciliu doar in cazul urmaririi penale. In aceasta situatie, masura poate fi luata pentru cel mult 30 de zile, insa durata poate fi prelungita daca este nevoie.
"Arestul la domiciliu poate fi prelungit in cursul urmaririi penale, numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile. (...) Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala", dispune actul normativ amintit.
Pentru prelungire, procurorul trebuie sa sesizeze judecatorul de drepturi si libertati printr-o propunere motivata -- care sa fie insotita de dosarul cauzei --, cu cel putin cinci zile inainte de expirarea duratei de arest la domiciliu.
In cursul urmaririi penale, durata maxima a arestului la domiciliu este de 180 de zile.
CCR: Masura este lipsita de proportionalitate
In luna mai, Curtea a admis, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a articolului 222 din Codul de procedura penala, in care este reglementata durata arestului la domiciliu. Decizia CCR nr. 361/2015 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 419 din 12 iunie, astfel ca, de la acea data, prevederile articolului 222 au fost suspendate.
Concret, s-a constatat ca Legiuitorul a omis stabilirea termenului si durata maxima a arestului la domiciliu in cazul procedurii de camera preliminara si in cazul desfasurarii judecatii in prima instanta. Din aceasta cauza, judecatorii au considerat ca sunt incalcate, printre altele, dispozitiile Constitutiei privind libertatea individuala, libera circulatie si restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale.
"Curtea a constatat ca, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa in cuprinsul acestui articol termenul si durata maxima a masurii preventive a arestului la domiciliu luate in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta, sunt incalcate dispozitiile constitutionale cuprinse in art. 23 - libertatea individuala, art. 25 - libera circulatie, art. 26 - viata intima, familiala si privata, art. 39 - libertatea intrunirilor, art. 41 - munca si protectia sociala a muncii si, respectiv, in art. 53 - restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale", scria intr-un comunicat dat publicitatii in luna mai.
Prin decizia publicata in Monitor, Curtea a explicat ca masura arestului la domiciliu -- in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta -- este lipsita de proportionalitate, din moment ce autoritatile o pot prelungi in mod nelimitat.
"Curtea constata ca normele procesual-penale ale art. 222 cu denumirea marginala «Durata arestului la domiciliu», prin faptul ca nu reglementeaza nici termenele pentru care poate fi dispusa si nici durata maxima a acestei masuri in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt neconstitutionale, de vreme ce organele judiciare pot dispune masura arestului la domiciliu pentru perioade nelimitate de timp, pe cale de consecinta fiind restrans, in mod nelimitat temporal, exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale vizate de continutul acestei masuri. Asa incat, potrivit standardelor de constitutionalitate anterior aratate, Curtea constata ca o asemenea restrangere este neconstitutionala, intrucat incalca principiul proportionalitatii, afectand substanta drepturilor fundamentale vizate, nerezumandu-se la restrangerea exercitiului acestora", scrie in document.
Atunci cand CCR gaseste ca anumite prevederi legale sunt neconstitutionale, acestea sunt suspendate timp de 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial. Daca pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun in acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acestora inceteaza definitiv.
In cazul de fata, deoarece Executivul a intervenit in timp util cu modificari, dispozitiile articolului 222 din Codul de procedura penala au devenit aplicabile din nou incepand de ieri.
Comentarii articol (1)