Vom monitoriza lunar cresterea sau descresterea interesului pentru aceste subiecte, urmand sa oferim, in viitor, un grafic de evolutie a carui interepretare poate creiona parcursul societatii romanesti in acesti ani.
Romanii par mai fericiti
In aprilie 2015, fata de luna similara a anului trecut, se observa o diminuare a disputelor legate de divort, care au fost aduse in atentia comunitatii AvocatNet.ro, cu 27,5%. Tendinta este interesanta, mai ales in contextul in care se observa si o diminuare cu 15,3% a numarului discutiilor legate de insolventa, faliment si incapacitate de plata. Panta descrerscatoare a evolutiei acestor tendinte este similara si isi are inceputul undeva in luna decembrie 2014.
A scazut cu 27,5% numarul problemelor legate de divorturi
De altfel, daca studiem si sondajele de opinie care ii intreaba pe romani in ce directie li se pare ca merge Romania, am putea observa o crestere importanta a ponderii celor care spun ca tara merge intr-o directie buna.
Impozitele si taxele, un interes generat de avalansa de controale a fiscului
In acelasi timp, se observa o triplare a numarului de discutii care au in vedere probleme legate de taxe si impozite, de modul de calcul, de plata sau de contestare a calculului acestora.
Cresterea de 298% fata de luna similara a anului trecut se observa si in interesul crescut pentru materiale explicative publicate de site. Aproape jumatate din audienta AvocatNet.ro din luna aprilie 2015 a ales sa citeasca, sa dezbata ori sa dea mai departe subiecte legate de taxe si impozite.
A crescut cu 298% interesul pentru taxe si impozite
Bineinteles, explicatia are o legatura directa cu actiunile ANAF-ului din ultima vreme, in special cu problemele legate de emiterea de bonuri fiscale de catre comercianti. In acelasi timp, insa, e interesant faptul ca romanii au citit si materiale legate de TVA, impozit pe profit ori impozit pe venit, cu precadere materiale legate de volumul penalitatilor de intarziere pentru neplata taxelor si impozitelor.
De altfel, acest tip de subiect (n.r. penalitatile de neplata) au generat cu 150% mai multe citiri decat in luna similara din anul 2014, fapt care ne face sa credem ca plata impozitelor si taxelor a devenit o preocupare. Statistica inceputlui lunii mai ne arata ca aceasta tendinta se pastreaza si se accentueaza chiar.
Problemele cu creditele se mentin constante
In privinta problemelor legate de credite, lucrurile au deja un parcurs constant, observandu-se o crestere cu 20% a subiectelor in cauza.
Statisticile BNR arata totusi ca datoria inregistrata prin neplata creditelor de catre populatie si firme catre banci este in crestere de la o luna la alta.
Cresterea insa pare a se atenua in ultimele luni, de la o medie de 50 – 60% inregistrata anul trecut spre 20% in lunile recente din 2015.
Se mentine problema cu creditele. Crestere de 20%.
Concluzia
Romanii par mai fericiti sau, cel putin, isi construiesc un viitor impreuna. Se mai observa si o preocupare tot mai accentuata spre plata taxelor si impozitelor. Daca, in viitor, aceste lucruri vor fi dublate de scaderea datoriilor inregistrate la banci, avem toate sansele sa prognozam o evolutie spre bine a societatii romanesti.
Esantionul de lucru
Fara sa avem pretentia ca am emis un studiu cu valoare sociologica reala, ne bazam afirmatiile din prezentul material pe analiza statistica a unui numar de 68.342.981 de afisari de pagini AvocatNet.ro in perioada 1 aprilie 2014 – 1 mai 2015, respectiv pe analiza complexa a unui numar de 589.231 de subiecte de discutie nou deschise in Forumul AvocatNet.ro in aceeasi perioada.
AvocatNet.ro este coditianul care explica legislatia unui numar de pste 100.000 de romani in fiecare zi.
Comentarii articol (6)