Parlamentarii au decis recent sa dubleze alocatia de stat pentru copiii cu varste cuprinse intre doi si 18 ani si pentru liceenii de peste 18 ani. Conform Legii nr. 125/2015, care a intrat in vigoare vineri, acestia vor beneficia de o crestere de la 42 la 84 de lei pe luna.
In plus, acelasi act normativ prevede si o majorare a alocatiei pentru copiii cu handicap cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani. In cazul acestora, alocatia va creste de la 84 la 200 de lei.
In urma acestei masuri, reprezentantii Guvernului au opinat ca mult mai bine ar fi daca alocatia s-ar acorda diferentiat, in functie de veniturile fiecarei familii, pentru a veni in sprijinul celor cu posibilitati mai reduse.
Ministrul muncii, Rovana Plumb, a anuntat chiar ca in prezent se lucreaza la un pachet de masuri ce vizeaza acordarea diferentiata a alocatiei de stat.
Argumente PRO:
1. Acordarea alocatiei in mod diferentiat ar fi, cu siguranta, in avantajul familiilor cu venituri reduse. Astfel, copiii care provin din familii sarace ar putea sa beneficieze de un cuantum mai mare, corespunzator unor nevoi financiare mai accentuate.
2. Propunerea facuta de reprezentantii Guvernului nu este o noutate, deoarece aceasta se aplica si in alte state europene, in functie de veniturile parintilor sau de varsta copiilor, asa cum a precizat ministrul muncii recent. De exemplu, in Italia, alocatia este de 250,48 euro pentru parintii ale caror venituri anuale sunt de pana in 11.422,98 euro, 38,73 euro pentru venituri intre 27.693,04 si 30.403,39 euro, iar cei care obtin anual peste 43.962,05 euro deja nu mai primesc alocatie pentru copii.
Argumente CONTRA:
1. Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, printr-o decizie din anul 2006, ca Legea fundamentala nu prevede si nu permite, pentru acordarea alocatiei de stat, nicio alta conditie in afara aceleia ca beneficiarii sa fie copii. Prin urmare, acordarea acestui drept in mod diferentiat, in functie de veniturile familiei, ar fi o masura neconstitutionala.
2. Reprezentantii Guvernului si ai Parlamentului ar trebui mai degraba sa ia masurile necesare pentru a asigura cresterea alocatiei de stat la un nivel mai acceptabil, in asa fel incat cuantumul acestui drept sa permita parintilor acoperirea unei parti considerabile a cheltuielilor de zi cu zi pentru cresterea si ingrijirea copiilor.
Voi ce parere aveti despre acordarea alocatiei de stat in mod diferentiat?
Comentarii articol (16)