Cine are nevoie de atestat de producator?
Legea 145/2014 care reglementeaza acest act, se adreseaza persoanelor fizice – producatori agricoli, care intentioneaza sa comercializeze produsele agricole din propria gospodarie/ferma, produse care depasesc necesarul de consum propriu si care sunt destinate vanzarii pe piata.
Atestatul de producator inlocuieste practic vechiul certificate de producator, reglementat de HG 661/2001. Acesta din urma a fost valabil 180 de zile de la data intrarii in vigoare a noii legi, deci pana la sfarsitul lunii aprilie 2015.
Cum se obtin atestatul de producator si carnetul de comercializare?
Documentele se elibereaza de catre Primaria locala.
Se face o cerere prin care se solicita eliberarea atestatului de producator si a carnetului de comercializare (descarca un model din fisierul atasat acestui articol).
Primaria verifica existenta suprafetelor de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicita eliberarea atestatului de producator.
Verificarea se face consultand datele din registrul agricol precum si faptic, in teren. In cazul meu, la fata locului, au venit un reprezentant al Primariei locale si un reprezentant de la Directia Agricola judeteana.
In termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii, pentru o taxa de 60 de lei, Primaria elibereaza atestatul de producator si carnetul de comercializare. Atestatul este valabil 1 an si se vizeaza semestrial de catre Primarie.
Ce mai trebuie sa stii despre carnetul de comercializare
Formularul carnetului de comercializare are regim special, este prevazut cu elemente de siguranta si se tipareste de catre Imprimeria Nationala, deci nu putem sa ni-l redactam singuri, pe calculator, e obligatoriu sa-l cumparam.
Carnetul are un numar de 40 de file, fiecare fila in 3 exemplare identice+ alte 5 file nedetasabile.
Pe prima pagina a carnetul de comercializare se vor trece datele privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I, informatiile privind suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite de art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si productiile estimate a fi destinate comercializarii; pagina este semnata de primar si ramane nedetasabila la carnet.
Sunt venituri neimpozabile, in limitele stabilite, potrivit tabelului urmator( art. 72 – Cod Fiscal):
Cand si cum se foloseste carnetul de comercializare?
Cum ii spune si numele, veti folosi pagini din acest document in orice act de comert, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante. Cand vindeti in aceasta forma, veti completa carnetul la plecarea transportului de la locul de detinere la locul de vanzare, apoi, la sfarsitul zilei, veti completa cu cantitatea totala vanduta in ziua respectiva.
Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare este urmatorul:
- primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
- al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
- al treilea exemplar se pastreaza la carnet.
Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care le-au emis, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.
Transportul produselor agricole
Pe durata transportului, cumparatorul dvs. trebuie sa detina fila din carnet care justifica provenienta marfii.
Chiar si dvs. in calitate de producator, cand veti pleca cu produsele catre locul de comercializare( piata), veti completa in carnet cantitatea si structura sortimentelor transportate, in ordine, pe primele 5 file nedetasabile.
Carnetul nu se completeaza in situatia trasportului de la locul de recoltare/ productie/ procesare la domiciliul/ locul de depozitare. In acest caz, este suficient sa aveti la dvs numai atestatul de producator si cartea de identitate. Deci, din vie/ camp/ livada pana in curte nu scriu nimic in carnet, dar din curte pana la piata e musai sa completez in carnet.
Intelegerea mea este ca scopul acestei legi este sa“protejeze” intr-un fel micul producator. In calitate de producator, am apreciat ca verificarea faptica s-a facut pe bune, si sunt curioasa cum vor decurge lucrurile la piata. Daca pana acum, se gaseau multi intermediari “dotati” cu certificate de producator peste noapte, noua lege ar trebui sa filtreze putin lucrurile, producatorii facand vanzarea asa cum am descris mai sus, in timp ce intermediarii vor fi obligati sa fiscalizeze totul prin case de marcat…
Comentarii articol (8)