Informatiile referitoare la sesiunea din septembrie a examenului de primire in profesia de avocat se regasesc in Hotararea UNBR nr. 1116/2015 (pdf) - act publicat pe 17 iunie pe site-ul Uniunii.
UNBR a anuntat astazi ca toate contestatiile candidatilor au fost respinse, astfel ca rezultatele initiale, care au fost publicate luni, au devenit automat rezultatele finale ale examenului. Acestea pot fi consultate in urmatoarele fisiere pdf:
- la nivel national: stagiari, definitivi;
- pe centre de examen:
Nota: Daca aceste fisiere nu se incarca, rezultatele pot fi gasite si in documentele anexate articolului.
Admiterea in avocatura a avut loc in data de 14 septembrie. Potrivit unui anunt al Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA), locurile in care s-a desfasurat efectiv examenul au fost urmatoarele:
- INPPA, structura centrala:
- Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti (Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 36-46);
- Facultatile de Chimie, Administratie si Afaceri, Sociologie, Psihologie din cadrul Universitatii din Bucuresti (Soseaua Panduri, nr. 90);
- INPPA – Centrul teritorial Brasov: Facultatea de Drept a Universitatii Transilvania Brasov (Bd. Eroilor, nr. 25, Corpul T, Brasov);
- INPPA – Centrul teritorial Cluj-Napoca: Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", Facultatea de Drept din Cluj-Napoca (Str. Burebista, nr.2, Cluj-Napoca);
- INPPA – Centrul teritorial Craiova: Facultatea de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea din Craiova (Str. Calea Bucuresti, nr. 107D, Craiova);
- INPPA – Centrul teritorial Galati: Universitatea Danubius din Galati (Bd. Galati, nr. 3, Galati);
- INPPA – Centrul teritorial Iasi: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (Bd. Carol I, nr. 11, Iasi);
- INPPA – Centrul teritorial Timisoara: Facultatea de Drept a Universitatii de Vest Timisoara (Bd. Eroilor, nr. 9A, Timisoara).
Lista finala a persoanelor care s-au putut prezenta la examen poate fi consultata aici (pdf), pe site-ul UNBR. In total, au fost validate 4249 de cereri de inscriere, iar 28 de cereri au fost respinse sau retrase.
Inscrierile s-au derulat in perioada 31 iulie - 17 august, la secretariatele barourilor.
Examenul a constat, conform regulamentului de organizare (pdf), in verificarea cunostintelor juridice printr-un test grila la disciplinele "Organizarea si exercitarea profesiei de avocat", "Drept civil", "Drept procesual civil", "Drept penal" si "Drept procesual penal". Fiecare raspuns corect a fost egal cu un punct, iar candidatii trebuiau sa obtina, pentru a fi declarati admisi, cel putin zece puncte la fiecare disciplina in parte si cel putin 70 de puncte in total.
Cine s-a putut inscrie si ce acte au fost necesare
Pentru a putea sustine examenul, candidatii trebuiau sa indeplineasca urmatoarele conditii prevazute de Legea nr. 51/1995:
- sa aiba exercitiul drepturilor civile si politice;
- sa fie licentiati ai unei facultati de drept cu durata stabilita de lege;
- sa nu se gaseasca in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de lege;
- sa fie apti, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
Iar dosarul de inscriere trebuia sa includa urmatoarele documente:
- cererea de inscriere;
- certificatul de nastere (copie certificata pentru conformitate);
- actul de identitate (copie);
- diploma de licenta (copie legalizata); (Pentru diplomele de licenta obtinute dupa anul 1995, s-a depus si copia legalizata a foii matricole.)
- dovada de plata a taxei de inscriere in cuantum de 1.000 de lei (original);
- certificatul de cazier judiciar (eliberat cu cel mult 15 zile inainte de data depunerii cererii);
- certificat privind starea de sanatate a candidatului, incluzand si o evaluare psihiatrica;
- certificat eliberat de baroul competent in care solicitantul a mai fost inscris in profesie, care sa ateste cauzele incetarii calitatii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire in profesie.
Pe deasupra, pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv mai trebuia depusa la dosar si dovada promovarii examenului de definitivare in functia juridica indeplinita anterior.
Cei care au sustinut in 2015 examenul de licenta au putut depune in locul diplomei adeverinta de absolvire. In acest caz, actul nu trebuia sa fie insotit de foaia matricola.
Comentarii articol (0)