Legea educatiei fizice si sportului a suferit numeroase schimbari de la momentul primei publicari. Ultimele modificari in acest sens s-au produs chiar zilele acestea, dupa publicarea in Monitorul Oficial nr. 509 din 9 iulie 2015 a Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.
Noile prevederi stabilesc ca un sportiv de performanta care a obtinut o medalie de aur, de argint sau de bronz in probele individuale ori pe echipe la Jocurile Olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale si europene de seniori, probe olimpice, sa aiba dreptul, la cerere, la o renta viagera.
Reglementarile se aplica si sportivilor care au obtinut o medalie de aur la campionatele mondiale si/sau campionatele europene de seniori, la o proba sportiva ce a fost inclusa cel putin o data in programul Jocurilor Olimpice.
Se stie faptul ca multi dintre cei care realizeaza performante de exceptie in sport sunt considerati adevarati ambasadori ai tarii pe care ii reprezinta, iar unii dintre ei devin modele pentru generatii intregi si chiar exemple de urmat pentru copii. Multi considera ca pentru munca asidua depusa si gloria adusa tarii, sportivii merita recompensati financiar pe tot parcursul vietii.
Exista insa si persoane care nu sunt de acord cu acordarea unor astfel de beneficii sportivilor, considerand ca multi dintre acestia cedeaza deliberat practicarea sportului de performanta dupa obtinerea unui rezultat notabil, nemafiind motivati suficient, in timp ce altii pot obtine rezultate bune in sporturi putin cunoscute, care nu se bucura de o mare popularitate in randul publicului.
Avand in vedere aceste aspecte, ar trebui acordate rente viagere sportivilor de performanta?
Argumente PRO:
1. Sportivii de performanta muncesc ani intregi pentru a putea ajunge la o competitie majora (Campionat European, Campionat Mondial, Olimpiada etc.), fiind bine cunoscute sacrifiicile pe care acestia le fac inca de mici: cantonamente lungi si istovitoare, desfasurate departe de casa si familii, mii de ore de antrenament, efort fizic sustinut, lipsa unor conditii adecvate de pregatire etc.
2. Atunci cand practici un sport de performanta, iti asumi anumite riscuri. Exista numeroase cazuri in care nume grele ale sportului, fosti campioni olimpici, au fost nevoiti sa se retraga prematur din cauza problemelor de sanatate sau ale accidentarilor suferite in timpul antrenamentelor sau pe perioada competitiilor. Cum continuarea sportului de performanta devine imposibila in aceste conditii, acordarea unei rente viagere poate deveni o sursa de venit foarte importanta pentru sportivi, poate chiar singura, un drept pe care acestia si l-au castigat de-a lungul carierei si pe care il merita cu desavarsire.
Argumente CONTRA
1. Exista situatii in care un sportiv a obtinut o medalie stralucitoare la o editie a Jocurilor Olimpice sau a unui Campionat European, dupa care a intrat intr-un con de umbra, fara a mai avea vreun rezultat meritoriu. Mai mult, unii decid prematur sa se retraga, desi nu acuza probleme medicale. In astfel de situatii, multi considera ca odata ce sportivul reuseste o performanta buna (de exemplu, clasarea pe cea mai inalta treapta a podiumului la un Campionat European) prin care isi asigura renta viagera, acesta isi pierde motivatia pentru a continua, ratand astfel ocazia sa atinga un nivel superior si sa obtina performante chiar mai bune, precum un titlu olimpic.
2. A fi numarul unu intr-un sport putin cunoscut publicului larg, care ulterior poate chiar disparea de pe harta sporturilor olimpice, poate fi considerat un rezultat incomparabil mai putin important decat o performanta obtinuta la o ramura sportiva arhicunoscuta, acolo unde concurenta este acerba, iar triumful este cu atat mai dificil.
Actualele reglementari legislative prevad acordarea unei rente viagere inclusiv celor care au obtinut o medalie de aur la campionatele mondiale si/sau campionatele europene de seniori, la o proba sportiva ce a fost inclusa cel putin o data in programul Jocurilor Olimpice.
Au existat de-a lungul timpului numeroase discipline sportive, deloc populare sau putin cunoscute, care au fost incluse in circuitul Jocurilor Olimpice, unele o singura data, asa cum a fost cazul hocheiului pe role, la editia din 1992 a Olimpiadei de la Barcelona. Si in momentul de fata exista sporturi olimpice care nu se bucura de o mare popularitate, cel putin in tara noastra, precum curling-ul, sau alte discipline mai putin familiare ce pot intra in circuitul olimpic pe viitor, cum sunt squash-ul si wrestling-ul.
Voi ce credeti despre renta viagera a sportivilor de performanta? Sunteti PRO sau CONTRA acordarii acesteia?
Comentarii articol (32)