Cu o rata de 11% a prezentei feminine in consiliile marilor companii listate, Romania se mentine aproape de media globala. De asemenea, in Romania femeile insumeaza 9,7% din directorii non-executivi ai companiilor mari listate si 25,4% din executivii seniori ai marilor companii listate. Practici de guvernare corporativa pentru a imbunatati echilibrul intre sexe in consiliile de administratie sunt implementate cu precadere in sectorul bancar, dat fiind ca acest domeniu este riguros reglementat. Astfel, este de asteptat ca cele mai importante progrese si schimbari din urmatorii cativa ani sa aiba loc in sectorul financiar.
„Femeile continua sa fie insuficient reprezentate in consiliile de administratie ale companiilor, avand in vedere obiectivul de 40%. De altfel, procentul reprezentat de aceste femei a scazut la un nivel critic in ultimii cativa ani. Imbunatatiri vizibile au existat in sectorul financiar, precum si in cadrul companiilor listate, deoarece acestea se supun celor mai multe reglementari in ceea ce priveste guvernanta corporativa”, a declarat Adriana Lobda, Partener Deloitte Romania.
Asemenea majoritatii statelor europene, Romania nu impune in prezent cote privind reprezentarea femeilor in consiliile de administratie sau in pozitiile superioare de management.
In 2013, cadrul de reglementare Basel III a propus mai multe masuri pentru rezolvarea problemelor de pe piata dezvaluite de criza financiara. Cateva dintre aceste masuri constituie recomandari de guvernanta care indeamna bancile sa analizeze diversitatea structurii de conducere si egalitatea de gen. Obiective similare au fost trasate de Regulamentul si Directiva CRD IV, care a intrat in vigoare in ianuarie 2014.
Conform rapoartelor oficiale emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), prevederile Basel III / CRD IV sunt implementate in Romania in perioada 2014-2019. Astfel, problema diversitatii a fost abordata printr-o reglementare ordinara referitoare la guvernanta corporativa in institutiile financiare.
In iulie 2013, la indicatia Ministerului Muncii, Bursa de Valori din Romania a demarat un proces de consultari in privinta implementarii directivei. Unul dintre pasii agreati presupunea un studiu care sa cuantifice reprezentarea femeilor cu pozitii in consiliile de administratie ale celor mai mari companii listate din Romania.
„Romania dispune de suficiente persoane talentate, avand calificarea necesara pentru a implementa prevederile directivei si a obtine rezultate asemanatoare celor realizate de tarile mai dezvoltate. Cu toate acestea, initiativele legislative au generat un progres nesemnificativ. Eficientizarea initiativelor in acest sens ar ajuta atat la imbunatatirea dezvoltarii economice a tarii, cat si la cresterea performantelor organizationale si financiare ale companiilor, dupa cum indica mai multe studii pe aceasta tema”, a adaugat Lobda.
Raportul Deloitte ilustreaza eforturile a 49 de tari in scopul cresterii numarului de femei care ocupa pozitii in consiliile de administratie ale companiilor. Statele europene se mentin pe pozitiile fruntase in ceea ce priveste diversitatea de gen in consiliile de administratie – tari precum Norvegia, Franta, Suedia si Italia se claseaza pe primele pozitii. La nivel regional, tarile din Americi si zona Asia-Pacific au inregistrat cele mai mici progrese. Conform raportului, procentele pe regiuni in ceea ce priveste pozitiile de lideri ai consiliilor de administratie detinute de femei sunt: EMEA (5%), Americile (4%) si Asia-Pacific (4%). Tarile cu cele mai ridicate procente de femei aflate la conducerea consiliilor sunt Italia (22,2%), Norvegia (18,2%) si Austria (9,1%). Statele cu cele mai multe femei in consilii de administratie sunt Norvegia (36,7%), Franta (29,9%) si Suedia (24,4%).
Pentru mai multe detalii despre studiu, accesati acest link.
Comentarii articol (0)