In aceasta saptamana, Executivul a adoptat un proiect de ordonanta care elimina obligativitatea folosirii stampilei pentru documentele ce trebuie depuse la institutiile si autoritatile statului.
"Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice. Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea", scrie in propunerea de act normativ.
Reprezentantii Ministerului Finantelor (initiatorii propunerii de act normativ) au explicat ca, desi legislatia primara nu contine nicio prevedere referitoare la obligatia firmelor de a aplica stampila pe propriile documente, legislatia secundara include unele dispozitii ce implica folosirea acesteia in relatia cu statul.
Totusi, initiatorii au tinut sa sublinieze ca noua regula nu se va aplica si persoanelor juridice de drept public, care vor continua sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.
Argumente PRO:
1. Eliminarea obligativitatii folosirii stampilei in relatia cu institutiile si autoritatile statului va ajuta in mod considerabil la reducerea birocratiei. Astfel, intocmirea documentelor de catre persoanele juridice de drept privat (precum si de catre persoanele fizice si entitatile fara personalitate juridica) va fi un proces mai rapid si mai simplu, fiind necesara doar aplicarea semnaturii.
2. Aceasta masura este normala din moment ce o stampila este mai usor de falsificat decat o semnatura de mana. Anul trecut, avocata Myra Cimpean a atentionat -- in cadrul unui articol publicat de AvocatNet.ro despre forma stampilei -- ca atat semnatura, cat si stampila pot fi falsificate, insa cea din urma este cu siguranta mai usor de contrafacut.
Argumente CONTRA:
1. Cu adevarat importanta pentru reducerea semnificativa a birocratiei ar fi fost eliminarea totala a folosirii stampilei. Astfel, din moment ce institutiile si autoritatile statului vor avea in continuare obligatia de a aplica stampila pe propriile documente emise, firmele nu vor avea prea mult de castigat de pe urma masurii adoptate recent de Guvern.
2. Din moment ce firmele nu vor mai fi obligate sa foloseasca stampila, tendinta de a incerca falsificarea documentelor va creste. Acest lucru a fost subliniat de catre reprezentantii firmei Rubin 2000, intr-o opinie publicata recent pe AvocatNet.ro. Mai exact, acestia au sustinut ca angajatii n-au intotdeauna cele mai oneste interese, astfel ca stampilarea de catre persoanele de incredere ajuta firmele sa se protejeze de problemele aduse de falsificarea documentelor.
Voi ce parere aveti despre masura luata de Guvern?
Comentarii articol (19)