Hotararea Guvernului nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 536 din 17 iulie 2015.
Potrivit Ministerului Educatiei, "aproximativ 65.000 de cadre didactice efectueaza zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care isi desfasoara activitatea, iar faptul ca decontarea cheltuielilor nu se face in mod unitar a dus la existenta a numeroase cazuri de refuz al decontarii".
Actul normativ stabileste ca autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor cu efectuarea navetei de catre cadrele didactice si personalul didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din centrele de resurse si asistenta educationala, care nu dispun de locuinta in localitatea unde este situata unitatea de invatamant la care profeseaza.
Finantarea acestor cheltuieli va fi asigurata din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, se mai arata in Hotararea de Guvern.
Profesorii se pot deplasa cu mijloace de transport in comun, dar pot alege si masina personala
Potrivit documentului, naveta beneficiarilor poate fi efectuata cu mijloacele de transport in comun ale operatorilor autorizati (microbuze, autobuze, tren, ambarcatiuni), dar si cu autoturismul personal sau detinut legal.
Profesorii au la dispozitie si varianta deplasarii cu microbuze sau autobuze apartinand scolilor sau primariilor, in mod gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a consiliilor locale, dar si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant.
Distanta pentru care se face decontarea este distanta dintre localitatea de domiciliu/resedinta profesorului si localitatea in care se afla scoala unde acesta preda.
Pentru a putea beneficia de decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei, cadrele didactice trebuie sa inainteze unitatilor de invatamant la care sunt angajati o cerere in acest sens, care va fi analizata de consiliul de administratiei al scolii (modelul cererii pentru decontare este disponibil in fisierul atasat acestui articol - n.red.).
Consiliul de administratie al unitatii de invatamant este cel care aproba lunar cererile solicitantilor si fundamenteaza necesarul lunar de finantare. Directorul scolii transmite apoi necesarul de finantat, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in termen de cinci zile lucratoare de la incheierea lunii pentru care se face fundamentarea, in vederea deschiderii de credite pentru efectuarea platilor.
Nota: Pentru municipiul Bucuresti solicitarile se transmit primarilor sectoarelor municipiului Bucuresti si vor avea in vedere doar naveta beneficiarilor cu domiciliul/resedinta in afara capitalei.
Ce valoare vor avea decontarile?
Actul normativ stabileste ca decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport auto si naval pentru cadrele didactice si pentru personalul didactic auxiliar se asigura la valoarea acestora.
Cei care aleg sa se deplaseze cu trenul vor beneficia la randul lor de decontarea abonamentelor la valoarea acestora, pentru trenurile clasa a 2-a.
In cazul in care cadrele didactice aleg sa foloseasca masina proprie, decontarea se va face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare.
Important: Decontarea se face integral, in luna urmatoare depunerii documentelor.
Profesorii trebuie sa depuna lunar, la scolile unde au postul, documente justificative
Pentru a primi decontul, cadrele didactice trebuie sa prezinte lunar, pe langa cererea tipizata pentru decontare, urmatoarele documente justificative:
- abonamentele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval, utilizate in luna precedenta;
- bonurile de achizitie a carburantului, pentru transportul efectuat cu autoturismul/ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu;
- biletele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval utilizate in luna precedenta.
Atentie: Sunt acceptate la decont biletele emise zilnic de operatorii de transport numai in situatiile in care pe ruta respectiva nu se emit abonamente, atunci cand beneficiarul utilizeaza mai multe mijloace de transport in comun sau cand acesta are norma/postul in mai multe unitati de invatamant din localitati diferite.
Decontarea cheltuielilor pentru beneficiarii care fac naveta cu autoturismul proprietate personala se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare.
Actul normativ publicat vineri in Monitorul Oficial stabileste totodata ca decontarea navetei se realizeaza proportional cu perioada de activitate din cadrul unei luni calendaristice, pe baza pontajului lunar.
Nota: Decontarea navetei nu se poate realiza pentru perioada concediilor de odihna sau a suspendarii contractelor individuale de munca.
Modelul de cerere pentru decontarea lunara a navetei poate fi descarcat accesand fisierul atasat.
Comentarii articol (9)