Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, si inregistreaza pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, ploaia abundenta, seceta si inundatiile, precum si a epizootiilor (extinderea unor boli contagioase intr-un timp scurt, prin contaminare, la un numar mare de animale dintr-o localitate), care afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animale detinute, pot beneficia de reducerea normei de venit proportional cu pierderea respectiva.
O astfel de masura este cuprinsa in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.863/2016 pentru aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole, si pentru aprobarea unor formulare, aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 474 din 24 iunie, moment la care documentul a si intrat in vigoare.
Concret, potrivit ordinului citat, pentru a putea beneficia de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor calamitati naturale, persoanele fizice/asocierile fara personalitate juridica ce desfasoara activitati agricole trebuie sa indeplineasca cumulativ trei conditii:
- venitul net sa fie stabilit pe baza de norme de venit;
- pierderea inregistrata sa afecteze cel putin 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animale detinute;
- persoana fizica sa fi depus formularul 221 “Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit”.
Actul normativ publicat vineri stabileste totodata ca, la cererea persoanelor fizice/asocierilor, constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se va face de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti.
In cazul producerii dezastrelor naturale mai sus amintite, persoana interesata poate solicita constatarea pagubelor la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul, prin depunerea, , in cel mai scurt timp de la data producerii evenimentului, a unei cereri pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale (formularul este atasat articolului).
Important! In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit.
Dupa ce Comisia constituita prin ordin al prefectului evalueaza pierderile suferite, va fi intocmit un proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor si abia apoi persoana fizica interesata va putea solicita reducerea normei de venit, prin depunerea la organul fiscal competent a unei cereri privind reducerea normei de venit, in cazul activitatilor agricole (modelul formularului, aprobat prin intermediul Ordinului ANAF nr. 1.863/2016, este atasat articolului).
Dupa primirea tuturor documentelor justificative, organul fiscal competent le analizeaza si, daca sunt indeplinite toate conditiile stipulate, procedeaza la reducerea normei de venit, care se va face proportional cu pierderea inregistrata.
Organul fiscal stabileste veniturile corespunzatoare fiecarei activitati agricole pentru care s-a inregistrat pierderea, calculeaza/recalculeaza venitul net anual si impozitul pe venitul din activitati agricole si apoi emite formularul 260 “Decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”.
Nota: Un model al cererii pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitati naturale, respectiv un model al cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, pot fi descarcate din fisierele atasate.