In temeiul prevederilor:
- art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare;
- art. 5 alin. (4) si art. 73 alin. (7), (8) si (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Procedura de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole, prevazuta in anexa nr. 1.
Art. 2. - Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare, prevazute in anexa nr. 2:
a) „Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”;
b) „Proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor”;
c) „Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit”;
d) „Referat privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit”;
e) „Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit”, cod 14.13.02.13/r.c.
Art. 3. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularelor prevazute la art. 2 sunt stabilite in anexa nr. 3.
Art. 4. - Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 5. - Dispozitiile prezentului ordin se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2015.
Art. 6. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 7. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Mihai Gogancea Vatasoiu
Bucuresti, 21 august 2015.
Nr. 2.204.
Anexe - Procedura de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricole
1. Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animalele salbatice, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;
b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale;
c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 „Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit”. In declaratie contribuabilii inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale, fara a se lua in considerare pierderea inregistrata, ca urmare a evenimentelor prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se fac, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, in conformitate cu dispozitiile art. 73 alin. (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. (1) Formularul „Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”, prevazut in anexa nr. 2 la ordin, se depune de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul, in cel mai scurt timp de la data producerii acestuia, in cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole, plantatiilor ori a rodului viilor, plantatiilor pomicole, de hamei si de arbusti fructiferi, pieirii animalelor, pasarilor si familiilor de albine. In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit, in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cererea se depune pentru toate suprafetele afectate si animalele pierite, detinute pe raza unei unitati administrativ-teritoriale.
4. (1) Dupa constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor, comisia constituita conform art. 73 alin. (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmeste formularul „Proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor”, prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
(2) Procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor se intocmeste in 3 exemplare, din care doua exemplare se comunica persoanei fizice/asocierii fara personalitate juridica.
5. Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica depune la organul fiscal competent formularul „Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit”, prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
6. (1) Cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se depune pe perioada de prescriptie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au inregistrat pierderile.
(2) La depunerea cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se vor avea in vedere conditiile prevazute la pct. 1.
(3) La cerere se anexeaza procesul-verbal/procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale si pe localitati.
(4) Prin organ fiscal competent se intelege:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul contribuabilul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.
7. (1) In situatia in care activitatea agricola se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, insotita de documentele justificative, se depune la organul fiscal la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala.
(2) In termen de 5 zile de la primire, organul fiscal transmite procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, precum si informatiile necesare reducerii venitului anual organului fiscal competent in administrarea asociatilor, persoane fizice, prevazut la pct. 6 alin. (4).
8. (1) Dupa primirea cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, organul fiscal verifica, pe baza documentelor depuse de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la pct. 1.
(2) In cazul in care persoana fizica sau asocierea fara personalitate juridica nu a depus declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, in vederea solutionarii cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, organul fiscal va notifica persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica privind indeplinirea conditiei prevazute la pct. 1 lit. c).
(3) In formularul 221 „Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit” se inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale detinute, fara a se lua in considerare pierderea inregistrata ca urmare a evenimentelor prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
9. (1) In urma analizei documentelor prezentate, organul fiscal intocmeste formularul „Referat privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit”, prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
(2) Referatul se intocmeste intr-un singur exemplar si se avizeaza de seful compartimentului cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale - persoane fizice.
10. (1) In situatia in care sunt indeplinite conditiile prevazute la pct. 1, organul fiscal competent procedeaza la reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.
(2) Venitul anual se reduce utilizand norma de venit diminuata cu procentul de pierdere inregistrata, inscris in col. 5 din formularul „Proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor” pentru fiecare categorie de produse vegetale si/sau categorie de animale din cadrul unitatii administrativ-teritoriale afectata de evenimentele prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Organul fiscal stabileste veniturile corespunzatoare fiecarei activitati agricole pentru care s-a inregistrat pierdere si care se incadreaza in conditia prevazuta la pct. 1 lit. b).
(4) La stabilirea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati se vor avea in vedere informatiile inscrise in declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit: suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animalele detinute, optiunea contribuabilului privind incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile, potrivit art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Organul fiscal calculeaza/recalculeaza venitul net anual, impozitul pe venitul din activitati agricole si emite formularul 260 „Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”.
(6) In situatia recalcularii impozitului pe venitul din activitati agricole, organul fiscal modifica decizia anterioara. In aceasta situatie, decizia de impunere cuprinde atat sumele stabilite anterior, cat si sumele rezultate in urma reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.
11. Decizia de impunere se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
12. In termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei de impunere, compartimentul cu atributii privind gestionarea declaratiilor fiscale - persoane fizice procedeaza la inregistrarea in evidenta fiscala a datei comunicarii, precum si la transferul debitelor catre compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori.
13. (1) Cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se solutioneaza in termenul prevazut la art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul in care organul fiscal competent constata ca documentele justificative depuse de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica nu contin toate elementele necesare reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, acesta solicita informatii suplimentare de la organul emitent al procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, prevazut la pct. 2, si/sau de la persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica.
(3) Termenul de solutionare a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii informatiilor suplimentare si data prezentarii acestora.
14. (1) In situatia in care, pe baza documentelor prezentate, organul fiscal constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la pct. 1, cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se respinge.
(2) Cererea se respinge pentru neindeplinirea conditiei prevazute la pct. 1 lit. b) numai daca aceasta conditie nu este indeplinita pentru niciuna dintre categoriile de produse vegetale sau categoriile de animale pentru care s-a solicitat reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.
(3) Organul fiscal emite formularul „Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit”, cod 14.13.02.13/r.c. prevazut in anexa nr. 2, in doua exemplare.
(4) Decizia de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, se comunica contribuabilului, potrivit art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Continutul formularelor poate fi consultat in fisierul alaturat.
Comentarii articol (4)