Cum isi dramuiesc romanii banii de la o luna la alta. Familiile cu venituri sub media nationala traiesc pe datorie, scrie adevarul.ro.
Familiile cu venituri mici sunt nevoite sa se imprumute ori sa apeleze la economiile anterioare pentru a acoperi cheltuielile necesare traiului. Economisirea reprezinta, in medie, mai putin de 10% din bugetul unei gospodarii.
Din datele referitoare la echilibrul balantei veniturilor si cheltuielilor, prezentate de Institutul National de Statistica (INS) in lucrarea "Nivelul de trai al populatiei", reiese ca doar familiile care castiga peste medie isi pot permite sa puna bani deoparte.
Productiile mai mici ar putea scumpi alimentele, anunta capital.ro.
Seceta a facut multe pagube in randul culturilor de grau, porumb sau floarea-soarelui, iar analistii din piata sustin ca este foarte posibil ca din toamna sa cumparam faina, malai sau ulei la preturi mai mari cu pana la 10%.
Daca in 2014 productiile de grau, rapita sau porumb au inregistrat noi recorduri, in acest an situatia este dramatica. Seceta a distrus 30% din cultura de grau si 50% din cea de porumb.
Romania pensionara, intre subzistenta indemnizatiei sociale si pensii de peste 27.000 de lei pe luna, titreaza economica.net.
18 bucuresteni si doi aradeni incaseaza cele mai mari pensii publice din Romania. Cea mai mare pensie a fost virata in luna iunie de Casa de Pensii catre un bucurestean din sectorul 1, in cuantum brut de 27.453 de lei. Cea mai mica pensie din topul celor mai mari 20 de pensii din sistemul public in luna iunie a depasit 11.000 de lei brut.
In contrast, peste 622.000 de romani traiesc cu indemnizatii sociale de pensionari de 400 de lei, garantate prin lege. Cei mai multi pensionari la limita subzistentei locuiesc in Moldova, in Bucovina si in Oltenia, au comunicat oficialii Casei Nationale de Pensii pentru Economica.net.
Comentarii articol (0)