Prevederile referitoare la regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate se regasesc, in prezent, in Legea nr. 248/2005.
Pentru ca autoritatile sa permita minorilor parasirea tarii, actul normativ stabileste ca principala conditie de respectat este ca acestia sa fie insotiti de un adult. "Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora (...)", este mentionat in lege.
Indiferent de situatie, copilul trebuie sa aiba un document de calatorie individual sau, dupa caz, cartea de identitate si sa fie insotit de ambii parinti, de unul dintre parinti sau de o alta persoana majora. In afara de cazul in care minorul este insotit de ambii parinti, parasirea tarii este posibila doar in baza anumitor documente justificative.
Concret, pentru copilul care calatoreste doar cu unul dintre parinti, trebuie prezentata o declaratie a celuilalt parinte cu acordul pentru efectuarea calatoriei si perioada acesteia.
Totusi, exista si cateva cazuri in care declaratia celuilalt parinte nu este necesara, dupa cum urmeaza:
- daca celalalt parinte nu mai este in viata (singura formalitate fiind prezentarea dovezii decesului acestuia);
- daca parintele insotitor dovedeste ca minorul i-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
- daca parintele insotitor exercita singur autoritatea parinteasca in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ori in baza unei hotarari judecatoresti definitive (pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013);
- daca se face dovada ca celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti;
- daca se face dovada ca celalalt parinte este declarat disparut.
Atunci cand copilul calatoreste alaturi de o alta persoana majora, declaratia trebuie obtinuta de la ambii parinti, de la parintele caruia ii este incredintat, de la parintele care exercita singur autoritatea parinteasca, de la parintele supravietuitor sau de la reprezentantul legal.
"Minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate a insotitorului respectiv", scrie in Legea nr. 248/2005.
Acelasi document dispune ca, pe langa respectivele informatii, declaratia mai trebuie sa contina scopul deplasarii, ruta ce va fi urmata pana la destinatie, precum si, daca este cazul, faptul ca minorul va ramane in statul de destinatie si persoana la care va ramane sau cea cu care se va intoarce in tara.
In alta ordine de idei, insotitorul n-are nevoie de declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau a celui declarat disparut, daca poate face dovada in acest sens. Singura exceptie de la aceasta regula este pentru cazul in care ambii parinti se afla in situatiile respective, motiv pentru care este necesara declaratia reprezentantului legal al copilului.
In toate situatiile, declaratia trebuie sa fie scrisa in dublu exemplar si autentificata de un notar public. In strainatate, insotitorul poate face acest lucru la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei sau la autoritatile straine competente.
Pe deasupra, potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 248/2005, persoanele fizice majore trebuie sa prezinte si certificatul de cazier judiciar.
Atentie! Daca minorul este insotit de o alta persoana fizica majora, aceasta n-are voie sa-l lase in alt stat fara a respecta prevederile legii. Astfel, de exemplu, daca il abandoneaza sau daca il incredinteaza unei persoane necunoscute, pedeapsa este inchisoarea de la sase luni la trei ani sau amenda.
Minorii insotiti pot iesi din tara si fara acordul parintilor
In anumite cazuri, politia de frontiera poate sa permita plecarea din tara a minorilor chiar daca insotitorul n-are declaratia cu acordul si detaliile calatoriei, este mentionat in lege.
Mai exact, acest lucru este posibil daca "insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol". In acest sens, sunt necesare documente doveditoare emise/avizate de autoritatile medicale autohtone.
De asemenea, chiar daca exista doar acordul unuia dintre parinti, minorul poate pleca in strainatate daca persoana care-l insoteste dovedeste cu acte ca deplasarea copilului este pentru studii sau concursuri oficiale.
De retinut este ca plecarea copilului in strainatate pentru tratamente medicale, studii sau concursuri poate fi oprita de politia de frontiera daca ruta de deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara nu se justifica in raport cu destinatia si perioada deplasarii.
Atentie! Atunci cand pleaca cu copilul in strainatate, daca acesta are mai putin de 14 ani, parintii, reprezentantul legal sau insotitorul sunt cei care trebuie sa-i pastreze pasaportul. In caz contrar, acestia risca sa primeasca o amenda de la 30 la 50 de lei. In plus, aceeasi amenda este valabila si pentru cei care pastreaza pasapoartele in conditii care pot duce la deteriorarea, distrugerea sau pierderea acestora.
Ce obligatii au cetatenii romani cand merg in strainatate
Cetatenii romani care pleaca in strainatate trebuie sa respecte o serie de obligatii pe perioada sederii lor in alt stat, dispune Legea nr. 248/2005.
Astfel, acestia trebuie sa respecte legislatia romaneasca si sa nu se ocupe de activitati ce pot compromite imaginea Romaniei sau ce pot sa contravina obligatiilor asumate de tara noastra prin documente internationale. De asemenea, trebuie respectata si legislatia statului de sedere temporara si scopul pentru care le-a fost permisa intrarea si ramanerea pe teritoriul acestuia.
Romanii mai trebuie si "sa depuna toate diligentele in vederea acordarii de ajutor cetatenilor romani aflati in dificultate pe teritoriul statului pe care se afla, informand cu privire la astfel de situatii misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv", dupa cum scrie in actul normativ amintit.
In fine, acestia trebuie sa informeze cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei daca isi stabilesc resedinta/domiciliul in strainatate, precum si daca intervine o schimbare in starea lor civila.
Important! Cetatenii romani pot calatori in strainatate in baza pasaportului diplomatic, pasaportului de serviciu, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic, pasaportului simplu temporar sau a titlului de calatorie.
Comentarii articol (13)