Potrivit reglementarilor in vigoare, persoanele fizice autorizate sunt obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale (pensii) si contributii de asigurari sociale de sanatate, dar si impozitul pe venit.
Atat plata CAS, cat si plata CASS se realizeaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Suplimentar, pe langa contributiile obligatorii, mai exista si unele contributii facultative, pentru care persoanele fizice autorizate pot sa opteze. Este vorba despre contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS).
Astfel, pana pe 25 septembrie, PFA trebuie sa efectueze urmatoarele plati:
- Plata anticipata a impozitului pe venit aferenta trimestrului III din 2015. Trebuie efectuata de persoanele fizice organizate ca intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care realizeaza venituri activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, precum si venituri din activitati agricole conform art. 71 din Codul fiscal.
PFA plateste un impozit de 16% din venitul net determinat in sistem real, in cazul PFA care stabilesc venitul net anual utilizandu-se datele din contabilitatea in partida simpla sau un impozit de 16% din norma de venit, in cazul PFA impuse pe baza de norma de venit.
-
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) aferenta trimestrului III. Trebuie efectuata de catre: intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale, membri intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, persoanele care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura si persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care nu au fost stabilite norme si se impun in sistem real;
Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%, insa baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA: in sistem real sau pe baza normei de venit.
Astfel, pentru impunerea in sistem real baza de calcul este reprezentata de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale).
In cazul impozitarii la norma de venit, baza de calcul este valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (care din 1 iulie 2015 este de 1050 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
- Plata contributiei de asigurari sociale (CAS) aferenta trimestrului III. CAS pe care PFA o datoreaza la sistemul de pensii este de 26,3% si se aplica asupra venitului declarat, adica venitul pentru care doreste sa se asigure. Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Exista si cateva categorii de PFA care nu trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale. Concret, potrivit specialistilor Accace, este vorba despre:
- contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat;
- persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj.
Pe langa contributiile obligatorii, mentionate anterior, exista si unele optionale, pe care un PFA poate alege sa le plateasca, dupa cum urmeaza: contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, cea pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si cea pentru concedii si indemnizatii.
Astfel, desi asigurarea pentru somaj nu este obligatorie pentru o persoana fizica autorizata, totusi ea poate alege sa o plateasca, in cazul in care doreste sa beneficieze de ajutor de somaj, atunci cand, de exemplu, nu va mai avea activitate. Contributia lunara la somaj este de 0,5% din venitul asigurat.
Pentru a plati contributia la somaj, persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Nici contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS) nu este obligatorie, insa PFA poate alege sa o plateasca daca doreste sa beneficieze de indemnizatii pentru concediile medicale.
Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
Alte declaratii cu termen 25 septembrie pentru PFA:
- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune numai de persoanele fizice care au calitatea de angajatori, deci cele care au angajati.
- Decontul de taxa pe valoarea adaugata, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual numai de PFA care sunt inregistrate ca platitoare de TVA.
- Declaratia recapitulativa privind livrarile / achizitiile /prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna trecuta, Formularul 390 VIES. Se depune lunar de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA.
-
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente lunii precedente, Formularul 394. Se depune de:
1. persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din CF obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din CF, pentru operatiuni impozabile in Romania, conform art. 126 alin. (1);
2. persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din CF, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile.
Atentie! Declaratie 394 nu se depune pe zero.
Cei care nu se incadreaza in termene vor fi sanctionati
PFA care nu vor respecta termenul de 25 septembrie pentru indeplinirea obligatiilor catre stat vor fi sanctionate de Fisc in conformitate cu Codul de procedura fiscala.
Mai exact, actul normativ prevede ca pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
Astfel, pentru obligatiile fiscale neachitate la termenul de plata, reprezentand impozitul pe venit, se datoreaza dobanzi dupa cum urmeaza:
a) pentru anul fiscal de impunere, dobanzile pentru platile anticipate stabilite de organul fiscal prin decizii de plati anticipate se calculeaza pana la data platii debitului sau, dupa caz, pana la data de 31 decembrie;
b) dobanzile pentru sumele neachitate in anul de impunere potrivit lit. a), se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator pana la data stingerii acestora inclusiv;
c) in cazul in care impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuala este mai mic decat cel stabilit prin deciziile de plati anticipate, dobanzile se recalculeaza, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui de impunere, la soldul neachitat in raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuala, urmand a se face regularizarea dobanzilor in mod corespunzator.
Nivelul dobanzii este de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere.
In plus, plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza si cu penalitati de intarziere, nu doar cu dobanzi.
Asadar, PFA care nu achita pana pe 25 septembrie taxele la stat vor plati pentru fiecare zi de intarziere o penalitate de 0,02%, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Important! Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
Va reamintim si ca joi, 10 septembrie, este termenul limita pentru depunerea:
Declaratiei de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, Formularul 010, care trebuie depusa de entitatile care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire.
Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratiei de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (OMFP nr. 250/2013), Formularul 070. Se depune de catre contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Sunt exceptati contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere.
Atentie! Nedepunerea la termen a acestor formulare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice/asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.