Proiect de Lege pentru modificarea ºi completarea Codului de procedurã civilã
Art. I – Codul de procedurã civilã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1081 , litera i) a alineatului (1) se abrogã.
2. Preambulul alineatului (1) al articolului 269 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
" Art.269. - Hotãrârile judecãtoreºti vor fi învestite cu formula executorie, dacã legea nu prevede altfel. Formula executorie are urmãtorul cuprins:"
3. Alineatul (3) al articolului 3712 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"(3) Dacã titlul executoriu nu cuprinde obligarea debitorului la plata de dobânzi, penalitãþi sau alte sume cu acest titlu, însã conþine suficiente criterii în funcþie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligaþiei stabilite în bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, la actualizarea acestei sume, în funcþie de rata inflaþiei aplicabilã la data plãþii efective a obligaþiei cuprinse în titlul executoriu."
4. Articolul 3714 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Art.3714 - În tot cursul executãrii silite, creditorul ºi debitorul pot conveni, ca aceasta sã se efectueze, în total sau în parte, numai asupra veniturilor bãneºti ale debitorului, ca vânzarea bunurilor supuse urmãririi sã se facã prin bunã învoialã sau ca plata obligaþiei sã se facã în alt mod admis de lege."
5. La articolul 3718, se introduce un nou alineat, care va deveni alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dovada depunerii sau consemnãrii acestor sume se poate face cu recipisa de consemnare sau cu orice alt înscris admis de lege."
6. Articolul 3731 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3731 - (1) Cererea de executare silitã se depune la executorul judecãtoresc, dacã legea nu prevede altfel.
(2) Executorul judecãtoresc este dator sã stãruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integralã ºi cu celeritate a obligaþiei prevãzute în titlu executoriu ºi pentru respectarea dispoziþiilor legii, a drepturilor pãrþilor ºi ale altor persoane interesate.
(3) În interesul executãrii, executorul judecãtoresc poate invita debitorul pentru a-i cere lãmuriri în legãturã cu veniturile ºi bunurile sale asupra cãrora se poate efectua executarea ºi pentru a-l determina sã execute de bunã-voie obligaþia sa, arãtându-i consecinþele la care s-ar expune în cazul executãrii silite.
(4) Debitorul care realizeazã venituri salariale sau care realizeazã venituri curente în alt mod poate, printr-un angajament scris acceptat de creditor, dat în faþa executorului, sã consimtã ca, pentru realizarea sumei datorate creditorului, sã i se reþinã o parte din veniturile sale. Angajatorul sau alt plãtitor al veniturilor cuvenite debitorului va plãti creditorului sumele reþinute, numai dacã aceleaºi venituri nu sunt supuse urmãririi ºi de alþi creditori.
(5) În situaþia prevãzutã la alin.(1) al art.3717, executorul judecãtoresc este dator sã punã în vedere pãrþii sã-ºi îndeplineascã de îndatã obligaþia de avansare a cheltuielilor de executare.
7. Alineatul (1) al articolului 374 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
" (1) Hotãrârea judecãtoreascã sau alt titlu se executã numai dacã sunt învestite cu formula executorie prevãzutã de art. 269 alin.(1), afarã de încheierile executorii, de hotãrârile executorii provizoriu ºi de alte hotãrâri sau înscrisuri prevãzute de lege, care se executã fãrã formula executorie."
8. Articolul 375 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 375 - Înscrisurile cãrora legea le recunoaºte caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fãrã îndeplinirea altor formalitãþi, cum ar fi învestirea cu formulã executorie."
9. Alineatul (1) al articolului 376 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Se investesc cu formula executorie prevãzutã de art. 269 alin. (1) hotãrârile care au rãmas definitive ori au devenit irevocabile, precum ºi orice alte hotãrâri sau înscrisuri, pentru ca acestea sã devinã executorii, în cazurile anume prevãzute de lege."
10. Alineatul (1) al articolului 399 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
" (1) Împotriva executãrii silite, precum ºi împotriva oricãrui act de executare se poate face contestaþie de cãtre cei interesaþi sau vãtãmaþi prin executare. De asemenea, dacã nu s-a utilizat procedura prevãzutã la art. 2811, se poate face contestaþie ºi în cazul în care sunt necesare lãmuriri cu privire la înþelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum ºi în cazul în care organul de executare refuzã sã înceapã executarea silitã ori sã îndeplineascã un act de executare în condiþiile prevãzute de lege.
11. Alineatul (21) al articolului 399 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
" (21) De asemenea, dupã ce a început executarea silitã, cei interesaþi sau vãtãmaþi pot cere, pe calea contestaþiei la executare, ºi anularea încheierii prin care s-a dispus învestirea cu formulã executorie datã fãrã îndeplinirea condiþiilor legale."
12. La articolul 404, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, care devine alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
"(1¹) În cazul în care constatã nejustificat refuzul executorului de a începe executarea silitã sau de a îndeplini un act de executare silitã, instanþa de executare, sesizatã potrivit art. 399 alin. (1), va putea obliga executorul la plata unei amenzi de la 50 la 500 RON, precum ºi, la cererea pãrþii interesate, la plata de despãgubiri pentru paguba astfel cauzatã."
13. Alineatul (3) al art. 405 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"(3) Prin împlinirea termenului de prescripþie orice titlu îºi pierde puterea executorie, iar hotãrârile judecãtoreºti rãmase irevocabile, care se aduc la îndeplinire pe cale de executare silitã, îºi pierd ºi puterea de lucru judecat dacã nu au fost puse în executare înãuntrul termenului de prescripþie."
#PAGEBREAK#
14. La articolul 431, dupã alineatul (2) se introduc trei alineate noi, care devin alineatele (3), (4) ºi (5) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Executorul poate proceda, cu acordul creditorului, la valorificarea bunurilor urmãrite prin vânzare directã cumpãrãtorului care oferã cel puþin preþul stabilit potrivit art. 439 alin. (1).
(4) Termenul pentru vânzarea directã va fi stabilit potrivit art. 434. Debitorul va fi înºtiinþat despre data, ora ºi locul vânzãrii, precum ºi despre oferta de preþ depusã de potenþialul cumpãrãtor.
(5) La data vânzãrii, executorul va întocmi procesul-verbal prevãzut de art. 447, dispoziþiile acestui articol fiind aplicabile în mod corespunzãtor. Dacã debitorul lipseºte la efectuarea vânzãrii, executorul îi va comunica o copie de pe procesul-verbal privind vânzarea. “
15. La articolul 452, se introduce un alineat nou, care va deveni alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Nu sunt supuse executãrii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaþiuni speciale prevãzute de lege ºi asupra cãrora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziþie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanþãri primite de la instituþii sau organizaþii internaþionale pentru derularea unor programe ori proiecte."
16. La articolul 454, dupã alineatul (2) se introduc trei alineate noi, care vor deveni alineatele (21), (22) ºi (23), cu urmãtorul cuprins:
(21) Adresa de înfiinþare a popririi va cuprinde numele ºi domiciliul debitorului persoanã fizicã ori, pentru persoanele juridice, denumirea ºi sediul lor, precum ºi codul de identificare fiscalã.
(22) În cazul în care se solicita înfiinþarea popririi pentru toate conturile unei persoane juridice, inclusiv pentru conturile subunitãþilor fãrã personalitate juridicã ale acesteia, se vor indica elementele de identificare pentru fiecare titular de cont în parte, respectiv pentru fiecare subunitate a societãþii debitoare.
(23) În cazul în care adresa de înfiinþare a popririi se adreseazã unei unitãþi operaþionale a unei bãnci, poprirea va fi înfiinþatã doar asupra conturilor pe care debitoarea urmãritã le are deschise la acea unitate.
17. La art. 457, dupã alineatul (1) se introduce un alineat nou, care va deveni alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
"(11) În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, poate face obiectul executãrii silite prin poprire numai soldul creditor al acestor conturi, precum ºi încasãrile viitoare."
18. Alineatul (2) al articolului 457 va avea urmãtorul cuprins:
“ (2) La data sesizãrii bãncii, sumele existente, precum ºi cele provenite din încasãrile viitoare sunt indisponibilizate în mãsura necesarã realizãrii creanþei. Din momentul indisponibilizãrii ºi pânã la achitarea integralã a obligaþiilor prevãzute în titlul executoriu, cu excepþia sumelor necesare plãþii drepturilor salariale, terþul poprit nu va face nici o altã platã sau altã operaþiune care ar putea diminua suma indisponibilizatã, dacã legea nu prevede altfel
19. La art. 457, dupã alineatul (3) se introduce un alineat nou, care va deveni alineatul (31), cu urmãtorul cuprins:
(31) În cazul sumelor urmãribile reprezentând venituri ºi disponibilitãþi in valutã, bãncile sunt autorizate sã efectueze convertirea în lei a sumelor in valutã, fãrã consimþãmântul titularului de cont, la cursul de schimb comunicat de Banca Naþionalã a României pentru ziua respectivã, în vederea consemnãrii acestora potrivit dispoziþiilor art. 456.
20. Alineatul (1) al art. 506 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
“ (1) Persoanele care vor sã cumpere imobilul la licitaþie sunt obligate sã depunã la Trezoreria Statului, Casa de Economii si Consemnaþiuni C.E.C. - S.A. sau orice altã instituþie bancarã, la dispoziþia executorului judecãtoresc, pânã la termenul stabilit pentru vânzare, o cauþiune reprezentând 10% din preþul de începere a licitaþiei pentru termenul respectiv. Dovada consemnãrii va fi ataºatã ofertei de cumpãrare.
21. Preambulul articolului 516 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
" Dupã plata integralã a preþului sau a avansului prevãzut de art. 515 ºi dupã expirarea termenului de 15 zile prevãzut la art. 401 alin.(1) lit.a), executorul, pe baza procesului-verbal de licitaþie, va întocmi actul de adjudecare, care va cuprinde urmãtoarele menþiuni:"
22. Punctul 8 al art. 516 se modificã ºi va avea va avea urmãtorul cuprins:
"8.menþiunea cã actul de adjudecare este titlu de proprietate ºi cã poate fi înscris în cartea funciarã, precum ºi a faptului cã, pentru adjudecatar, constituie titlu executoriu împotriva debitorului, dacã imobilul se aflã în posesiunea acestuia din urmã sau împotriva oricãrei persoane care are în posesiune sau deþine în fapt, fãrã nici un titlu, imobilul adjudecat."
23. Alineatul (2) al articolului 518 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"(2) Prin intabulare, adjudecatarul dobândeºte dreptul de a dispune de imobilul cumpãrat, potrivit regulilor de carte funciarã."
24. Alineatul (4) al articolului 518 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"(4) Ipotecile ºi celelalte sarcini reale, precum ºi drepturile reale intabulate dupã notarea somaþiei în cartea funciarã se vor radia din oficiu, afarã de acelea pentru care adjudecatarul ar conveni sã fie menþinute; de asemenea, vor fi radiate din oficiu drepturile reale intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, dacã vânzarea s-a fãcut în condiþiile prevãzute de art. 509 alin. (4), toate notãrile fãcute cu urmãrirea silitã, precum ºi interdicþia de înstrãinare sau de grevare, dacã existã.".
25. Articolul 520 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"Art. 520. –(1) Orice cerere de evicþiune, totalã sau parþialã, privind imobilul adjudecat este stinsã, dacã imobilul adjudecat era înmatriculat în cartea funciarã ºi dacã de la data înregistrãrii cererii de înscriere formulatã de dobânditorul anterior al dreptului înscris în folosul terþului adjudecatar au trecut cel puþin 3 ani.
(2) În cazul imobilelor înmatriculate pentru prima datã în cartea funciarã, în temeiul actului de adjudecare, cererea de evicþiune se va prescrie în termen de 3 ani de la data înscrierii actului de adjudecare în cartea funciarã. Aceastã prescripþie curge ºi împotriva dispãruþilor, minorilor ºi persoanelor puse sub interdicþie."
26. La articolul 572, teza I se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"În cazul în care obligaþia debitorului prevãzutã în titlul executoriu constã în lãsarea posesiunii unui bun, în predarea unui bun ori a folosinþei acestuia, ...".
27. La art. 5803 , alineatul (2) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins :
"(2) Dacã în termen de 6 luni de zile debitorul nu va executa obligaþia prevãzutã în titlul executoriu, la cererea creditorului, instanþa care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de întârziere în favoarea statului va fixa suma datoratã statului cu acest titlu, prin încheiere irevocabilã, datã cu citarea pãrþilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neîndeplinirea obligaþiei prevãzute la alin. (1), creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; în acest din urmã caz, dispoziþiile art. 574 sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
28. La art. 5803, dupã alineatul (2) se introduc trei alineate noi, care vor deveni alineatele (3), (4) ºi (5), cu urmãtorul cuprins :
"(3) Amenda civilã va putea fi anulatã sau redusã, în tot sau parte, dacã debitorul executã obligaþia prevãzutã în titlul executoriu sau, dupã caz, pentru alte motive temeinice, pe cale de contestaþie la executare.
(4) Încheierile date în condiþiile prezentului articol sunt executorii ºi se comunicã din oficiu, prin grija grefierului de ºedinþã, organelor fiscale competente în vederea executãrii silite potrivit Codului de procedurã fiscalã.
(5) Pentru neexecutarea obligaþiilor prevãzute în prezentul articol nu se pot acorda daune cominatorii."
Art. II. – Toate sumele de bani exprimate în lei vechi din cuprinsul dispoziþiilor Codului de procedurã civilã se convertesc de drept în lei noi (RON), potrivit legii speciale.
Art. III. – Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. IV. – Codul de procedurã civilã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, inclusiv cele aduse prin prezenta lege, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.
Comentarii articol (0)