Reglementarea acestei chestiuni se găsește în Ordinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS) nr. 5232/2015 privind aprobarea Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar se aplică încă din 2015.
Elevii care nu solicită să frecventeze orele de religie pot să desfășoare doar activitățile stabilite de fiecare școală prin propriul regulament. De asemenea, unitățile de învățământ trebuie să stabilească spațiile în care se desfășoară activitățile în cauză si cum sunt supravegheați copiii. La fel se procedează și în cazul elevilor cărora nu li s-au asigurat condițiile pentru frecventarea religiei.
"Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de religie sau cărora nu li s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unitățile de învățământ stabilesc prin propriul regulament de organizare și funcționare activitățile pe care aceștia le pot desfășura, spațiile în care se desfășoară activitățile, precum și responsabilitățile privind asigurarea supravegherii și siguranței elevilor, în perioada în care ceilalți elevi ai clasei participă la ora de religie", prevede noul act normativ.
Totuși, copiii pentru care școala n-a putut să asigure condițiile necesare pentru a participa la orele de religie - conform propriei confesiuni - au o alternativă. Mai exact, aceștia pot să ceară să frecventeze orele de religie ale altor culte.
"Elevii cărora nu li se pot asigura condițiile pentru frecventarea orelor de religie, conform confesiunii proprii, pot solicita să participe, în calitate de audienți, la orele de Religie organizate de unitatea de învățământ pentru elevii aparținând altor culte", scrie în Ordinul MECS nr. 5232/2015. În această situație, solicitarea scrisă de participare se aprobă de către conducerea școlii.
Copiii care participă la orele de religie ca audienți nu sunt evaluați și situația școlară li se încheie fără această disciplină. Tot fără religie se încheie și situația școlară a celor care aleg să n-o frecventeze.
Important! Elevii care lipsesc de la activitățile stabilite de școli sau de la orele la care au cerut să participe ca audienți exonerează, practic, de răspundere persoanele care se ocupă de supravegherea lor.
Înscrierea se face până pe 31 decembrie pentru anul școlar următor
Cererile pentru frecventarea orelor de religie se depun până la data de 31 decembrie, pentru anul școlar următor, potrivit ordinului de ministru. Aceeași regulă se aplică și în cazul solicitării prin care este schimbată opțiunea de frecventare a acestei discipline.
Cererile trebuie să fie redactate, după caz, de elevii majori sau de părinții elevilor minori și se depun la secretariatul școlii. Documentul trebuie să includă și numele cultului solicitat.
"Părinții copiilor care urmează să își facă debutul școlar în învățământul primar și care doresc participarea copilului la ora de religie bifează în cererea-tip de înscriere rubrica corespunzătoare, precizând cultul solicitat", mai stabilește actul normativ.
Solicitările pentru frecventarea religiei depuse după data de 31 decembrie sau după completarea cererii de înscriere trebuie să treacă de consiliul de administrație al școlii. Acestea sunt aprobate doar dacă în unitatea de învățământ în cauză se preda religia pentru cultul cerut.
Atenție! Dacă elevii cer în timpul anului școlar să nu mai frecventeze orele de religie, situația școlară a acestora se încheie fără această disciplină.
Elevii sunt organizați în funcție de opțiune
Predarea religiei se face cu întreaga clasă în situația în care prin cererile depuse este ales același cult. însă dacă se depun cereri pentru mai multe culte, la același nivel de clasă, conducerea școlii grupează elevii în mai multe formațiuni de studiu.
"În situația în care, pentru un nivel de clasă, au fost depuse cereri de frecventare a orei de religie pentru mai multe culte, conducerea unității de învățământ organizeaza predarea disciplinei religie prin gruparea elevilor de la nivelul de clasă respectiv în mai multe formațiuni de studiu, corespunzătoare cultelor pentru care există solicitări, cu respectarea prevederilor legale referitoare la efectivele formațiunilor de elevi", este explicat în Ordinul MECS nr. 5232/2015.
Dacă numărul solicitărilor pentru o anumită religie, la același nivel de clasă, nu este suficient pentru a permite școlilor să constituie o formațiune de studiu, disciplina pentru cultul în cauză se poate face și în regim simultan. "În situația menționată (...), predarea în regim simultan se face pentru elevii care solicită studierea Religiei pentru cultul respectiv de la două sau mai multe niveluri de clasă aparținând aceluiași nivel de învățământ - primar / gimnazial / liceal / profesional", este punctat în document.
Notă: Încă din anul școlar 2015-2016, frecventarea orelor de religie se face doar la cerere, astfel că elevii nu mai sunt înscriși automat la orele acestei discipline. Mai multe informații găsiți în acest articol.
Comentarii articol (9)