Prevederile potrivit cărora studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie nu vor fi nevoiţi să plătească taxele pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unei PFA sau a unei II sunt cuprinse în Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, act normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare pe 17 ianuarie 2017.
În plus, documentul citat stabileşte că studenţii vor beneficia de consiliere gratuită din partea reprezentanţilor Registrului Comerţului, urmând a fi exceptaţi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile de pe lângă tribunale.
„Studenții care vor să înființeze o afacere proprie sunt scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înregistrare și autorizare a unei PFA sau unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și de la plata tarifelor pentru serviciile de asistență prestate de aceste oficii”, se precizează în documentul indicat.
Referitor la condiţiile pe care vor trebui să le îndeplinească studenții care vor obține calitatea de titular PFA sau II, acestea sunt în număr de trei, astfel:
- să urmeze cursurile unei instituții acreditate de învățământ superior;
- să fie cel puțin în al doilea an de studiu și să fi promovat, la data solicitării, toate cerințele programei de învățământ a senatului instituției;
- să aibă o vârstă sub 30 de ani.
În acest sens, la depunerea cererii de înregistrare și autorizare a funcționării PFA sau II, studenții vor avea nevoie de un document emis de instituția de învățământ superior. Este vorba, mai exact, de un act din care să reiasă că studenții urmează cursurile unei instituții acreditate de învățământ superior, că sunt cel puțin în anul II de studii și că au promovat toate cerințele programei de învățământ.
Notă: Actul normativ publicat miercuri include noi dispoziţii importante pentru PFA, II şi IF (întreprinderi familiale), printre care limitarea claselor de activitate şi numărul de angajaţi pe care aceste entităţi le pot avea. Aveţi detalii aici.
Comentarii articol (0)