Intr-un mesaj postat marti pe pagina de Facebook a ANAF, reprezentantii serviciului de comunicare din cadrul institutiei au anuntat tematica sesiunii de asistenta si indrumare online organizata astazi: Regimul de declarare derogatoriu.
Ca in fiecare zi de miercuri, sesiunea online a inceput la ora 9.00, iar contribuabilii pot adresa intrebari specialistilor Fiscului pana la ora 16.30, printr-un comentariu adresat la aceasta postare.
Reprezentantii institutiei atrag atentia ca vor oferi raspunsuri doar intrebarilor formulate in intervalul mentionat si care vizeaza subiectul anuntat, orice alte solicitari urmand sa nu fie analizate.
De asemenea, in functie de numarul intrebarilor adresate pana in ora 16.30 si de complexitatea acestora, raspunsurile specialistilor institutiei vor fi comunicate pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt.
“Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari”, au subliniat cei de la serviciul de comunicare, relatii publice si mass-media al Fiscului.
Va reamintim ca, in fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a Fiscului la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica din saptamana respectiva. Sesiunile de asistenta si indrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au inceput in 20 mai.
De altfel, AvocatNet.ro urmareste in fiecare saptamana desfasurarea acestor sesiuni. Lista completa a spetelor abordate de ANAF pe Facebook poate fi consultata aici.
Ce este regimul de declarare derogatoriu?
Regimul derogatoriu de declarare permite agentilor economici sa nu mai depuna declaratii fiscale in perioada in care au activitatea suspendata.
Astfel, acesta poate fi solicitat de persoanele juridice si persoanele ce desfasoara activitati economice, in cazul inactivitatii temporare. Prevederile ce reglementeaza regimul derogatoriu de declarare au fost modificate in luna august, odata cu publicarea Ordinului ANAF nr. 2097/2015.
Concret, in prezent, regimul derogatoriu de declarare inceteaza obligatoriu in luna in care sunt instituite, in sarcina contribuabilului, noi obligatii declarative pentru impozite, taxe si contributii datorate la bugetul de stat pe care nu le avea la momentul aprobarii regimului derogatoriu, subiect despre care AvocatNet.ro a scris aici.
Anterior, incetarea regimului derogatoriu se facea doar la data aprobata pentru incetarea acestuia sau incepand cu luna in care nu mai era indeplinita vreuna dintre conditiile care ii permiteau aplicarea regimului.
In ce conditii primesc firmele derogare de la Fisc?
Societatile comerciale care isi suspenda activitatea economica au de cativa ani la dispozitie posibilitatea ca, pe perioada de inactivitate, sa nu mai depuna la autoritatile fiscale declaratiile pentru impozitele, taxele si contributiile pe care le datoreaza bugetului de stat.
Pentru a beneficia de aceste facilitati, contribuabilii pot depune o cerere la organul fiscal in a carei evidenta fiscala sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.
Totusi, nu orice firma poate dispune de regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor, ci doar cele care nu au salariati si care indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii, printre care:
- sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
- sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
- sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
- inactivitatea temporara sa fie inscrisa in Registrul Comertului.
Care sunt declaratiile de la care firmele suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite?
Potrivit legislatiei in vigoare, societatile suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite de depunerea mai multor formulare fiscale, si anume:
- Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat);
- Declaratia 101 (impozitul pe profit);
- Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor);
- Declaratia 120 (decont privind accizele);
- Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna);
- Declaratia 300 (decont de TVA);
- Declaratia 112 (obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate).
Atentie! Posibilitatea de a nu depune declaratii fiscale pe perioada inactivitatii temporare a fost extinsa in 2013 si in cazul persoanelor fizice autorizate care si-au suspendat activitatea economica, astfel incat si acestea pot solicita, pe perioada suspendarii activitatii, instituirea unui regim derogatoriu, procedura fiind aceeasi ca in cazul societatilor comerciale. Lista declaratiilor fiscale supuse regimului de declarare derogatoriu cuprinde pentru PFA aceleasi formulare ca pentru firme, prezentate anterior.