Recomandarea Comisiei din 14 iulie 2014 privind principiile pentru protecția consumatorilor și a utilizatorilor de servicii de jocuri de noroc online și pentru împiedicarea accesului minorilor la jocurile de noroc online, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 214 din 19 iulie 2014, precum și comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul Comitetului Economic și Social și Comitetul Regiunilor privitor la un cadru corespunzător pentru jocurile de noroc online în piața internă [COM (2012) 596 final], document confirmat ca și poziție viitoare de către Harrie Temmink din cadrul DG Grow Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri în data de 23 septembrie 2015, propun statelor membre „crearea de autorități independente” de reglementare în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv a jocurilor loteristice.
Având în vedere recomandarea Comisiei Europene, prezentul act normativ aliniază România la aceste recomandări în domeniul jocurilor de noroc în vederea coordonării unitare și concurențiale a tuturor jocurilor de noroc din România.
Prevederile Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne exceptează jocurile de noroc de la aceste servicii, statele având posibilitatea gestionării monopolului instituit pentru jocurile de noroc în așa fel încât să se asigure buna funcționare a domeniului și îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse.
Având în vedere faptul că Compania Națională„Loteria Română” - S.A. desfășoară activitate de interes public național în domeniul jocurilor de noroc, cu scopul realizării cadrului organizat pentru satisfacerea cererii naturale de joc în rândul populației și crearea fondurilor necesare finanțării obiectivelor de interes public național, dar în același timp servește interesele consacrate prin exclusivitatea în domeniul jocurilor loteristice,
totodată, având în vedere necesitatea instituirii unor măsuri legislative privind o mai bună funcționare a Companiei Naționale „Loteria Română” - S.A. și alinierea la cerințele actuale ale pieței naționale și europene de jocuri de noroc, precum și o gestionare eficientă a exclusivității deținute de aceasta, cu luarea în considerare a scăderii constante și semnificative a cifrei de afaceri, se impune adoptarea în regim de urgență a unor măsuri cu caracter temporar, reținându-se că în lipsa adoptării reglementărilor propuse pot apărea dificultăți deosebite în funcționarea pe viitor a companiei.
Ținând cont de situațiile specifice expuse mai sus, care vizează domeniul de activitate al jocurilor de noroc, se impune îmbunătățirea cadrului normativ prin promovarea prezentei ordonanțe de urgență. În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art. I. - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 26 iunie 2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Administrarea monopolului de stat prevăzut la alin. (1) se face de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.”
2. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) Statul acordă licența de organizare a jocurilor de noroc în mod exclusiv Companiei Naționale «Loteria Română» - S.A. pentru jocurile loto tradiționale și la distanță, noroc, noroc plus și super noroc, expres și lozuri.”
3. La articolul 17, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (91), cu următorul cuprins:
„(91) Comitetul de supraveghere al O.N.J.N. poate suspenda activitatea organizatorilor de jocuri de noroc, la propunerea motivată a direcțiilor de specialitate ale O.N.J.N., în alte condiții decât cele prevăzute la alineatele anterioare, până la clarificarea situației.”
Art. II. - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 159/1999 privind înființarea Companiei Naționale „Loteria Română” - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 515 din 25 octombrie 1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 288/2001, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) Activitatea Loteriei Române se desfășoară în conformitate cu prevederile Statutului, precum și ale regulamentelor de joc aprobate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și publicate pe site-ul companiei.”
2. La articolul 5, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Drepturile și obligațiile decurgând din calitatea de acționar unic al statului român se exercită de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, pentru o perioadă tranzitorie de maximum 4 ani.”
3. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 6. - Loteria Română are ca obiect principal de activitate organizarea, administrarea și exploatarea jocurilor de noroc loto tradiționale și la distanță, noroc, noroc plus și super noroc, expres și lozuri, elaborarea regulamentelor de joc, executarea de produse loteristice, tipărituri și lucrări poligrafice, precum și alte activități stabilite prin statut.”
3. La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Președintele consiliului de administrație prezintă semestrial sau ori de câte ori se solicită de către președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc situația economico-financiară a Loteriei Române, stadiul realizării obiectivelor și criteriilor de performanță, precum și alte documentații solicitate, care vor fi vizate și certificate de cenzori, după caz.”
4. La articolul 8, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Câștigurile neridicate de participanții la jocurile de noroc organizate de Loteria Română, conform regulamentelor de joc aprobate, se constituie în venituri ale Loteriei Române.”
5. În anexă, la articolul 7, alineatul (4) se modifică și vaavea următorul cuprins:
„(4) Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor se numesc prin ordin al președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.”
Art. III. - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 3 aprilie 2013, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2013, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Oficiul își desfășoară activitatea în coordonarea prim-ministrului prin Cancelaria Primului-Ministru.”
2. La articolul 1, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alineatele (61) și (62), cu următorul cuprins:
„(61) În cadrul Oficiului funcționează un secretar general, înalt funcționar public numit în condițiile legii.
(62) Secretarul general al Oficiului îndeplinește atribuțiile și responsabilitățile prevăzute în art. 49 alin. (2) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele încredințate de președintele Oficiului.”
3. La articolul 2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2. - (1) Oficiul acordă dreptul de organizare și funcționare, monitorizează, supraveghează și controlează activitățile din domeniul jocurilor de noroc și activitățile conexe, așa cum sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare.”
4. La articolul 3, litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
„d) exercită controlul tehnic al sistemelor informatice, monitorizarea și supravegherea pentru jocurile de noroc tradiționale și la distanță, astfel cum sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare;”.
5. La articolul 4, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 4. - (1) Oficiul funcționează cu un număr maxim de 201 posturi de funcționari publici și personal contractual, inclusiv președintele, vicepreședintele, secretarul general și posturile aferente cabinetului președintelui.”
6. La articolul 8, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 8. - (1) Comitetul este format din 9 membri, din care 2 executivi și 7 neexecutivi numiți prin decizie a prim-ministrului, după cum urmează:
a) președintele Oficiului - membru executiv;
b) vicepreședintele Oficiului - membru executiv;
c) membru - membru neexecutiv numit la propunerea președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor;
d) membru - membru neexecutiv numit la propunerea ministrului afacerilor interne;
e) membru - membru neexecutiv numit la propunerea președintelui Consiliului Concurenței;
f) membru - membru neexecutiv numit la propunerea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală;
g) membru - membru neexecutiv numit la propunerea ministrului pentru societatea informațională;
h) membru - membru neexecutiv numit la propunerea șefului Cancelariei Primului-Ministru;
i) membru - membru neexecutiv numit la propunerea Secretariatului General al Guvernului.”
Art. IV. - La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, orice dispoziție contrară se abrogă.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemnează:
Șeful Cancelariei Primului-Ministru, Vlad Ștefan Stoica
Ministrul finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici
Președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, Cristinela Odeta Nestor
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Lucian Aurescu
București, 7 octombrie 2015.
Nr. 42.
Comentarii articol (0)