Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1198/2015 pentru modificarea şi completarea unor reglementări contabile a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 759 din 12 octombrie 2015.
- Actul normativ publicat luni aduce modificări Ordinului MFP nr. 1.802/2015, cel care stabileşte că entităţile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile ordinului de la începutul primului exerciţiu financiar astfel ales, care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2015.
- Noile dispoziţii stabilesc o excepţie de la această regulă. Concret, entităţile care au obligaţia întocmirii unui raport asupra plăţilor către guverne vor aplica prevederile începând cu exerciţiul financiar al anului 2016.
- Aflaţi de AICI ce categorii de entităţi trebuie să raporteze plăţile către guverne.
- Termen de intrare în vigoare: 12 octombrie 2015.
Legea nr. 235/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 767 din 14 octombrie 2015.
- Actul normativ, cunoscut ca Legea "Big Brother", stabileşte că datele de trafic ale abonaţilor, pe care le păstrează în prezent operatorii de telefonie şi internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani.
- Termenul de cel mult trei ani de la efectuarea comunicării va fi valabil şi pentru datele de trafic prelucrate pentru a stabili obligaţiile contractuale ale abonaţilor la serviciile de comunicaţii a căror plată se face în avans.
- Totodată, accesul autorităţilor la datele deţinute de operatorii de telefonie şi internet se va putea face doar în baza unei autorizări judecătoreşti.
- Detalii AICI.
- Termen de intrare în vigoare: 17 octombrie 2015.
Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 1558/2015 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 761 din 13 octombrie 2015.
- Persoanele care vor să-şi cumpere maşini pur electrice sau electrice hibride pot primi de la stat un ecotichet în valoare de până la 20.000 de lei (spre deosebire de valoarea de 12.000 de lei, prevăzută până acum).
- Ecotichetul prin care pot fi achiziţionate vehicule nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic se adresează persoanelor fizice şi celor juridice, dar şi operatorilor economici fără personalitate juridică (persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale/familiale).
- Aflaţi de AICI ce condiţii trebuie să indeplinească solicitanţii ecotichetului.
- Termen de intrare în vigoare: 13 octombrie 2015.
Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1551/2015 pentru modificarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 609/2015, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 759 din 12 octombrie 2015.
- Prezentul act normativ modifică regulile pentru desfăşurarea Programului Rabla, prin care posesorii de maşini mai vechi de opt ani le pot schimba cu unele noi.
- Concret, cei care vor să se înscrie la program o pot face până pe 10 decembrie, fiind astfel prelungit cu aproximativ două săptămâni termenul până la care pot fi folosite tichetele valorice primite de la stat (iniţial, data-limită pentru schimbarea maşinii era 25 noiembrie).
- Totodată, a fost schimbată data-limită pentru depunerea cererilor de decontare, 10 decembrie fiind şi în acest caz termenul-limită.
- Detalii în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 12 octombrie 2015.
Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 2691/2015 privind deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare la Societatea "Euroins România Asigurare Reasigurare" -S.A. a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 775 din 16 octombrie 2015.
- Consiliul ASF a hotărât recent să deschidă procedura de redresare financiară a asigurătorului Euroins, obiectivul urmărit fiind restabilirea situaţiei financiare în termen de un an.
- Prin urmare, Consiliul de Administraţie Euroins va trebui să depună la ASF, în următoarele zile, un plan de redresare, care va cuprinde, printre altele, programele de reasigurare şi un program de stingere a datoriilor.
- Reprezentanţii ASF au transmis că Euroins îşi poate desfăşura activitatea în continuare, iar poliţele clienţilor societăţii îşi păstrează valabilitatea.
- Detalii AICI.
- Termen de intrare în vigoare: 16 octombrie 2015.
Ordonanța de urgență nr. 42/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul jocurilor de noroc a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 747 din 14 octombrie 2015.
- Actul normativ stabileşte trecerea Loteriei Române din subordinea Ministerului Finaţelor Publice în cea a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.
- Potrivit documentului, această măsură va asigura o mai bună administrare a domeniului jocurilor de noroc, precum şi o mai bună colectare a taxelor datorate bugetului de stat.
- Astfel, activitatea Loteriei Române se va desfășura în conformitate cu prevederile Statutului, precum și ale regulamentelor de joc aprobate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și publicate pe site-ul companiei.
- Termen de intrare în vigoare: 14 octombrie 2015.
Comentarii articol (0)