Propunerea legislativă privind decontarea serviciilor medicale pentru fertilizare in vitro din Fondul unic de asigurări de sănătate, și nu de către Ministerul Sănătății, aflată pe ordinea de zi a Senatului, a fost respinsă. Din cei 100 de parlamentari prezenți în sală, 63 au votat pentru respingerea proiectului, în timp ce 36 au fost împotrivă, iar un senator s-a abținut de la vot.
În cazul acestei propuneri legislative, Senatul a fost prima Cameră sesizată. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputaților.
Proiectul a fost depus la Senat în luna iunie și a ajuns pentru prima oară pe ordinea de zi în luna octombrie. Parlamentarii au decis, în ședința din 27 octombrie, să trimită spre reexaminare propunerea legislativă privind decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea in vitro și embriotransfer, potrivit informațiilor de pe site-ul Senatului.
Comisia pentru sănătate publică a reexaminat propunerea de act normativ pe 3 noiembrie și a întocmit raportul aferent, în care precizează că a fost menținut raportul de respingere, votat cu unanimitate de voturi. Raportul suplimentar întocmit de membrii comisiei pentru sănătate publică a fost dezbătut și adoptat astăzi în plenul Senatului.
Guvernul a anunțat, în august, că nu susține propunerea legislativă din două motive. În primul rând, pentru că serviciile de fertilizare in vitro și embriotransfer fac parte din categoria de transplant de organe, țesuturi sau celule, și sunt incluse în programe naționale de sănătate, finanțate de Ministerul Sănătății. În al doilea rând, Executivul a arătat că introducerea acestor servicii medicale în categoria celor decontate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate ar avea drept consecință limitarea accesului la tratament al unor pacienți.
Programul de fertilizare in vitro a fost reluat anul acesta
Statul român oferă în prezent servicii medicale pentru fertilizarea in vitro prin Subprogramul de fertilizare in vitro (FIV) și embriotransfer (ET), din cadrul Programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană. Subprogramul este coordonat de o unitate din cadrul Agenției Naționale de Transplant.
Ministerul Sănătății a reluat în primăvara acestui an programul de fertilizare in vitro, după o pauză de doi ani, scrie Digi24.ro. Statul a alocat acestui program peste 1,8 milioane de lei, care ajung pentru 300 de cupluri.
Potrivit expunerii de motive la inițiativa legislativă, costul mediu pentru realizarea procedurilor specifice de FIV/ET este de 6188 de lei. Inițiatorii proiectului mai menționează și faptul că, în cursul unui an (iulie 2011 – 2012), dintr-un total de 1404 de cupluri care au depus dosare pentru a beneficia de acest tip de servicii, doar 647 au beneficiat de procedurile incluse.
Conform proiectului de act normativ aflat în dezbatere la Senat, care preia integral o serie de condiții din Ordinul Mininisterului Sănătății nr. 386/31 martie 2015 (actul care reglementează Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016), un cuplu va putea beneficia de o singură procedură de fertilizare decontată din Fondul asigurărilor sociale de sănătate. Din acest program vor fi excluși membrii de același sex, dar și procedurile cu terți donatori sau cu mame surogat. Mai mult, procedurile gratuite se vor acorda doar cuplurilor care au șanse de reproducere evaluate din punct de vedere medical (urmărind vârsta mamei, indexul de masă corporală al acesteia și rezerva ovariană).
Inițiatorii menționează în expunerea de motive că acest proiect de lege urmărește îndeplinirea a trei obiective:
- Stimularea natalității,
- Echilibrarea pe termen lung a sistemului de pensii din România,
- Îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin ratificarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Comisia pentru sănătate publică a adoptat un raport de respingere. „Serviciile medicale pentru fertilizare in vitro și embriotransfer fac parte din categoria serviciilor de înaltă performanță și în mod expres nu pot fi decontate de Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate. De asemenea, aceste servicii fac parte din categoria serviciilor de transplant de organe, țesuturi sau celule și sunt incluse în programele naționale de sănătate finanțate de Ministerul Sănătății și nu pot fi decontate din Fond”, se arată în raportul emis de Comisia pentru sănătate publică în data de 13 octombrie.
În schimb, propunerea a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ, dar și din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.
Subprogramul naţional de fertilizare in vitro a fost iniţiat de Cseke Attila în iulie 2011 și a fost sistat la începutul lui 2013 de Eugen Nicolăescu.
Comentarii articol (1)