Dintre propunerile legislative aflate pe Ordinea de zi a Senatului, menționăm următoarele acte normative, asupra cărora Senatul ar trebui să dea votul final:
Propunerea legislativă privind sediul electronic al operatorilor economici este propusă spre adoptare Senatului, în ședința de astăzi. Potrivit acestei legi, de la anul, contribuabilii ar putea primi, odată cu înregistrarea fiscală, și o adresă de e-mail oficială, identică cu codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în iunie, dar a figurat pe ordinea de zi a acestei camere abia pe 26 octombrie. Senatorii au hotărât atunci trimiterea spre reexaminare a documentului. În consecință, membrii Comisiei economice, industrii și servicii au votat să adopte un raport suplimentar de admitere cu amendamente propunerii de act normativ.
Așadar, dacă proiectul de lege prevedea, în forma depusă de inițiatori la Senat, că adresa de e-mail va reprezenta sediul electronic al tuturor firmelor, PFA-urilor și persoanelor care desfășoară profesii liberale, după reexaminare, lucrurile stau altfel. O serie de amendamente ale Comisiei economice din cadrul Senatului au dus la extinderea măsurii și asupra persoanelor și entităților care asigură executarea de lucrări, furnizarea de produse sau de servicii de piață, indiferent de forma lor juridică.
Mai multe informații despre sediul electronic al operatorilor economici găsiți în acest articol.
Tot pe Ordinea de zi a Senatului se află astăzi și proiectul de lege prin care serviciile medicale de tip fertilizare in vitro ar urma să nu mai fie decontate din bugetul Ministerului Sănătății, ci din Fondul unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Propunerea legislativă va fi supusă astăzi votului, după ce a primit raport de respingere. Senatorii au trimis documentul, pe 27 octombrie, spre reexaminare la Comisia pentru sănătate publică. Nici Guvernul nu a susținut propunerea legislativă, motivând că serviciile de fertilizare in vitro și embriotransfer sunt incluse în programele naționale de sănătate finanțate de Ministerul Sănătății și fac parte din categoria de transplant de organe, țesuturi și celule, iar finanțarea din bugetul FNUASS ar duce la limitarea accesului la tratament al pacienților.
Pe de altă parte, propunerea a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ, dar și din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.
Citiți mai multe despre proiectul de lege privind decontarea din FNUASS a serviciilor medicale de tip fertilizare in vitro în acest articol.
Senatorii ar trebui să voteze astăzi și proiectul de lege de aprobare a OG nr. 42/2015 privind drepturile absolvenților de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate. Deși Guvernul a decis în septembrie că și absolvenții de studii neautorizate, efectuate înainte de 2011, vor beneficia de diplome recunoscute de stat, senatorii nu sunt de acord cu această idee și vor să legifereze că vor beneficia de acte de studii recunoscute doar absolvenții care, anterior începerii anului universitar 2011-2012, au absolvit programe de studii autorizate și acreditate sau programe de studii organizate într-o limbă de circulație internațională.
Membrii Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport au admis o serie de amendamente, prin care prevederile cuprinse în OG nr. 42/2015 au fost schimbate radical. Prin urmare, de prevederile legii nu se vor mai bucura și absolvenții de studii neautorizate până în 2011, așa cum era menționat în ordonanța de guvern intrată în vigoare la începutul lunii septembrie.
Pentru mai multe detalii, citiți acest articol scris de AvocatNet.ro.
Salariaţii părinţi ar putea să beneficieze de un nou tip de concediu, prevede un proiect de act normativ care figurează azi pe ordinea de zi a senatorilor, fiind propus pentru adoptare. Angajatorii vor fi obligaţi să îl acorde la cererea persoanelor îndreptăţite, iar acestea vor primi lunar şi o indemnizaţie. Pe deasupra, perioada în care angajaţii se vor afla în noul concediu va fi considerată vechime în muncă.
Propunerea de act normativ este înscrisă în procedura de urgenţă, iar comisiile senatoriale care s-au ocupat de avizare şi amendare au propus plenului adoptarea documentului. Citiți mai multe amănunte în acest articol.
Comentarii articol (0)