Prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook, Fiscul a anunţat tematica sesiunii de asistenţă şi îndrumare online din această săptămâna, organizată miercuri în intervalul orar 9.00-16.30. Aceasta a fost "Veniturile realizate din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit", iar contribuabilii interesaţi să afle răspunsuri de la specialiştii ANAF pe acest subiect au putut adresa întrebări sub forma unui comentariu la această postare.
Reprezentanţii instituţiei au motivat alegerea temei de discuţie prin apropierea primului termen de plată pe anul 2015 pentru impozitul aferent veniturilor din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit. Concret, contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole, stabilite prin norme de venit, trebuie să achite plata anticipată a 50% din impozitul pe venituri din activităţi agricole (prima rată) până cel târziu luni, 26 octombrie.
În mod normal, data-limită pentru plata acestui impozit ar fi fost ziua de 25 octombrie, dar cum aceasta pică într-o zi de duminică, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează acestei date, respectiv ziua de luni, 26 octombrie.
Regulile sesiunii de informare
Reprezentanţii ANAF au precizat că vor fi analizate doar întrebările care vizează tema anunţată, iar răspunsurile vor fi comunicate pe loc sau ulterior, într-un timp cât mai scurt, în funcţie de numărul întrebărilor adresate şi de complexitatea acestora.
“Înainte de a posta întrebarea dumneavoastră, asiguraţi-vă că aţi parcurs cu atenţie întrebările şi răspunsurile primite de celelalte persoane, astfel încât să evităm repetarea acelorasi întrebări”, au mai punctat cei de la serviciul de comunicare, relaţii publice şi mass-media al Fiscului.
În fiecare zi de miercuri, patru funcţionari ANAF răspund pe pagina de Facebook a Fiscului la întrebările adresate de contribuabili cu privire la tematica selectată pentru discuţii în săptămâna respectivă. Sesiunile de asistenţă şi îndrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au început în 20 mai.
Cele mai interesante întrebări şi răspunsuri ale sesiunii din 21 octombrie
II (întreprindere individuală) cu profil agricol, impozitată cu normă de venit, ce nu are angajaţi, va plăti venituri arendatorilor şi va reţine impozit pe venit şi CASS pe care le va raporta prin declaraţia 112. În instrucţiuni scrie că declaraţia 112 se depune lunar chiar şi cu sume 0. II-ul s-a constituit în septembrie 2015, iar veniturile din arendă le va plăti abia in iulie 2016. Cand depune prima declaraţie 112 ? În vectorul fiscal (declaraţiile 010, 070) nu exista rubrica pentru contribuţiile aferente veniturilor din arendă. Depunem altceva?
În vectorul fiscal se înscriu doar obligaţiile de declarare permanente şi de aceea nu exista rubrică pentru contribuţiile aferente veniturilor din arendă. Declaraţia 112 se depune doar pentru luna în care se face plata arendei.
În cazul PFA/II-urilor cu profil agricol, cum se va calcula norma de venit pentru anul 2016, pe cap de bovină/ovină sau norma de venit va fi raportată la salariul minim pe economie?
Potrivit art. 106 alin (2) din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, "Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine".
Pentru PFA cu profil agricol care depune declaraţia 221 până pe 25 mai şi nu primeşte decizia prin poştă pentru a plăti impozitul, cum aflăm sumele pentru plată?
În cazul în care nu aţi primit decizia de impunere trebuie să vă adresaţi organului fiscal la care aţi depus declaraţia 221.
Un II a concesionat o suprafață în vederea construirii unor sere cu 1 iulie 2015. Serele sunt în curs de construire și vor fi date în folosință abia în primăvara lui 2016 când se vor planta și primele legume. Pentru 2015 avem obligații declarative?
Pentru veniturile din cultivarea legumelor în spaţii protejate, impuse pe bază de norme de venit, aveți obligația declarării acestora prin depunerea formularului 221, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Perioada de declarare a suprafeţelor cultivate este până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs şi cuprinde informaţii privind suprafeţele cultivate deţinute la data declarării.
În situaţia prezentată nu aveţi obligaţii declarative pentru anul 2015.
Un PFA lucrează o suprafață mai mică decât suprafața neimpozabil (2000 mp). Are vreo obligație fiscală?
Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole, pentru care impozitul este stabilit pe baza normelor de venit, prin cultivarea unor suprafeţe de teren, în limitele stabilite potrivit tabelului prevăzut la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal, nu au obligaţia depunerii formularului 221 - "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit", veniturile respective sunt neimpozabile.