Regulile sesiunii de informare
Intr-un mesaj publicat pe Facebook, serviciul de comunicare al Fiscului a explicat ca intrebarile contribuabililor pot fi adresate sub forma unui comentariu la postarea prin care s-a anuntat tematica acestei sesiuni.
Reprezentantii ANAF au precizat ca vor fi analizate doar intrebarile care vizeaza tema anuntata, iar raspunsul va fi comunicat pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt, totul depinzand de numarul intrebarilor adresate si de complexitatea acestora.
“Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari”, au mai punctat cei de la serviciul de comunicare, relatii publice si mass-media al Fiscului.
In fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a Fiscului la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica selectata pentru discutii in saptamana respectiva. Sesiunile de asistenta si indrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au inceput in 20 mai.
Cele mai interesante intrebari si raspunsuri ale sesiunii din 1 iulie
Daca am calitate de salariat, pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, am obligatia de a plati CASS (declaratia 221)? De ce?
Veniturile din activitati agricole fac parte din categoria veniturilor pentru care se datoreaza in mod obligatoriu si CASS, chiar daca aveti si calitatea de salariat. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru veniturile din activitati agricole, o reprezinta valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului.
Pentru aceste venituri nu datoraţi contributia de asigurari sociale (CAS).
O societate urmeaza sa incheie un contract cu o persoana fizica (atentie NU PFA, pur si simplu persoana fizica), contract de drepturi de autor, acea societate iti ia obligatia sa achite impozitul de 16% aferent. Intrebarea mea, pe langa impozitul de 16%, societatea comerciala are obligatia sa ii plateasca CAS si CASS? Sau acea persoana fizica, in anul urmator isi completeaza declaratia 200 si isi declara veniturile din drepturi de autor si isi plateste singur CAS si CASS?
In situatia in care persoana respectiva nu realizeaza alte venituri (ex. din salarii, pensii, etc.) pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.
PFA nou infiintat in iunie 2015, estimeaza prin 220 venitul astfel incat sa nu fie obligat la plata CAS pentru 2015, lunar va realiza venituri peste plafonul de 35%.... , in 2016 automat va fi obligat sa plateasca CAS datorita veniturilor aferente anului anterior dar ce se intampla cu perioada de functionare din 2015 pentru care daca ar fi declarat venitul real ar fi platit CAS insa ”estimand” un venit inferior a ocolit acesta plata.
In cazul contribuabilor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (D600) se depunde obligatoriu, iar venitul ales nu poate fi mai mic de 35% din castigul salariam mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Ca urmare, venitul estimat prin declaratia 220 la inceperea activitatii, nu are legatura cu venitul asigurat.
Un titular de I.I., care este salariat cu o ora la o societate,va trebui sa plateasca CAS?Daca da, ce procent? Procent calculat din ce? Din venituri,din profit sau aferent salariului minim pe economier?
Persoanele care realizeaza venituri din salarii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute in calitatea de intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale (art.296^23 alin.(4) din legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal).
In ceea ce priveste timpul de munca va sugeram sa va adresati Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Daca am PFA si in acelasi timp sunt salariat, mai am obligatia de a plati CAS pentru veniturile obtinute ca PFA?
Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca PFA (Codul fiscal art. 296^21 alin. (1) coroborat cu art. 296^23 alin. (4).
In cazul Cabinetelor de Avocati, se va plati CAS avand in vedere ca acestia au propriul sistem privat de pensii unde cotizeaza in fiecare luna?
Persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale.
Am un PFA, activitate agricola si economica. De cand l-am facut in fiecare an depun declaratia 600 in baza careia platesc CAS trimestrial, pe langa CASS si impozitul pe venit. Ei bine, in fiecare an cand depun declaratiile de venit si etc functionara de la ghiseu pare surprinsa "aaa, doriti sa depuneti si pentru pensie?" Eu din ce stiu sunt OBLIGAT, nefiind angajat in alta parte. Nu e asa?Si a doua intrebare, contributia mea ca si PFA de x lei pe an la CAS se considera toata contributia mea la pensie? Sau procent din ea este impozit, taxa la stat, ceva? Ca stiu ca cele 26.5 procente sunt impartite in 2, contributia datorata de angajat si cea datorata de angajator, pe cand la PFA avem o singura persoana care plateste intregul procent. Banuiesc ca pot verifica pe la Casa de Pensii, ceva, dar mai astept cativa ani sa se informatizeze si sa pot online.
Venitul declarat de contribuabili pe baza caruia se calculeaza contributia de asigurari sociale reprezinta un venit ales de catre acestia, cuprins intre 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si echivalentul a de 5 ori acest castig.
Obligatia persoanelor de a se asigura este in functie de:
- venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
- venitul estimat, in cazul contribuabililor care isi incep activitatea in cursul anului fiscal;
- valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art. 49 din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.
Contribuabilii care desfasoara activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator. Contributiile de asigurari sociale platite in anul fiscal in care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevazut de lege nu se restituie, acestea fiind luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.
In ceea ce priveste suma pentru contributiile de asigurari sociale platita, aceasta va fi luata in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Un PFA a depus in ianuarie 2013 declaratia 600 (la insistentele doamnelor de la ghiseu), chiar daca in anul 2012, si dupa aceea, in anul 2013, a realizat un venit baza de calcul sub plafonul limitei prevazute de lege ( la acel moment 741 lei/luna). Intrebarea este : se poate depune o notificare de corectare a bazei de calcul conform venitului realizat? Sau exista alta cale/metoda de corectare a bazei de calcul CAS ? Mentionez ca PFA-ul nu a achitat contributia calculata la acel moment, deoarece considera ca nu este corect sa achite o suma aplicata la un venit nerealizat .....corect ar fi sa se aplice la venitul realizat.
Contribuabilii ce desfasoara activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator. Contributiile de asigurari sociale platite in anul fiscal in care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevazut de lege nu se restituie, acestea fiind luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Precizam ca, venitul declarat de contribuabili, in vederea asigurarii la sistemul public de pensii, reprezinta un venit ales de catre acestia, cu conditia ca acest venit sa fie cuprins intre limitele stabilite de lege.
Pentru venitul declarat prin formularul 600, aveti obligatia achitarii contributiei de asigurari sociale aferenta sumei respective, care se va lua in calculul stagiului de cotizare.
Totusi aveti posibilitatea de a depune declaratia 600 rectificativa, dar venitul ales nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Asociatii unui SRL care nu au nici un venit, nici din dividende si nici salarii, au obligatia de a plati CAS?
Asociatii respectivi, in conditiile prezentate, nu au obligatia platii CAS. Daca doresc asigurare in sistemul public de pensii, sugeram sa se adreseze Casei Nationale de Pensii Publice sau unitatilor subordonate ale acesteia, pentru a afla conditiile in care pot deveni asigurati.