Ordinul ANAF nr. 3605/2015, care stabilește procedurile de declarare a veniturilor realizate și de stabilire a impozitului pe venit pentru anul 2015, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 926 din 15 decembrie 2015.
Măsurile erau necesare în contextul în care Codul fiscal a fost modificat prin OUG nr.92/2014, Legea nr.124/2015 și OG nr.4/2015. Modificările legislative amintite vizează:
- schimbarea modului de impozitare în cazul veniturilor realizate din anumite jocuri de noroc
Din luna februarie a acestui an a început să se aplice un nou mod de impozitare a veniturilor obține din jocuri de noroc. Astfel, în cazul veniturilor obținute din jocurile de noroc la distanță, slot-machine, lozuri, din festivalurile de poker, impozitul pe venit se calculează pe baza unor cote diferențiate de impunere, în funcție de tranșele de venit.
Cota de impunere pentru veniturile din jocurile de noroc menționate mai sus este, conform prevederilor Codului fiscal, de 1% pentru sumele de până la 14.999 euro, 16% pentru sumele cuprinse între 15.000 - 99.999 euro și 25% pentru sumele care depășesc echivalentul a 100.000 euro.
- posibilitatea persoanelor rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care obțin venituri din activități independente din România de a opta pentru regularizarea impozitului, prin aplicarea tratamentului fiscal prevăzut pentru persoanele rezidente în România
Contribuabilii pot opta pentru regularea impozitului doar pentru veniturile realizate începând cu 1 iunie 2015, se arată în Ordinul ANAF.
- evidențierea veniturilor realizate de persoanele nerezidente, scutite de impozit în România, potrivit convențiilor de evitare a dublei impuneri.
Nerezidenții care au obținut venituri din România trebuie să prezinte Fiscului un certificat de rezidență fiscală. Prin acest act, ei atestă că au fost rezidență într-unul din statele cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri. Informațiile pe care trebuie să le cuprindă certificat sunt: datele de identificare a nerezidentului, datele autorității care a emis certificatul de rezidență fiscală și data emiterii documentului.
Ce este nou la formularul 200
Conform prevederilor Ordinului ANAF nr. 3605/2015, formularul 200 „Declarație privind veniturile realizate din România” și anexa sa vor suferi patru modificări.
Astfel, se elimină categoria de venit din arendă, este introdusă categoria de venit din jocuri de noroc, apare opțiunea privind regularizarea impozitului pe venit, în cazul persoanelor rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care obțin venituri din activități independente din România și se creează o nouă rubrică, în care persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și cele nerezidente, scutite de impozitul pe venit realizat în România, să ofere informații privind veniturile scutite.
Nu toți cei care au obținut venituri din jocuri de noroc vor completa Declarația 200
Persoanele care au obținut venituri din jocuri de noroc între 1 ianuarie și 12 februarie 2015 nu trebuie să depună declarația 200. În schimb, au obligația depunerii ei acele persoane care au obținut venituri din jocuri de noroc la distanță (on-line), slot-machine, lozuri și festivaluri de poker între 13 februarie și 11 iunie 2015.
Cei care au obținut venituri din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker începând din 12 iunie 2015 vor fi și ei nevoiți să completeze Declarația 200.
Important! În cazul în care ați realizat venituri din jocuri de noroc, va trebui să completați declarația distinct pentru fiecare perioadă mai sus menționată și să cumulați informația pe fiecare organizator sau plătitor din jocuri de noroc.
Schimbări pentru formularele 201, 205, 250 și 251
Conform Ordinului ANAF nr. 3605/2015, formularul 201 „Declarație privind veniturile realizate din străinătate” va conține, în plus față de actuala variantă, categoria de venit din jocuri de noroc. A fost introdus și tipul de venit (remunerații/indemnizații ale membrilor consiliului de administrare și ale cenzorilor, având în vedere tratamentul fiscal aplicabil). De asemenea, informațiile privind impozitul pe veniturile din salarii, reținut de angajatorul rezident în România, pentru activitatea desfășurată în străinătate, nu mai sunt cerute în noua variantă a documentului.
În Formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizat, pe beneficiari de venit” vor fi completate date informative referitoare la veniturile plătite persoanelor fizice din jocuri de noroc.
În ceea ce privește modificarea formularelor 250 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice” și 251 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice”, vor fi aplicate măsurile propuse în conținutul declarațiilor de venit mai sus menționate.