Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884, la o zi după ce şeful statului, Klaus Iohannis, promulgase documentul prin decret prezidenţial.
Anterior, proiectul de lege trecuse de senatori la finalul lunii octombrie, iar apoi s-a aflat pe ordinea de zi a deputaţilor, cei care au adoptat documentul, cu amendamente, pe 11 noiembrie, cu 319 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şapte abţineri.
Concret, potrivit actului normativ, mai multe categorii de bugetari, printre care cei din sectoarele administraţie publică centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru, vor beneficia, începând cu 1 decembrie, de salarii majorate cu 10% faţă de nivelul acordat în luna noiembrie.
"Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin (1), începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul prevăzut în Anexa nr. 1 - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Administraţie», Capitolul II - Unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare din Anexa nr. II - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Învăţământ», Anexa nr. IV - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Cultură», Anexa nr. V - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Diplomaţie», Anexa nr. VI - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Justiţie», Anexa VII - Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională» şi Anexa nr. VIII - Reglementări specifice personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015", scrie în documentul apărut miercuri şi care a intrat în vigoare în trei zile de la publicare, adică pe 28 noiembrie.
Premierul României, Dacian Cioloş, a declarat recent că nu este surprins de decizia şefului statului de a pormulga legea şi că măsura poate fi aplicată: "Nu mă surprinde deloc, am avut o discuţie cu dânsul (Klaus Iohannis, n. red.) şi legat de acest subiect şi i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus şi această creştere de 10 la sută şi după calculele noastre putem rămâne în ţinta de deficit de 3 la sută cu această creştere", a spus Cioloş, citat de Mediafax.
În forma iniţială, adoptată de Senat, proiectul de act normativ stabilea o creştere cu 25%, de la 1 octombrie, doar pentru personalul din sistemul public sanitar şi sistemul de asistenţă socială, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.
"Începând cu data de 1 decembrie 2015, prin excepţie de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", este precizat în forma finală a documentului, publicată în Monitorul Oficial.
În motivarea acestor decizii, autorii au explicat că aplicarea în forma propusă de Senat (creşteri cu 25% din octombrie) ar fi retroactivă şi nu ar putea fi realizată fără a încălca normele de tehnică legislativă.
Practic, modificările prezentate anterior au fost introduse prin intermediul unor amendamente propuse de un deputat PSD şi aprobate de Comisia pentru muncă şi protecţie socială, respectiv Comisia pentru sănătate şi familie din cadrul Camerei Deputaţilor. Liberalii s-au opus iniţial amendamentului PSD, cerând mai întâi date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, cu privire la impactul bugetar. Deputaţii au respins însă retrimiterea proiectului la comisii, iar ulterior şi deputaţii PNL au votat în favoarea proiectului, acesta trecând cu o largă majoritate de Parlament.
Salariile asistenţilor sociali cresc cu 25%
Şi asistenţii sociali urmează să beneficieze de o creştere salarială, potrivit actului normativ promulgat marţi de Klaus Iohannis, aceasta fiind de 25%.
"Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială (...) se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", scrie în actul normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial.
În motivarea acestei propuneri, membrii Comisiei de muncă din Parlament au explicat că personalul din sistemul public de asistenţă socială primeşte în prezent venituri nete sub salariul minim pe ţară, astfel încât este necesară o majorare cu 25 de puncte procentuale.
În forma adoptată de Senat era prevăzut ca personalul din sistemul public de asistenţă socială să primească salarii majorate cu 25% începând cu luna octombrie.
De la 1 octombrie, personalul medical primeşte salarii mărite
Salariile şi sporurile personalului din sistemul public de sănătate au crescut de la 1 octombrie cu 25%, conform prevederilor OUG nr. 35/2015.
La acel moment, Guvernul a explicat că majorarea are drept scop creşterea motivării personalului din sistemul public sanitar şi stoparea migraţiei medicilor în străinătate.
Potrivit actului normativ menţionat, creşterea de 25% se aplică şi pentru sporuri, indemnizaţii, compensaţii şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, dacă personalul medical îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii (din acest articol puteţi afla exact cui i se aplică aceste majorări).
Lista bugetarilor care vor beneficia de majorările salariale de la 1 decembrie
Majorări cu 25% | Majorări cu 10% | Majorări cu 15% |
- personalul din sistemul public sanitar; - personalul din sistemul public de asistenţă socială; - personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii. |
- personalul din administraţie publică şi locală; - personalul din structurile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale- jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă; - personalul din unităţile de cultură şi teatru; |
- personalul din sistemul de învăţământ, potrivit OUG nr. 54/2015 - personalul didactic, nedidactic, precum şi cel auxiliar. |
Comentarii articol (24)