Prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook, Fiscul a anunţat tematica sesiunii de asistenţă şi îndrumare online din această săptămână, organizată miercuri în intervalul orar 9.00-16.30. Aceasta a fost "Cazierul fiscal", iar contribuabilii interesaţi să afle răspunsuri de la specialiştii ANAF pe acest subiect au putut adresa întrebări sub forma unui comentariu la această postare.
Reprezentanţii ANAF au analizat doar întrebările care vizau tema anunţată, iar răspunsurile au fost comunicate pe loc.
În fiecare zi de miercuri, patru funcţionari ANAF răspund pe pagina de Facebook a Fiscului la întrebările adresate de contribuabili cu privire la tematica selectată pentru discuţii în săptămâna respectivă. Sesiunile de asistenţă şi îndrumare online, organizate de ANAF pe Facebook, au început în 20 mai.
Cele mai interesante întrebări şi răspunsuri ale sesiunii din 28 octombrie
Un asociat are înscris în cazier, deoarece societatea a fost declarată inactivă din punct de vedere fiscal. I se poate anula codul de TVA altei societăţi la care este asociat unic şi administrator, ca urmare a acestui fapt?
Anularea înregistrării în scopuri de TVA se face de către organele fiscale potrivit prevederilor art.153 alin. 9 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că se dispune anularea înregistrării persoanei în scopuri de TVA numai în situația în care asociații majoritari sau, după caz, asociatul unic au înscrise în cazierul fiscal faptele prevăzute la art. 2 alin. 2 lit. a din Ordonanța Guvernului nr. 75/2001, republicată (abrogată), respectiv atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilită prin decizie a organului fiscal competent rămasă definitivă în sistemul căilor administrative de atac sau prin hotărâre judecătorească, faptă prevăzută și în OG nr. 39/2015.
După depunerea declaraţiilor unei societăţi inactive ce trebuie făcut pentru activarea societăţii şi stergerea cazierului asociaţilor si în cât timp se şterge acest cazier?
Contribuabilul care are înscrise informaţii în cazierul fiscal se scoate din evidenţă dacă contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat. Data scoaterii din evidenţă este data reactivării contribuabilului, în situaţia în care contribuabilul a fost declarat inactiv pentru neîndeplinirea obligaţiilor declarative prevăzute de lege.
Conform OG nr. 39/2015, se poate solicita eliberarea cazierului la orice unitate abilitată a Ministerului Finanţelor, indiferent de domiciliul solicitantului? Este operaţională această solicitare în acest moment?
Da, în acest moment, cererile de eliberare a certificatului de cazier fiscal se pot depune la orice organ fiscal, competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului şi se eliberează de acelaşi organ fiscal la care aţi depus cererea.
Ce este cazierul fiscal?
Definiţia cazierului fiscal a fost clarificată la începutul lunii septembrie, odată cu intrarea în vigoare a OG nr. 39/2015, potrivit căreia "Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică ce au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară".
Totodată, noua definitie a extins şi sfera de aplicare a cazierului fiscal, stabilind că documentul vizează şi entităţile fără personalitate juridică, acestea nefiind menţionate expres în legislaţia aplicabilă anterior.
Potrivit noilor dispoziţii, cazierul fiscal este organizat la nivel central de către ANAF (nu de MFP), iar gestiunea acestuia se face la nivel local, de către organele fiscale competente, stabilite prin ordin al Fiscului.
Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii:
- la înfiinţarea societăţilor, a societăţilor cooperative, a cooperativelor agricole şi a entităţilor fără personalitate juridică;
- la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor;
- la autorizarea exercitării unei activităţi independente;
- la cesiunea ori înstrăinarea sub orice formă a părţilor sociale sau a acţiunilor;
- la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi, acţionari sau membri cu prilejul efectuării majorării de capital social;
- la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi în cazul cooptării unor noi membri în asociaţii şi fundaţii, atunci când aceştia dobândesc şi calitatea de reprezentanţi legali ai persoanei juridice deja înregistrate;
- în alte cazuri prevăzute de lege.
Noi fapte înscrise în cazierul fiscal
Sfera de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea unor noi situaţii care sunt înscrise în document a fost extinsă odată cu publicarea OG nr. 39/2015. Astfel, dacă pănă în septembrie erau înscrise în cazierul fiscal doar atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent şi inactivitatea fiscală, acum documentul cuprinde şi menţiuni care vizează atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolvenţă, pronunţată prin hotărâre judecatorească definitivă, pentru creanţele care fac parte din pasivul debitorului şi sunt administrate de ANAF.
Totodată, în actul normativ amintit se menţionează că înscrierea stării de inactivitate fiscală se face doar în cazierul reprezentanţilor din perioada în care au apărut situaţiile de declarare a stării de inactivitate.
Cazierul fiscal poate fi solicitat oricărui organ fiscal cu asemenea atribuţii, inclusiv electronic
Noile reguli instituite de OG nr. 39/2015 mai stabilesc că certificatul de cazier fiscal va putea fi eliberat de oricare dintre organele fiscale competente, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului. Mai mult chiar, documentul va putea fi solicitat şi obţinut în format electronic.
Anterior, pentru a solicita un asemenea document, contribuabilii erau obligaţi să depună cererea de eliberare a certificatului la organul fiscal care le administrează şi numai în format fizic.
Procedura de solicitare la ghişeu a documentului este similară pentru persoanele fizice şi cele juridice. Astfel, acestea trebuie să depună o cerere de solicitare a cazierului fiscal, însoţită de anumite acte şi să achite o taxă pentru eliberarea certificatului.
AvocatNet.ro a scris aici şi aici despre toate noutăţile cadrului legal care reglementează cazierul fiscal.