OG nr. 75/2001, care reglementa pana acum cazierul fiscal a fost abrogata si inlocuita cu o alta ordonanta - OG nr. 39/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 655, din 31 august 2015, care a intrat in vigoare in 3 septembrie.
Spre deosebire de vechiul cadru legal, noul act normativ extinde sfera de aplicare a cazierului fiscal, stabileste noi situatii in care documentul trebuie prezentat si reglementeaza si alte aspecte care nu erau pana acum prevazute de legislatie.
Cazierul fiscal, definit mai clar
OG nr. 39/2015 clarifica definitia actuala a cazierului fiscal, explicand mai precis si scopul documentului.
Astfel, potrivit noilor reglementari:
Cazierul fiscal reprezinta un mijloc de evidenta si urmarire a respectarii disciplinei fiscale, contabile si financiare de catre contribuabili, in care se tine evidenta persoanelor fizice, juridice si a entitatilor fara personalitate juridica care au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiara.
Documentul se utilizeaza in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, precum si a eficientizarii de catre organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de catre contribuabili, prin asigurarea accesului la informatii care releva modul de respectare a legislatiei fiscale, contabile, vamale si a disciplinei financiare de catre contribuabili.
Noua definitie extinde si sfera de aplicare a cazierului fiscal stabilind ca documentul vizeaza si entitatile fara personalitate juridica, acestea nefiind mentionate expres in legislatie aplicabila pana in prezent. OG nr. 75/2001 prevedea ca in cazierul fiscal se tine doar evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
In momentul de fata cazierul fiscal este organizat la nivel central (un cazier fiscal national gestionat de MFP in care se tine evidenta contribuabililor de pe intregul teritoriu al Romaniei), dar si la nivel local (un cazier fiscal gestionat de unitatile teritoriale ale MFP in care se tine evidenta contribuabililor care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora).
Conform noului cadru legal aprobat prin OG nr. 39/2015, cazierul fiscal urmeaza sa fie organizat la nivel central de catre ANAF (nu de MFP), iar gestiunea acestuia se va face la nivel local, de catre organele fiscale competente, care vor fi stabilite ulterior printr-un ordin al Fiscului.
Noi fapte vor fi inscrise in cazierul fiscal
OG nr. 39/2015 stabileste ca, in cazierul fiscal al persoanelor fizice, juridice si entitatilor fara personalitate juridica, precum si a asociatilor, actionarilor, membrilor si reprezentantilor legali sau desemnati ai persoanelor juridice sau ai entitatilor fara personalitate juridica, se inscriu informatii privind faptele sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, urmand ca faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal sa se stabileasca prin hotarare de Guvern, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noului cadru legal (deci, pana in 2 octombrie).
In plus fata de prevederile care existau si pana acum, noua ordonanta extinde sfera de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea unor noi situatii care vor fi inscrise in document. Astfel, daca acum sunt inscrise in cazierul fiscal doar atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent si inactivitatea fiscala, in viitor, documentul va cuprinde si mentiuni care vizeaza atragerea raspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns in stare de insolventa, pronuntata prin hotarare judecatoreasca definitiva, pentru creantele care fac parte din pasivul debitorului si sunt administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Noul cadru legal care a intrat astazi in vigoare completeaza si regulile ce se refera la inactivitatea fiscala. Mai exact, inactivitatea fiscala va fi inscrisa, ca si pana acum, atat in cazierul fiscal al contribuabililor, cat si in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai contribuabililor. Totusi, in plus fata de reglementarea anterioara, in noua OG se mentioneaza ca inscrierea starii de inactivitate fiscala se face doar in cazierul reprezentantilor din perioada in care au aparut situatiile de declarare a starii de inactivitate, precizare care nu exista pana acum.
In situatia in care sunt desemnati noi reprezentanti legali, inactivitatea fiscala este inscrisa in cazierul fiscal al acestora numai daca situatia se mentine pe o perioada mai mare de un semestru calendaristic de cand au preluat reprezentarea respectivelor entitati.
De asemenea, in noul cadru legal se reglementeaza si situatia in care inactivitatea fiscala poate fi stearsa din cazierul fiscal al unui reprezentantul legal care si-a pierdut aceasta calitate. Acest lucru se va intampla dupa un an:
- de la inscrierea mentiunilor privind schimbarea reprezentantului legal in registrul comertului sau in evidentele autoritatilor si institutiilor publice la care sunt inregistrate celelalte persoane juridice si entitati fara personalitate juridica care nu se inregistreaza la registrul comertului
sau
- de la data expirarii mandatului, in situatia in care acesta este limitat in timp si nu a fost reinnoit.
Lista documentelor pe baza carora se va face inscrierea informatiilor in cazierul fiscal a fost si ea extinsa, pana acum fiind reglementate doar:
- hotararile judecatoresti definitive si irevocabile,
- deciziile de solutionare a contestatiilor ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac;
- actele/documentele intocmite de organele fiscale si vamale din subordinea MFP, ramase definitive
- actele ramase definitive ale altor organe competente.
La acestea se vor adauga si extrasele de pe ordonantele parchetelor de pe langa instantele de judecata, ramase definitive, transmise organelor fiscale competente in administrarea contribuabilului.
In ceea ce priveste actele emise de ANAF, prevederea a fost reformulata astfel incat inscrierea datelor in cazierul fiscal sa poate fi facuta pe baza actelor emise de oricare dintre organele competente din subordinea ANAF, nu numai de cele fiscale si vamale. Prevederea era necesara pentru a include in aceasta enumerare si documentele emise de Directia Generala Antifrauda, structura infiintata odata cu reorganizarea ANAF din vara lui 2013, care a absorbit Garda financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor.
O noutate absoluta din OG nr. 39/2015 este cea care stabileste ca faptele sanctionate contraventional cu avertisment nu se vor mai inscrie deloc in cazierul fiscal.
Cand este necesar un cazier fiscal?
Conform vechiului cadru legal, care a fot valabil pana in 2 septembrie, prezentarea certificatului de cazier fiscal era obligatorie in urmatoarele situatii:
- la infiintarea societatilor comerciale, a societatilor cooperative si a cooperativelor agricole, de catre asociati, actionari si reprezentantii legali desemnati;
- la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora;
- la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti;
- la cesiunea partilor sociale sau a actiunilor de catre noii asociati sau actionari;
- la numirea de noi reprezentanti legali, precum si la cooptarea de noi asociati sau actionari cu prilejul efectuarii majorarii de capital social.
Acesta lista a fost completata, noul act normativ aplicabil din 3 septembrie stabilind ca prezentarea cazierului fiscal va fi necesara si in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali.
Cazierul fiscal va putea fi solicitat oricarui organ fiscal cu asemenea atributii, inclusiv electronic
Noile reguli instituite de OG nr. 39/2015 stabilesc ca certificatul de cazier fiscal va putea fi eliberat de oricare dintre organele fiscale competente, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului. Mai mult chiar, documentul va putea fi solicitat si obtinut in format electronic
Pana acum, pentru a solicita un asemenea document, contribuabilii erau obligati sa depuna cererea de eliberare a certificatului la organul fiscal care le administreaza si numai in format fizic.
Procedura de solicitare la ghiseu a documentului nu va fi modificata de noua ordonanta, fiind similara pentru persoanele fizice si cele juridice. Astfel, acestea vor trebui sa depuna o cerere de solicitare a cazierului fiscal (in prezent e vorba de formularul 502), insotita de anumite acte si sa achite o taxa pentru eliberarea certificatului.
Documentatia care trebuie depusa odata cu solicitarea cazierului fiscal difera putin in functie de calitatea juridica a contribuabilului care cere actul. Mai exact, persoanele fizice trebuie sa depuna, pe langa cererea tip (formularul 502, care se distribuite gratuit de unitatile fiscale) si:
- chitanta de achitare a taxei (acum este de 20 lei );
- o copie a actului identitate (BI/CI) sau o copie de pe actul de identitate a reprezentantului, dupa caz;
- o procura autentica sau imputernicire avocatiala, in cazul in care cererea de eliberare a cazierului fiscal nu se depune de catre persoana titulara.
In cazul persoanelor juridice sau al entitatilor fara personalitate juridica, actele care trebuie depuse odata cu cererea de obtinere a cazierului fiscal sunt:
- chitanta de achitare a taxei (acum are valoarea de 20 lei);
- o copie dupa actul de identitate (BI/CI) - administrator sau reprezentant pe baza de mandat, dupa caz;
- actul care atesta numirea reprezentantului legal al acestora (Ex. acte constituire / certificat constatator de la oficiul registrului comertului)
- imputernicirea , in cazul in care cererea se depune prin alt reprezentant.
Atat pentru societati, cat si pentru persoane fizice, eliberarea certificatului de cazier fiscal se face teoretic de indata, in prezenta contribuabilului sau a reprezentantului acestuia, insa uneori poate dura si cateva ore. Documentul este valabil timp de 30 de zile de la data eliberarii si numai in scopul pentru care a fost eliberat, prevedere care s-a pastrat din vechea reglementare.
Noi reguli pentru stergerea faptelor din cazierul fiscal
Noul act normativ reglementeaza conditiile in care faptele pot fi sterse din cazierul fiscal, si la acest capitol existand cateva clarificari comparativ cu reglementarile aplicabile pana ieri.
Concret, in OG nr. 39/2015 se precizeaza ca faptele inscrise in cazierul fiscal se scot din evidenta in cazul in care contribuabilii se afla in urmatoarele situatii:
- faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt sanctionate de lege;
- a intervenit reabilitarea de drept sau judecatoreasca constatata prin hotarare judecatoreasca;
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate ca infractiuni si nu au mai savarsit fapte de aceasta natura intr-o perioada de 5 ani de la data executarii pedepsei;
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate conform legii penale cu amenda sau avertisment si nu au mai savarsit fapte de aceasta natura intr-o perioada de 5 ani de la data inscrierii informatiilor in cazierul fiscal;
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate contraventional, intr-o perioada de o luna de la data inscrierii informatiilor in cazierul fiscal, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale
- faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate contraventional la regimul produselor accizabile, intr-o perioada de un an de la data inscrierii informatiilor in cazierul fiscal, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale
- au fost stinse creantele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare sau patrimoniale cu debitorul.
- contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat.
- persoana nu mai detine calitatea de reprezentant legal sau reprezentant desemnat al contribuabilului aflat in stare de inactivitate.
- decesul, respectiv radierea contribuabilului. In situatia radierii unei persoane juridice sau a entitatilor fara personalitate juridica declarate inactive anterior radierii, inactivitatea fiscala inscrisa in cazierul fiscal al reprezentantului legal sau al reprezentantilor desemnati, se scoate din evidenta acestora la data implinirii unui termen de un an de la data radierii contribuabilului.
In plus fata de aceste reglementari, noua ordonanta mai stabileste ca Fiscul va fi obligat sa organizeze un istoric al contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal, masura care nu era prevazuta de cadrul legal anterior. Datele arhivate de ANAF urmeaza sa fie pastrate pentru o perioada de zece ani de la data scoaterii din evidenta pentru a fi folosite in realizarea analizei de risc (pe baza careia Fiscul selecteaza contribuabilii supusi inspectiei fiscale).
Sinteza celor mai importante modificari la cazierul fiscal aduse de OG nr. 39/2015
1. Cazierul fiscal va putea fi solicitat si eliberat online
Noua ordonanta care reglementeaza cazierul fiscal creeaza baza legala pentru depunerea cererilor si eliberarea certificatului de cazier fiscal in format electronic. Pana acum, pentru a solicita un asemenea document, contribuabilii erau obligati sa depuna cererea de eliberare a certificatului, in format fizic, la organul fiscal care le administreaza.2. Cazierul fiscal va putea fi solicitat oricarui organ fiscal cu asemenea atributii Noile reguli publicate de MFP stabilesc ca certificatul de cazier fiscal va putea fi eliberat de oricare dintre organele fiscale competente, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului.Pana acum, cazierul fiscal putea fi solicitat doar organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului. 3. Noutati privind inscrierea datelor in cazierul fiscal
4. Modificari privind scoaterea din evidenta cazierului fiscal
|