Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2016 pentru stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801 din 28 octombrie, a adus modificări Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
Cuantumul taxei care trebuie plătită de investitori sau proprietari către Inspectoratul de Stat în Construcții în momentul realizării unor construcții noi, precum și atunci când au loc lucrări de intervenție la construcțiile existente pentru care se emit autorizații de construire sau desființare, nu va mai fi calculat aplicând un procent de 0,5% asupra valorii din autorizație.
Noile prevederi, care au intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial, prevăd că taxa va fi calculată aplicând procentul de 0,5% asupra valorii fără TVA.
Ca și până acum, investitorii sau proprietarii care consolidează clădiri de locuit încadrate în clasa I de risc seismic nu au această obligație.
Recenta ordonanță de urgență nu a modificat decât parțial modul în care taxa se determină și se virează către Inspectoratul de Stat în Construcții. Astfel, prevederea conform căreia jumătate din această taxă trebuie virată către I.S.C. în momentul în care investitorii sau proprietarii transmit data începerii lucrărilor a rămas nemodificată. Au apărut însă schimbări în ceea ce privește plata sumei rezultată ca diferență între suma virată inițial și restul de plată.
Anterior acestor modificări, restul taxei trebuia achitat la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar acum I.S.C. va trebui să primească întreaga sumă de bani din partea investitorilor sau proprietarilor până la data finalizării lucrărilor.
„Suma rezultată ca diferenţă între suma echivalentă cotei de 0,5% aplicate valorii finale, fără TVA, a lucrărilor executate şi suma virată potrivit prevederilor lit. a), precum şi orice sume aferente cotelor legale achitate anterior se virează de către investitori sau proprietari până la data semnării procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. ”
Articolul 43, alineatul (2), litera b) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții
Important de știut: Fiecare zi de întârziere va adăuga la taxa pentru noile construcții o penalizare de 0,15%.
Taxa privind noile construcții se poate achita prin ordin de plată sau prin mandat poștal la orice oficiu al Poștei Române. Dovada plății, formularul de notificare privind începerea lucrărilor autorizate, o copie după Autorizația de construire și devizul general se depun la sediul Inspectoratului de Stat în Construcții.
Atenție! Neanunțarea datei începerii lucrărilor de construcții autorizate către Inspectoratul de Stat in Construcții se sancționează cu amendă de 1000 de lei.
Unde merg banii din taxa pe noile construcții
Inspectoratul de Stat în Construcții împarte în jumătate fondul constituit prin colectarea taxei plătită în cazul unor construcții noi. Legea prevede că 50% din fond este direcționat pentru îndeplinarea atribuțiilor instituției, în timp ce restul de 50% se virează în contul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Sumele astfel intrate în bugetul MDRAP sunt folosite, potrivit legii, pentru cheltuieli curent și cheltuieli de capital pentru:
- activitatea de reglementare în construcţii, cuprinzând contractarea elaborării de reglementări tehnice şi de activităţi specifice de reglementare;
- executarea prin Compania Naţională de Investiţii "C.N.I." - S.A. a unor categorii de servicii şi lucrări în cadrul "Programului naţional de construcţii de interes public sau social";
- activitatea de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în construcţii;
- organizarea şi gestionarea bazelor de date specifice privind construcţiile, reglementările tehnice, organismele notificate/desemnate/acreditate/abilitate, produsele pentru construcţii şi specialiştii cu activitate în construcţii atestaţi tehnico-profesional.
Nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de șantier
Începând din august, o modificare adusă Legii nr. 10/1995 obligă toate persoanele, inclusiv cele din mediul rural, care vor să construiască locuințe - sau să le modifice, modernizeze, repare, consolideze - să aibă proiecte tehnice verificate și să angajeze un diriginte de șantier pentru controlarea lucrărilor.
Până în vara acestui an, actul normativ prevedea că, în mediul rural și în satele ce aparțin orașelor, erau exceptate de aceste reguli locuințele cu parter și parter plus un etaj, precum și anexele gospodărești. Citește mai multe despre acest subiect AICI.
Comentarii articol (6)