Hotărârea Guvernului nr. 925/2015 privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor victimelor tragicului eveniment din 30 octombrie 2015 și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pe anul 2015 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015 a fost adoptată şi publicată luni în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 835.
Prin intermediul actului normativ, Executivul a decis acordarea unor ajutoare financiare familiilor persoanelor grav afectate în urma incendiului din seara de 30 octombrie din clubul Colectiv din Capitală, care au fost transferate la spitale din străinătate în vederea efectuării de tratamente de specialitate sau care se află spitalizate în unităţi sanitate din România.
Concret, ajutoarele de urgenţă se vor acorda persoanelor care însoţesc răniţii şi sunt destinate acoperii cheltuielilor de transport, cazare şi masă pe perioada cât victimele sunt spitalizate.
Astfel, rudele celor transferaţi la spitale din străinătate vor primi 7.500 de euro lunar, după cum urmează:
- 200 euro/zi, timp de o lună, pentru cheltuieli de cazare şi masă;
- cel mult 1.500 de euro pentru transportul însoţitorului victimei.
Pentru persoanele spitalizate pe teritoriul României, Guvernul a decis alocarea sumei de 200 lei pe zi, ceea ce înseamnă 6.000 de lei pentru un interval de 30 de zile.
Important! Ajutoarele se acordă unui singur însoţitor al rănitului, iar acesta poate fi un membru al familiei sau o rudă, indiferent de gradul de rudenie.
Cum se obţin ajutoarele de urgenţă?
Actul normativ publicat ieri stabileşte că ajutorul de urgenţă se va obţine la cerere, printr-o solicitare scrisă a însoţitorului.
Astfel, cererea trebuie depusă la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială în a căror rază teritorială locuiesc însoţitorii si trebuie să fie însoţită de o copie a actului de identitate a însoţitorului şi o copie a actului pe baza căruia s-a acordat transferul pentru tratamentul în străinătate/ţară.
Potrivit documentului, cererea întocmită de ruda victimei trebuie să conţină următoarele informaţii:
- numele, prenumele şi codul numeric personal ale persoanei care solicită ajutorul;
- adresa de domiciliu a persoanei care solicită ajutorul.
- numele şi prenumele rănitului;
- numărul de zile suplimentare pentru care se solicită plata ajutorului de urgență.
Plata ajutorului de 7.500 de euro (echivalentul în lei), prin care se asigură cheltuielile de transport în străinătate, cazare şi masă, se va face în cel mult cinci zile de la depunerea solicitării de către însoţitor, în contul bancar al acestuia sau în numerar. Dacă perioada de spitalizare se va prelungi peste termenul iniţial de 30 de zile, însoţitorul va trebui să depună, cu cel puţin şapte zile înainte de expirarea acestei perioade, o solicitare scrisă la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Externe.
Ajutorul de urgenţă pentru persoanele internate în ţară se va plăti însoţitorului în cont bancar sau în numerar, câte 6.000 de lei pentru fiecare 30 de zile de însoţire, începând cu ziua internării rănitului. Pentru perioadele de după cele 30 de zile iniţiale, plata ajutorului se va face la solicitarea scrisă a însoţitorului.
Notă: Modelul cererii pentru solicitarea ajutorului de urgență acordat pentru persoanele care însoțesc persoanele grav afectate, în ţară sau în străinătate, poate fi consultat în fişierul anexat.
Familiile celor decedaţi primesc 5.000 de lei de la Guvern
În urmă cu o săptămână, Guvernul a adoptat un act normativ prin care a decis acordarea unui ajutor financiar de 5.000 de lei pentru familiile persoanelor decedate în urma incendiului din Colectiv.
Obţinerea ajutorului de urgenţă se face, potrivit documentului, prin cerere a membrilor familiilor persoanelor care au murit. Mai exact, cererea trebuie depusă -- împreună cu o copie a actului de identitate -- la agenţiile teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială în a căror rază teritorială locuiesc solicitanţii.
Tot la acel moment, Executivul a hotărât să acorde un ajutor de 10.000 de lei familiei femeii decedate care lucra în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie şi care a lăsat în urmă cinci orfani (mai multe detalii găsiţi în acest articol).
Notă: Pe 30 octombrie, în timpul unui concert în clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu în urma căruia s-au înregistrat numeroşi morţi şi răniţi. Potrivit informaţiilor publicate astăzi de Mediafax, numărul decedaţilor a ajuns la 48.
Comentarii articol (0)