8 decembrie este termenul limită pentru:
Declarația de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, Formularul 092. Se depune de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să-și modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.
Următoarele declarații trebuie depuse până pe 10 decembrie:
Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, Formularul 010. Se depune de către persoanele juridice, care au obligația să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depășirii plafonului legal de scutire.
Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane fizice române, Formularul 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât persoanele fizice romane care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligația să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depășirii plafonului legal de scutire.
Declarația de înregistrare fiscală/Declaratia de mențiuni pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere (OMFP nr. 250/2013), Formularul 070. Se depune de către contribuabilii persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere. Sunt exceptați contribuabilii care desfășoară exclusiv activități într-o formă de asociere.
Declarația pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 160 alin.(2) lit.e) pct.2 din Codul fiscal, Formularul 089. Se depune de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal stabilite în România, conform art. 125^1 alin. (2), cu licență de furnizare a energiei electrice, care îndeplinesc condiția menționată.
Declarația de mențiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depășesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal, Formularul 096. Se depune de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
Până pe 15 decembrie trebuie efectuate raportările de mai jos:
Situația eliberărilor pentru consum de țigarete/țigări și țigări de foi în luna/anul se depune de antrepozitării autorizați, destinatarii înregistrați sau importatorii autorizați pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Situația eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în țigarete/alte tutunuri de fumat în luna/anul se depune de antrepozitării autorizați, destinatarii înregistrați sau importatorii autorizați pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Situația centralizatoare privind achizițiile/utilizările de produse accizabile și livrările de produse finite rezultate în luna/anul pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care dețin autorizații de utilizator final, pentru produse energetice, pentru alcoolul etilic și produse alcoolice.
Situația centralizatoare privind achizițiile/utilizările de produse accizabile și livrările de produse finite rezultate în luna/anul pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care dețin autorizații de utilizator final, pentru produse energetice, pentru alcoolul etilic și produse alcoolice.
Situația centralizatoare privind achizițiile și livrările de produse accizabile pentru luna precedentă se depune de către destinatarii înregistrați și reprezentanții fiscali pentru achizițiile și livrările intracomunitare de produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție pentru luna precedentă se depune de antrepozitării autorizați pentru producție produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precedentă se depune de antrepozitării autorizați pentru depozitare produse accizabile.
Jurnalele privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviație sau navigație, pentru luna precedentă se depun de antrepozitării autorizați pentru producție/depozitare.
Jurnalele privind achizițiile/livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviație sau navigație, pentru luna precedentă se depun de antrepozitării autorizați pentru depozitare.
Situația privind livrările de produse accizabile, pentru luna precedentă se depune de operatorii economici care dețin autorizații de expeditor înregistrat.
Evidența achiziționării, utilizării și returnării marcajelor pentru luna precedentă se depune de antrepozitării autorizați, destinatarii înregistrați și importatorii autorizați de produse supuse marcării.
Important! Cu toate că nu este declarație fiscală, AvocatNet.ro va reamintește că, până pe 15 decembrie, trebuie depusă declarația INTRASTAT, al cărei prag valoric este de 500.000 de lei pentru introducerile intracomunitare de bunuri și de 900.000 de lei pentru expedierile intracomunitare de bunuri. Termenul limită de transmitere a acestei declarații îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referință, chiar dacă într-o lună aceasta este o zi liberă, precum sâmbăta sau duminica. Totuși, declarația poate fi depusă online și în prima zi lucrătoare care urmează datei de 15 (dacă aceasta este o zi liberă), fără penalități.
Există plăți care se fac până pe 15 decembrie. Aici sunt incluse:
- Impozitul pe spectacole şi depunerea declaraţiei privind încasările din spectacole;
- Plata anticipată de 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole;
- Contribuţia la asigurările sociale de sănătate, aferentă semestrului II – se plătește de către contribuabilii prevăzuți la art. 296^21 alin (1) lit. g).
Declarațiile cu termenul pe data de 25 a lunii se depun până pe 21 decembrie
Conform calendarului obligațiilor fiscale publicat pe site-ul ANAF, formularele care se depuneau de obicei până în data de 25 a lunii trebuie transmise la Fisc, în luna decembrie, mai devreme. Mai exact, până pe 21 decembrie, cel târziu, contribuabilii trebuie să transmită către ANAF următoarele documente:
Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat, Formularul 100, format electronic. Se depune lunar de contribuabilii prevăzuti în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1 și trimestrial de contribuabilii prevăzuți în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.2. De asemenea, se depune la alte termene de contribuabilii prevăzuti în OPANAF nr. 3136/2013, anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.4.
Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune pentru luna precedentă, de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, precum și de instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului.
Declarația privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă, Formularul 224. Se depune de persoanele fizice care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România.
Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300, format electronic. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 Codul fiscal.
Decontul special de taxa pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formularul 301, format electronic. Se depune de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153^1 Cod Fiscal și care au efectuat achiziții intracomunitare în luna precedentă, achiziții intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 125^1 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achiziții de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum și pentru contribuabilii neînregistrați și care nu au obligația înregistrării, care au efectuat achiziții intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.
Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art. 134 alin. (5), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 153 alin. (9) lit. a) – e) si g) din Codul fiscal.
Declarația privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal și care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări și/sau achiziții/prestări de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA.
Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formularul 390 VIES. Se depune de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.
Declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestrul etc.; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156^1 din Codul fiscal), Formularul 394. Se depune de:
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din CF obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) și alin. (7) din CF, pentru operațiuni impozabile în România, conform art. 126 alin. (1);
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 153 din CF, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România. Se depune de către persoanele fizice care au sosit în România după 1 ianuarie 2009 și care continuă să fie prezente în România și după 1 ianuarie 2012. De asemenea, se depune și de către persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare – Formularul 097. Se depune de către persoanele impozabile, înregistrate conform art. 153 Cod fiscal, care aplică sistemul TVA la încasare şi care, în perioada fiscală anterioară din anul curent (luna sau trimestrul, după caz), depăşesc plafonul de 2.250.000 lei. Persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care nu depăşesc în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului respectiv, prin opţiune, depun notificarea pentru ieşirea din sistem între data de 1 şi 25 ale oricărei luni.
Important! Deși nu sunt declarații fiscale, AvocatNet.ro vă reamintește că, până pe 21 decembrie, trebuie raportate și plătite obligațiile pentru Fondul de mediu.
Și impozitele și taxele aferente lunii noiembrie se plătesc mai devreme
Nu doar declarațiile fiscale care aveau, de obicei, termen pe data de 25 a lunii se depun mai devreme luna aceasta. De asemenea, taxele și impozitele aferente lunii noiembrie se achită până pe 21 decembrie. Este vorba despre următoarele plăți:
- Accize;
- TVA;
- Impozit pe țițeiul și gazele naturale din producția internă;
- Impozit pe veniturile nerezidenților;
- Impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social și fiecare sediu secundar, dacă este cazul);
- Impozit pe veniturile din activități independente, cu regim de reținere la sursă;
- Impozit pe veniturile din dividende plătite în luna noiembrie;
- Impozit pe veniturile din dobânzi;
- Impozit pe alte venituri din investiții;
- Impozit pe veniturile din pensii;
- Impozit pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
- Impozit pe veniturile din alte surse;
- Impozitul retinut la sursă în noiembrie - se plăteşte de către contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte/convenţii civile şi de agent, din expertiza contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară, de către contribuabilii persoane fizice care obţin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică, de către cei care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc, precum şi de către nerezidenţii care obţin venituri;
- Impozitul pe reprezentanță - transa a II-a - se plătește de către persoanele juridice străine cu reprezentanță în România;
- Impozitul pe venit - plata anticipată aferentă trimestrului al IV-lea din 2015 - se plăteste de către contribuabilii care realizează venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendare, precum și venituri din activități agricole conform art. 71 din Codul fiscal;
- Taxa pentru licența de organizare a jocurilor de noroc, aferentă anului 2015 - se plăteste de către organizatorii de jocuri de noroc;
- Taxa anuală pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc, aferentă trimestrului următor - se plătește de către organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor și jocurile tip slot-machine;
- Contribuția la asigurările sociale de sănătate - trimestrul al IV-lea - se plătește de către contribuabilii prevăzuti la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e), h) si i);
- Taxa pentru activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale.
Comentarii articol (2)