În prezent, potrivit actualului Cod fiscal, perioada de valabilitate a autorizațiilor de antrepozit fiscal este de 3 ani. De la 1 ianuarie 2016, această perioadă va ajunge la 5 ani.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor remis redacției noastre, în cazul autorizațiilor de antrepozit fiscal emise anterior datei de intrare în vigoare a noului Cod fiscal și care sunt valide la data de 1 ianuarie 2016, perioada de valabilitate se prelungește de drept, până la 5 ani, fără nicio solicitare din partea antrepozitarului autorizat și fără a fi necesară depunerea unei documentații de reautorizare.
În schimb, în ceea ce privește autorizațiile de antrepozit fiscal emise anterior datei de intrare în vigoare a noului Cod fiscal și care expiră la data de 31 decembrie 2015, acestea nu intră sub incidența prevederilor referitoare la prelungirea de drept a perioadei de valabilitate. Astfel, pentru a le prelungi valabilitatea, antrepozitarul trebuie să facă o solicitare în scris în care să ceară reautorizarea.
Conform noului Cod fiscal, valabil de la 1 ianuarie 2016, antrepozitul fiscal este locul în care produsele accizabile sunt produse, transformate, deţinute, primite sau expediate în regim suspensiv de accize de către un antrepozitar autorizat în cadrul activităţii sale.
Atenție! Producţia, transformarea şi deţinerea produselor accizabile, atunci când accizele nu au fost percepute, este permisă numai într-un antrepozit fiscal. Această prevedere nu se aplică în cazul următoarelor produse, considerate excepții de noul Cod fiscal:
- berea, vinurile şi băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse în gospodăriile individuale
- pentru consumul propriu;
- vinurile liniştite realizate de micii producători care obţin în medie mai puţin de 1.000 hl de vin pe an;
- energia electrică, gazul natural, cărbunele, lignitul şi cocsul.
Autorizația de antrepozit fiscal se obține în termen de 60 de zile de la data depunerii documentației complete de autorizare. Această autorizație cuprinde codul de accize atribuit antrepozitului fiscal, elementele de identificare ale antrepozitarului autorizat, adresa antrepozitului fiscal, tipul produselor accizabile primite/expediate în/din antrepozitul fiscal și natura activității, nivelul garanției, perioada de valabilitate a autorizației, precum și orice alte informații relevante pentru autorizare, se arată în noul Cod fiscal.
Comentarii articol (1)