Anumite măsuri legate de domeniul accizelor au fost publicate recent în Monitorul Oficial. Acestea au legătură, printre altele, cu producătorii de bere și antrepozitarii autorizați.
OUG 123/2024, care conține unele măsuri privind
accizele, a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare din
24 octombrie 2024.
În primul rând, se prevede că acciza stabilită pentru
bere, pentru anii 2025 și 2026, se majorează potrivit unui calendar special. Astfel, acciza va fi de 4,82 lei pe unitatea de măsură (hl/1 grad Plato) de la 1 ianuarie 2025 și de 5,06 lei pe unitatea de măsură de la 1 ianuarie 2026.
În cazul berii produse de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl, acciza va fi de 2,65 lei pe unitatea de măsură de la 1 ianuarie 2025 și de 2,78 lei pe unitatea de măsură de la 1 ianuarie 2026. Practic,
inițiatorii lămureau că vorbim de o măsură care „anulează”, pentru cei doi ani amintiți, regula generală de actualizare anuală a accizelor cu creşterea preţurilor de consum.
În al doilea rând, inițiatorii mai vorbeau despre o schimbare importantă privind
antrepozitarii autorizați. Pentru evitarea riscurilor de neconformare la obligațiile fiscale în cazul operatorilor economici autorizați cu produse accizabile nou-înființați, dar și pentru prevenirea eludării prevederilor legate de plata accizelor, s-a introdus
obligația de plată anticipată a accizelor, în cazul antrepozitarilor autorizați începând cu 1 ianuarie 2024, în
primele 36 de luni de valabilitate a autorizației.
O precizare importantă este că, în cazul celor autorizați între 1 ianuarie și 24 octombrie 2024, noua regulă se aplică pentru operațiunile efectuate începând cu 24 octombrie 2024, dată de la care curge și termenul acela de 36 de luni.
Potrivit celor de la
PwC România, este vorba despre produse accizabile precum vinuri spumoase, băuturi fermentate (cu excepția băuturilor fermentate liniștite, cidru și hidromel), altele decât berea și vinul, băuturi intermediare, alcool etilic, benzină, motorină, kerosen și GPL.
În fine, ordonanța de urgență mai face referire și la
alte chestiuni din sfera accizelor.
„În cazul accizelor nearmonizate, au fost aduse noutăți legislative cu privire la producția de produse care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, cu încadrarea tarifară NC 2404 11 00, inclusiv cele conținute în rezerve livrate împreună cu țigări electronice şi alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00, obținute în antrepozite fiscale din România.
Astfel, antrepozitele fiscale pentru producția de tutun prelucrat se vor autoriza ca antrepozite fiscale de producție și vor fi aplicabile, totodată, anumite prevederi legislative referitoare la tutunul prelucrat în ceea ce privește aspecte ce vizează, spre exemplu, regimul de antrepozitare, exigibilitatea și plătitorul accizelor, plata/declararea accizelor la bugetul de stat sau deplasarea produselor accizabile”, scriu specialiștii.