Două proiecte de ordin, care vizează aprobarea unui nou model al formularului „Decizie privind nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecției fiscale”, respectiv crearea formularului „Decizie privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecției fiscale”, au fost lansate în dezbatere publică de către ANAF.
Din 2016, inspecția fiscală se va desfășura conform prevederilor cuprinse în noul Cod de procedură fiscală. După cum AvocatNet.ro a scris deja, noile reguli implică apariția unei noi metode de control a firmelor, modificarea perioadei supuse inspecției fiscale, dar și emiterea unui nou tip de decizie, și anume decizia de impunere provizorie.
De la anul, pe baza raportului de inspecție fiscală vor fi emise următoarele documente fiscale:
- Decizia de impunere, pentru diferențe în plus sau în minus de obligații fiscale principale aferente diferențelor de baze de impozitare;
- Decizia de nemodificare a bazelor de impozitare, dacă nu se constată diferențe ale bazelor de impozitare și respectiv de obligații fiscale principale;
- Decizia de modificare a bazelor de impozitare dacă se constată diferențe ale bazelor de impozitare, dar fără stabilirea de diferențe de obligații fiscale principale.
Astfel, în urma unei inspecții fiscale vor fi emise, după caz, ca și în prezent, decizii privind nemodificarea bazei de impozitare, iar, ca o noutate, vor fi redactate și decizii ce privesc modificarea acestor date.
Ambele decizii vor fi emise în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la finalizarea inspecției fiscale. Legislația în vigoare prevede un termen de 30 de zile lucrătoare pentru emiterea documentului privitor la nemodificarea bazei de impozitare.
Ce e nou la Decizia referitoare la nemodificarea bazei de impozitare
Decizia referitoare la nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecției fiscale, care a fost aprobată prin Ordinul ANAF nr. 1024/2013 și este în vigoare de la 8 august 2013, urmează să fie modificată, se arată în proiectul de ordin lansat de Fisc în dezbatere. Schimbările vin ca urmare a intrării în vigoare, la data de 1 ianuarie 2016, a noului Cod de procedură fiscală.
Formularul „Decizie privind nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecției fiscale” se va completa, se arată în proiectul de act normativ al ANAF, la finalul unei inspecții fiscale generale sau parțiale pentru obligațiile fiscale pentru care s-a constatat că baza de impozitare nu se modifică, iar creanța fiscală principală a fost determinată în mod corect.
Noua variantă a Deciziei de nemodificare a bazei de impozitare cuprinde o mențiune referitoare la audierea contribuabilului și informarea acestuia cu privire la aspectele constatate de inspecția fiscală și la consecințele ce derivă din aceasta. „Aceste mențiuni se regăsesc la capitolul Discuția finală din raportul de inspecție fiscală”, se arată în proiectul de ordin al Fiscului.
Tot o noutate o reprezintă și termenul până la care contribuabilul va putea să conteste, din 2016, decizia emisă de Fisc. Astfel, în loc de 30 de zile de la comunicare, acesta va avea la dispoziție 45 de zile pentru a depune o contestație la organul fiscal emitent.
În ce condiții va fi emisă Decizia de modificare a bazei de impozitare
În 2016, ulterior redactării raportului de inspecție fiscală, va fi emisă, în cazul în care se constată diferențe ale bazelor de impozitare, dar fără stabilirea de diferențe de obligații fiscale, Decizia privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a unei inspecții fiscale.
Legislația aflată acum în vigoare prevede că raportul de inspecție fiscală stă la baza emiterii următoarelor două tipuri de decizii:
- decizie de impunere, pentru diferențele de obligații fiscale aferente perioadelor verificate;
- decizie de nemodificare a bazei de impunere, dacă nu se constată diferențe de obligații fiscale.
Conform proiectului de act normativ al Fiscului, această decizie va putea fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent.