Filme în care Crăciunul e elementul esențial, evenimentul care aduce familii laolaltă sau, pur și simplu, anotimpul acțiunii sunt nenumărate. Noi, vechi, comedii, drame, color, chiar și din epoca filmelor alb-negru, americane, britanice, franceze... Am selectat doar câteva filme de sezon, pe care noi le-am văzut deja (poate chiar de mai multe ori!) și pe care vi le recomandăm.
Joyeux Noël, 2005
Decembrie, 1914 - Primul Război Mondial. Poate fi simțit spiritul Crăciunului pe front, între oameni care luptă unii contra celorlalți? Multe armistiții neoficiale s-au făcut în Ajunul Crăciunului, făcând ca soldații din taberele adverse să se adune laolaltă și să petreacă câteva ceasuri departe de ceea ce flagelul războiului plantase în sufletele și trupurile lor - undeva în no man's land soldații petrec noaptea de Crăciun împreună, cu știința că a doua zi o vor lua de la capăt, vor redeveni dușmani. Filmul e demn să deschidă lista, fără îndoială: e înduioșător și încapsulează tot ceea ce Crăciunul reprezintă pentru noi, de fapt.
The Family Stone, 2005
Pentru mulți, Crăciunul este prilejul cu care își cunosc pentru prima dată socrii și întreaga familie a partenerului de viață. Fie că ați trecut sau nu prin asta de Crăciun, o să rezonați, probabil, din prima, cu dorința protagonistei de a fi pe placul tuturor: al soacrei, al fraților iubitului său și celorlalți invitați. Din păcate, lucrurile ies total pe dos față de cum viitoarea noră și le imaginase. Umorul e implicat de situație în sine, iar finalul filmului este neașteptat.
The Holiday, 2006
Îl încadrăm cu succes la categoria filmelor de dragoste de Crăciun pe care le puteți vedea și revedea fără să vă plictisiți de el: două femei de carieră, frumoase și dezamăgite în dragoste fac schimb de case în preajma Crăciunului și schimbă un continent pe altul. Mai mult decât un film de dragoste, e o comedie savuroasă, situată în simplitatea elegantă a unui sătuc din Anglia și glamour-ul hollywoodian dintr-o casă din L.A.
It's a wonderful life, 1946
Povestea, deși tristă, e o lecție de viață pentru mulți: un om este oprit să se sinucidă de un înger, care îi arată cum ar fi fost lumea dacă el nu ar fi existat - de fapt, câte vieți a schimbat în feluri mari sau dintre cele mai mărunte.
Trivia: Când a ieșit în cinema-uri, acum mai bine de jumătate de secol, a fost considerat un rateu. A devenit însă, cu anii, unul dintre cele mai apreciate filme de Crăciun.
Alte recomandări de filme foarte vechi:
A Christmas Carol, 2009
"Colinda de Crăciun" a lui Charles Dickens a făcut furori de-a lungul anilor, Ebenezer Scrooge reprezentând o "emblemă" a sărbătorilor de iarnă. Cartea a fost ecranizată de nenumărate ori, însă versiunea din 2009 pare cea mai apropiată de povestea imaginată de Dickens.
Fără îndoială, veți aprecia bogăția culorilor, decorul de basm și nebunia din spatele povestii. Iar dacă, din întâmplare, cunoașteți oameni ca Scrooge, e musai să le recomandați filmul :)
A Christmas Story, 1983
Ralphie, personajul din "Poveste de Crăciun", știe foarte clar ce își dorește de Crăciun. E mai greu să îi convingă pe ceilalți de dorința lui, de unde vine și comicul situației. Deși au trecut mai bine de 30 de ani de la lansare, filmul pare atât de actual încât s-ar putea să vă sperie puțin.
Deck the Halls, 2006
Filmul acesta a reprezentat pentru mulți dintre vecinii noștri de pe la case inspirație pentru milionul de beculețe aprinse în decembrie, îndeajuns de enervant încât să vrem să schimbăm draperiile cu unele prin care nu poate trece deloc lumina. Deck the Halls e o comedie despre vecini care se iau la întrecere... în luminițe!
A Christmas Tale / Un conte de Noël, 2008
Un film francez despre un Crăciun în sânul unei familii ca multe altele, unde relațiile dintre membri săi au ajuns să se deterioreze de-a lungul timpului, dar pe care îi aduce laolaltă un eveniment nefericit. Aici, Crăciunul este fundalul pe care protagoniștii își amintesc că legăturile de familie sunt extrem de puternice. Presărat cu umor negru, pe ici, pe colo, filmul este ideal pentru cei care caută o poveste mai ancorată în realitate decât majoritatea celor prezentate în filmele de Crăciun obișnuite.
The Nightmare before Christmas, 1993
O încântătoare poveste care îmbină fantezia cu groaza și comedia. Situat în topul celor mai bune filme din toate timpurile (conform Internet Movie Database) și nominalizat la Oscar, "Coșmar înainte de Crăciun" îți pune imaginația la contribuție în cel mai facil mod. Și, pentru că un film bun trebuie să aibă și o latură moralizatoare, finalul îți dă senzația că încă nu ți-ai descoperit toate calitățile. Așa că, ușor ușor, începi să le cauți.
Jack Frost, 1998
"Jack Frost" e un film despre care nu poți vorbi fără a te întrista. Deși povestea pare să fie una exclusiv adresată copiilor, nu uitați că sufletul nu are vârstă și că oricând puteți învăța lucruri noi despre viață. Trecând peste faptul că a primit numeroase critici, filmul îți oferă două ore de visare, în care ești liber să crezi în miracole și în Moș Crăciun.
Dacă puteți face asta, veți aprecia cu siguranță filmul.
The Polar Express, 2004
Bazat pe cartea cu același nume a lui Chris Van Allsburg, filmul spune povestea unui băiat care nu crede în Moș Crăciun, în magia iernii sau în miracole. Dar a fost suficient să se urce în "expresul polar" ca să-și schimbe atitudinea. Iar aventura pe care o va trăi întrece orice imaginație. Până la urmă, nu contează unde merge trenul. "Ceea ce contează este să decizi să te urci în el".
Love Actually, 2003
O comedie savuroasă. Dacă aveți la activ preferințe cinematografice precum "4 nunți și o înmormântare", "Notting Hill" sau, pur și simplu, vă place umorul englezesc, atunci nu încape vorba: "Pur și simplu dragoste" e alegerea perfectă pentru o dupa-amiază de iarnă.
You've got mail, 1998
La sfârșitul anilor '90, e-mailul nu prea era "la modă", cel puțin nu în România. Motiv pentru care, când a fost difuzat în țara noastra, "Mesaj pentru tine" s-a bucurat de un real succes. Dacă mai luăm în considerare si faptul că jumătate din acțiunea filmului se petrece în perioada Crăciunului, înțelegem de ce e difuzat aproape anual pe posturile de televiziune.
Oh, Grinch!
Dr. Seuss' The Grinch / The Grinch, 2018
Filmul de animație recent are ceva ce restul filmelor cu Grinch nu au: vocea lui Benedict Cumberbatch! Tocmai de aceea, recomandarea e să-l vedeți original, nu dublat. Animația este însă pentru toate vârstele: un flăcău verde, supărat pe cam tot ce îl înconjoară, detestă Crăciunul, dar se găsește în mijlocul unei încercări de a-l face special. Este o comedie care, poate, unora s-ar putea să le smulgă și lacrimă la un moment dat.
How the Grinch Stole Christmas, 2000
Premiat cu un Oscar pentru machiaj, "Cum a furat Grinch Crăciunul" este o capodoperă a fantasticului și un adevărat maraton al râsului. De fapt, avându-l pe Jim Carrey în distribuție, cum ar putea fi altfel?
Comentarii articol (0)