Ministerul Finantelor Publice /MFP/ va transmite Guvernului, la începutul lunii ianuarie 2006, modificarile Codului fiscal care au fost supuse dezbaterii publice timp de sase luni, informeaza un comunicat al MFP. Potrivit MFP, guvernul va înainta Parlamentului, în cursul aceleiasi luni, un proiect de Lege care contine aceste prevederi si care modifica Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Modificarile incluse în acest proiect de Lege au fost discutate cu reprezentantii mediului de afaceri, sindicate si patronate în scopul îmbunatatirii legislatiei fiscale din România. Propunerile înaintate spre aprobare Guvernului vor tine cont de solicitarile care au venit din partea societatii civile. Potrivit MFP, în decembrie 2004, Guvernul nou format si-a respectat angajamentele facute si anume scaderea nivelului taxelor si impozitelor si modificarea Codului Fiscal. "Acea masura a fost perfect justificata, dar nu poate fi transformata într-o regula. De aceea, Guvernul, la recomandarea MFP, a decis sa transmita Parlamentului spre dezbatere si aprobare un proiect de Lege care contine modificarile Codului fiscal. În acest fel, va fi respectata recomandarea din Legea 571/2003 privind anuntarea cu sase luni înainte a oricarei modificari a legislatiei fiscale", se arata în comunicatul MFP. Pentru a fi consecvent angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana (UE), MFP va înainta Guvernului si o propunere de modificare a Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2006, pentru adaptarea legislatiei fiscale din România la aquis-ul comunitar.
MFP subliniaza faptul ca aceste modificari nu afecteaza în nici un fel nivelul taxarii din România. Aceste modificari sunt necesare pentru a respecta angajamentele asumate fata de UE. Ele vor fi formulate într-o Ordonanta de Urgenta emisa de catre Guvern. Modificarile specificate în acest act normativ au fost discutate deja cu mediul de afaceri, ele fiind publicate în urma cu sase luni în cadrul proiectului noului Cod Fiscal. Prin Documentul de pozitie pentru Capitolul X ?Impozitarea?, România si-a asumat obligatia de a publica în Monitorul Oficial, cu un an înaintea aderarii, titlul VI ?Taxa pe Valoarea Adaugata? din Codul fiscal ca Anexa la acest act normativ. Conform Directivei europene nr. 2003/1992, România trebuie sa modifice locul livrarii gazelor naturale si electricitatii iar aceasta noua prevedere va fi inclusa în Ordonanta de urgenta. Conform acestei modificari, TVA-ul devine exigibil la livrarea catre consumatorul final. De asemenea, conform legislatiei europene, va fi eliminata antrepozitarea fiscala pentru gaze naturale si electricitate simplificând sistemul de plata al accizelor. Având în vedere ca România va deveni membra a UE începând cu 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal trebuie sa contina si prevederile agreate privind calculul contributiei tarii noastre la bugetul comunitar.
În acest an, Legea bugetului de stat pentru 2006 nu mai contine un capitol aparte privind regimul fiscal al cheltuielilor Regiei pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat, eliminând astfel o anomalie care se s-a perpetuat în ultimii ani. Regimul fiscal al cheltuielilor RAAPPS privind investitiile în imobile care nu se afla în proprietatea sa vor fi reglementate prin intermediul Codului fiscal. Pentru alinierea la prevederile Directivei europene nr. 48/2003, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va realiza formularul ce trebuie completat de catre platitorii de venituri nerezidenti, de natura dobânzilor, atunci când acestia pleaca din România. Potrivit MFP, va fi diminuat nivelul accizarii cafelei în România pâna la cinci la suta pentru alinierea treptata a legislatiei românesti la normele europene si în acest domeniu deoarece cafeaua nu este accizata în UE. În prezent, specialistii MFP lucreaza la avizarea Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru aprobarea instructiunilor privind determinarea retinerilor si virarea impozitelor pe castigul de capital obtinut de persoana fizica din transferul titlurilor de valoare. Acest Regulament va finaliza seria Normele de aplicare ale Codului fiscal ? publicate deja în cursul anului 2005 ? referitoare la acele prevederi din Legea 163/2005 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003, care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2006.
Comentarii articol (0)