Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României ca zi de sărbătoare naţională a fost respinsă în 2013 de Senat, însă era propusă pentru adoptare la Camera Deputaţilor. Totuşi, în cadrul şedinţei de astăzi a deputaţilor, documentul n-a obţinut numărul necesar de voturi, astfel că a picat şi nu va putea deveni lege.
Aşa cum reieşea din forma amendată a proiectului de lege, 9 mai urma să fie declarată sărbătoare naţională, însă nu şi zi liberă pentru salariaţi. Anual, în această zi urma să se celebreze proclamarea Independenţei de Stat a României.
Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale şi locale urmau să organizeze manifestări publice.
În forma iniţială, propunerea legislativă făcea referire la ziua de 10 mai, însă aceasta a fost schimbată apoi cu 9 mai "pentru respectarea adevărului istoric", aşa cum s-a motivat în raportul depus de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.
De asemenea, documentul prevedea iniţial includerea zilei de 9 mai în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează, prevăzută în Codul muncii. Totuşi, această dispoziţie a fost eliminată, deoarece deputaţii au spus că nu exista susţinerea financiară necesară.
Notă: În primăvara anului 2015, parlamentarii au declarat ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională. Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici.
Atenţie! Din moment ce a picat la vot, parcursul legislativ al propunerii de act normativ s-a încheiat şi aceasta nu va putea deveni lege.
Comentarii articol (1)